© NIKOS PANTIS / International Tornado Class Association/FACEBOOK
PROFILE

Η ιστορία του Στράτου Κοσμόγλου, του πρωταθλητή ιστιοπλοΐας που έφυγε στα 36

Η αγάπη για τη θάλασσα από μικρό παιδί, οι ελληνικές και διεθνείς επιτυχίες και η μεγάλη έκπληξη: το χάλκινο μετάλλιο πριν από μερικούς μήνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας μετά από 12 χρόνια απουσίας.

Η είδηση του θανάτου του Έλληνα πρωταθλητή ιστιοπλοΐας, Στράτου Κοσμόγλου, σε ηλικία μόλις 36 ετών προκάλεσε θλίψη σε όλον τον αθλητικό κόσμο της χώρας. Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία αποχαιρέτησε τον αθλητή με μια φορτισμένη ανακοίνωση: «Ένας όμορφος, γλυκός και ευγενικός άνθρωπος, ιστιοπλόος, προπονητής δεν είναι πλέον ανάμεσά μας. Ο Στράτος Κοσμόγλου, ο Στράτος μας, έφυγε νωρίς. Ήταν μόλις 36. Αλλά ήταν μεγάλος πολεμιστής. Πολέμησε τον καρκίνο για τα παιδιά του, για το κορίτσι του και για τον ίδιο. Έχασε. Αλλά εμείς δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Πώς θα μπορούσε άλλωστε κάποιος να ξεχάσει τον Στράτο» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ποιος ήταν, όμως, ο Στράτος Κοσμόγλου, ποιο αποτύπωμα αφήνει στο άθλημα και πώς κατάφερε πριν από μερικούς μήνες, και ύστερα από αρκετά χρόνια απουσίας να κάνει τον μεγάλο άθλο και να μπει στα μετάλλια παγκοσμίου πρωταθλήματος;

Ένας γεννημένος νικητής

Ο Στράτος Κοσμόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Περαία Θεσσαλονίκης. Από μικρό παιδί αγάπησε τη θάλασσα και ασχολήθηκε με την ιστιοπλοΐα. Στην καριέρα του κέρδισε μεγάλες διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε εντατικά με την προπονητική. Η μεγαλύτερη επιτυχία του, ωστόσο, και η πιο ανέλπιστη, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Μετά από 12 χρόνια απουσίας από την ενεργό δράση, ο Έλληνας πρωταθλητής συμμετείχε με τη συναθλήτρία του, Μαρία Βογιατζοπούλου, στα μικτά πληρώματα του tornado του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη. Η επίδοση των δύο αθλητών ήταν εκπληκτική με αποτέλεσμα να κατακτήσουν την τρίτη θέση. Η επιτυχία αυτή εξέπληξε και τον ίδιο τον Στράτο Κοσμόγλου.

«Δεν περίμενα αλήθεια ότι μετά από 12 χρόνια απουσίας από το άθλημα να καταταγώ σε αυτήν τη θέση. Όταν μπήκα, ωστόσο, μέσα στο σκάφος, ήταν σαν να μην είχα χάσει ούτε μια μέρα αγωνιστικής μου επαφής με το νερό» δήλωσε τότε ο αθλητής ιστιοπλοΐας, προσθέτοντας:

«Αρκετές φορές η ζωή μας παίζει πολύ περίεργα παιχνίδια και δε μας αφήνει για πολλούς και διάφορους λόγους να κάνουμε σχέδια για αυτό που θέλουμε. Αυτή τη φορά κατάφερα να κάνω σχέδια και τα πραγματοποίησα τρέχοντας αυτό το παγκόσμιο το οποίο για πολλούς φαίνονταν ένα άπιαστο όνειρο στην αρχή όταν τους το πρώτο είπα, ότι δε θα κατάφερνα να τα βγάλω εις πέρας ως το τέλος. Έχοντας, όμως, τη βοήθεια του πατέρα μου, των παλιών μου συναθλητών, των φίλων και των νυν αθλητών μου το πέτυχα».

Στράτος Κοσμόγλου, μία χρυσή καρδιά

Στράτος Κοσμόγλου Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης / FACEBOOK

Ένας από τους ανθρώπους που ενθουσιάστηκαν με τον άθλο του ήταν και ο σπουδαίος αθλητής της ιστιοπλοΐας, Matteo Nicolucci. «Η ιστιοπλοΐα μειώνει στο ελάχιστο τις αποστάσεις και τα όρια. Μας επιτρέπει να δούμε διαφορετικά μέρη του κόσμου και να γνωρίσουμε πάρα πολλούς ανθρώπους, με τους οποίους μοιραζόμαστε συναρπαστικές εμπειρίες» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ο Στράτος Κοσμόγλου και εγώ έχουμε μια πολύ όμορφη μνήμη από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μεξικό το 2004. Έχουν περάσει 17 χρόνια και σήμερα συνάντησα μετά από τόσο καιρό έναν αγαπημένο μου φίλο. Χάρηκα που σε ξαναείδα αδερφέ μου μετά από τόσα χρόνια. Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου» κατέληξε.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον κόσμο της ιστιοπλοΐας, με αρκετούς από τους συναθλητές του να γράφουν για εκείνον στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, τον οποίο υπηρέτησε από κάθε πόστο της καριέρας του, σημείωσε στη λυτή του ανακοίνωσή του: «Με βαθιά οδύνη ο ΝΑΟΚΘ αποχαιρετά σήμερα τον προπονητή του τμήματος Ιστιοπλοΐας Στράτο Κοσμόγλου.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30/6/2022 στις 10:00 στο νεκροταφείο Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη».