© Roman Odintsov / Pexels
SEX

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ σήμερα

Πολλές ώρες δουλειάς, επισφαλείς συνθήκες εργασίας, άγχος, σύνδρομα από τον κόσμο του πορνό. Οι αιτίες όπως εμφανίστηκαν στο αναλυτικό ρεπορτάζ της El Pais είναι πάρα πολλές.

«Η τάση είναι σαφής και μάλιστα έχει γίνει πιο έντονη – ή τουλάχιστον πιο οράτη- από το 2010 μέχρι σήμερα» λέει ο Εουσέμπιο Ρούμπιο-Αυριόλες, πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Σεξουαλικής Υγείας, για το κατά πόσο οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ από ότι παλιότερα. Όλα δείχνουν ότι η πτωτική τάση δεν ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια αλλά εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες. Οι λόγοι είναι περισσότερο περίπλοκοι από όσο φαντάζεσαι.

Το πρόσφατο και πολύ αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας El Pais, το οποίο απευθύνθηκε τόσο σε ειδικούς όσο και σε απλούς ανθρώπους για να βρει απαντήσεις, δεν είναι καθόλου αισιόδοξο όσον αφορά το τι συμβαίνει στα κρεβάτια του Δυτικού Κόσμου. Η οικονομία αλλάζει και μαζί της αλλάζουν οι δομές της κοινωνίας αλλά και της οικογένειας. Αυτό έχει δημιουργήσει κάποιες ρωγμές, μέσα στις οποίες βουλιάζει το κομμάτι του σεξ.

Κάπως έτσι, οι Δυτικοί εμφανίζονται παγωμένοι στη σεξουαλική τους ζωή. Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ηπείρους (Ασία, Αφρική) και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες;

Οι ειδικοί δεν έχουν αρκετές έρευνες και στοιχεία στα χέρια τους για να μιλήσουν με σιγουριά. Το τι συμβαίνει όμως σε Ευρώπη και Αμερική είναι μάλλον περισσότερο από εμφανές.

Τι είναι λοιπόν εκείνο που μας κάνει να έχουμε τόσο χαμηλές επιδόσεις στο σεξ;

Οι αιτίες πίσω από το φαινόμενο

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ σήμερα © Cotton Bro Studio / Pexels

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι περισσότερες δυτικές κοινωνίες (εξαιρουμένης των ΗΠΑ) έκαναν μία προσπάθεια για να φτάσουν στο πολυπόθητο εργασιακό 8ωρο. Μάλιστα, κάποιες λίγες χώρες κατάφεραν να το μειώσουν ακόμα περισσότερο (Γαλλία, Σκανδιναβία). Μετά τα 90s όμως παρατηρήθηκε μία αύξηση των ωρών εργασίας, με την Ελλάδα να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς κυριάρχησε το αφήγημα περί success story μέσω υπερβολικής δουλειάς.

Τώρα, βλέπουμε μία προσπάθεια επιστροφής σε πιο ανθρώπινα ωράρια, αλλά φαίνεται ότι το κακό έχει γίνει. Οι πολλές ώρες εργασίας, το switch off που δε γίνεται ποτέ (τα notifications για τα emails της δουλειάς δε σταματούν παρά αργά το βράδυ), οι επισφαλείς καριέρες αλλά και η ανεργία έχουν δημιουργήσει ένα τοπίο όπου η βασική λέξη είναι μία: το στρες.

Το αγχωτικό περιβάλλον είναι ιδανική θερμοκοιτίδα για την κατάθλιψη και έτσι ένα είναι σίγουρο: το στρες και οι καταθλιπτικές τάσεις δε βοήθησαν ποτέ κανέναν άνθρωπο στο κρεβάτι. Τα στατιστικά που έχουμε στα χέρια μας μιλούν από μόνα τους: οι Αμερικανοί έκαναν σεξ 62 φορές τον χρόνο στα 90s ενώ στις αρχές των 2010s η συχνότητα μειώθηκε σε 53 φορές. Οι ίδιες πτωτικές τάσεις παρουσιάζονται και σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Γερμανία και η Φινλανδία.

Μάλιστα, ο Χοσέ Ντίαζ, πρόεδρος της ισπανικής Ένωσης Κλινικής Σεξολογίας (AESC), εξηγεί στο ρεπορτάζ της El Pais το τι προκαλούν στο σώμα μας το άγχος και η κατάθλιψη: «τα επίπεδα κορτιζόλης και προλακτίνης αυξάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης, της ορμόνης δηλαδή που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ερωτική επιθυμία σε άντρες και γυναίκες».

Με πολύ απλά λόγια, η κατάθλιψη και το στρες μειώνουν την ερωτική επιθυμία. Μάλιστα, αν κανείς συνυπολογίσει τη μακροχρόνια οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και την περίοδο του Covid-19, εύκολα καταλαβαίνει το πού βρισκόμαστε.

Στην έκθεση Headway Mental Health, η χώρα μας βρέθηκε πρώτη (όπως φαίνεται στη σελ. 90) ανάμεσα στις χώρες οι οποίες παρουσιάζουν επιδείνωση της ψυχικής υγείας των πολιτών της. Φυσικά, δεν είμαστε οι μόνοι: πάνω από 320 εκ. Άνθρωποι πάσχουν παγκοσμίως από κατάθλιψη, 18% περισσότεροι από ό,τι δέκα χρόνια πριν.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς και νέες τάσεις οι οποίες έχουν προκύψει και εντείνουν το επισφαλές κλίμα, όπως για παράδειγμα η αύξηση των εφήμερων σχέσεων και η μεγαλύτερη δυσκολία για συνάψει μακροχρόνιων σχέσεων.

Και πάλι όμως, οι οικονομικές συνθήκες φαίνεται να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο: είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της 27χρονης Μπρέντα από το Μεξικό, η οποία και δηλώνει στην El Pais ότι από τότε που αναγκάστηκε να μετακομίσει πίσω στο πατρικό της, έχει χάσει την όρεξη όχι μόνο για το σεξ αλλά και την αυτοικανοποίηση.

Το ρεπορτάζ κάνει αναφορά σε αυτό που ονομάζει το «σύνδρομο Nacho Vidal» από τον γνωστό πρωταγωνιστή της βιομηχανίας του πορνό. Τι ακριβώς είναι αυτό; Σύμφωνα με τον Antoni Bolinches, κλινικό ψυχολόγο, είναι η φοβία της σύγκρισης με τις υπερβολές από τον κόσμο του πορνό που αναπτύσσουν πολλοί άντρες. Νιώθουν, δηλαδή, ανεπαρκείς σε σχέση με όσα βλέπουν στην οθόνη.

Τέλος, ο Bolinches ισχυρίζεται ότι η χειραφέτηση των γυναικών και το γεγονός ότι παρουσιάζονται πολύ πιο απελευθερωμένες από ό,τι παλιότερα είναι κάτι που τρομάζει μεγάλο μέρους του αντρικού πληθυσμού. Δυσκολεύονται, με άλλα λόγια, να βγουν από το παραδοσιακό μοτίβο του «άντρα κυνηγού», με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο σεξουαλικά ενεργοί – και, σε πολλές περιπτώσεις, φοβισμένοι καθώς δε γνωρίζουν (ή δε θέλουν να μάθουν) τι ακριβώς πρέπει να κάνουν.