© nakul / Unsplash
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η πιο διάσημη παραλία της Χαβάης εξαφανίζεται σιγά-σιγά από τον χάρτη

Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις, σε μερικά χρόνια από τώρα η παραλία θα καλυφθεί από τη θάλασσα εξαιτίας της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.

Η Γουαϊκίκι (Waikiki) με τη χρυσαφένια άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά είναι η πιο εμβληματική παραλία της Χαβάης και μία από τις διασημότερες στον κόσμο, άρρηκτα συνδεδεμένη με το surfing, τον τουρισμό, τα πολυτελή θέρετρα και την έντονη νυχτερινή ζωή.

Τα τελευταία χρόνια όμως, είναι και η παραλία που απειλείται με εξαφάνιση. Να βυθιστεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, λόγω της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.

Μελέτες και μοντέλα δείχνουν ότι ο συνδυασμός της αύξησης της θερμοκρασίας σου πλανήτη και της τήξης των πολικών πάγων θα προκαλέσει παγκόσμια αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 1 μέτρο κάποια στιγμή μεταξύ του 2050 και του 2100.

Αυτό, σύμφωνα με τον 51χρονο γεωλόγο Dolan Eversole, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και τις πολιτειακές αρχές για τη σωτηρία της Γουαϊκίκι, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διπλάσια διάβρωση των ακτών της Χαβάης συνολικά. 

Η Γουαϊκίκι απειλείται

«Η παραλία Γουαϊκίκι δεν θα είναι για πάντα εδώ», δηλώνει μιλώντας στο Politico. «Και όχι μόνο αυτή, σχεδόν όλες οι παραλίες του νησιωτικού συμπλέγματος».

Είναι ενδεικτικό πως το ύψος του νερού έχει ανέβει σημαντικά και κατά τη διάρκεια της παλίρροιας. Εκείνη την περίοδο, τα υπόγεια πλημμυρίζουν, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια σχεδόν εξαφανίζονται και το νερό απειλεί να εισχωρήσει μέσα στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, στα εμπορικά κέντρα και στα ακριβά εστιατόρια. 

Υπάρχει σωτηρία;

Το σενάριο για τη βύθιση της Γουαϊκίκι φαντάζει τρομακτικό. Είναι όμως κάτι που όπως τονίζει ο Dolan Eversole δεν θα έπρεπε να προκαλεί απορία. 

Κοιτώντας την ακτογραμμή της, αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι προτού βυθιστεί στη θάλασσα, η Γουαϊκίκι έχει βυθιστεί στο τσιμέντο. Το μεγαλύτερο μέρος της αμμουδιάς της έχει καταληφθεί από πολυώροφα κτίρια, που μεταμορφώνουν το φυσικό τοπίο σε αστικό. Μιλάμε πλέον για μία κοσμοπολίτικη γειτονιά, όχι για μία εξωτική παραλία.

Η τσιμεντοποίηση της πιο διάσημης παραλίας της Χαβάης αναμένεται όμως να συνεχιστεί – αυτή τη φορά, για να μην αφανιστεί από τον χάρτη. 

Ήδη εκπονούνται προγράμματα που θα προστατεύσουν την περιοχή, αλλά και ολόκληρη τη Χονολουλού από παλιρροϊκές πλημμύρες, με τις κατασκευές να περιορίζονται σημαντικά στην παράκτια ζώνη. Μεταξύ των πιο ριζοσπαστικών προτάσεων που προτείνονται για τη διάσωση της Γουαϊκίκι είναι και εκείνη που οραματίζεται να τη μετατρέψει στη Βενετία του Ειρηνικού Ωκεανού. Να κατασκευαστούν δηλαδή κανάλια ή θαλάσσιοι δίοδοι στα υπόγεια των κτιρίων. 

Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει προκαλέσει τη διαμαρτυρία από μέλη της κοινότητας που φοβούνται ότι η απόρριψη ακόμα περισσότερης άμμου στην παραλία και η οικοδόμηση ακόμα πιο σκληροπυρηνικών κατασκευών στο νερό, θα λειτουργήσει τελικά θετικά μόνο για τους επιχειρηματίες, πλήττοντας κι άλλο το ήδη επιβαρυμένο φυσικό τοπίο της Γουαϊκίκι.

Όσο όμως οι δύο πλευρές αντιμάχονται, ένα πράγμα είναι γεγονός: «Κάποτε, λέγαμε “Ε, εντάξει, τώρα έχουμε χρόνο να σκεφτούμε τι θα κάνουμε”», λέει ο Eversole. «Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε ότι στο προσεχές μέλλον θα βρεθούμε κάτω από το νερό και πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό, χθες».