© AP Photo/Mosa'ab Elshamy
ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο, μία χώρα στα συντρίμμια

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής, το βορειοαφρικανικό κράτος έζησε τον πιο φονικό του σεισμό εδώ και έξι δεκαετίες. Το ιστορικό κέντρο του Μαρακές έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές ενώ πολλά χωριά στην οροσειρά του Άτλαντα δεν υπάρχουν πια. Οι νεκροί και οι τραυματίες ξεπερνούν ήδη τους 2.000 ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι οι καταστροφές θα επηρεάσουν περισσότερους από 300.000 ανθρώπους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ASSOCIATED PRESS

«Είναι μία καταστροφή. Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν επαρκεί» δήλωσε στο Associated Press ο Salah Ancheu, 28 χρονών, κάτοικος της περιοχής που χτύπησε ο φονικός σεισμός στο Μαρόκο. Την περασμένη Παρασκευή, λίγο μετά τις 11 το πρωί τοπική ώρα, τα 6,8 Ρίχτερ του Εγκέλαδου άφησαν πίσω τους μία εικόνα απόλυτης καταστροφής – τόσο στην πόλη του Μαρακές όσο και στα κοντινά χωριά.

Με επίκεντρο την ορεινή περιοχή Ιγκίλ της επαρχίας Αλ Χαούζ, 70 χιλιόμετρα από την ιστορική πόλη του Μαρόκου, ο σεισμός δεν άφησε τίποτα όρθιο: κάποια από γραφικά χωριά της περιοχής που βρίσκονται σκαρφαλωμένα στην οροσειρά του Άτλαντα, γνωστά και από τις κινηματογραφικές παραγωγές οι οποίες έχουν γυριστεί κατά καιρούς στους σοκάκια τους, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Πιο συγκεκριμένα, τα διεθνή Μέσα αναφέρουν πως ο οικισμός Ταφεγάγκτε σχεδόν δεν υπάρχει πια, μιας και τα περισσότερα σπίτια του έχουν γίνει συντρίμμια. 

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός ώστε να γίνει αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα -από την Εσαουίρα μέχρι το Ραμπάτ- αλλά ακόμα και στα νότια παράλια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Το ιστορικό κέντρο του Μαρακές, γεμάτο μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς (όπως παλάτια, τζαμιά, μαυσωλεία και μεσαιωνικά παζάρια) έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές.

Στο χωριό Αμίζμιζ, κοντά στο Μαρακές, οι κάτοικοι επιθεωρούν τις ζημιές στα σπίτια τους | (© AP Photo/Mosa'ab Elshamy)
Ένας άντρας ανάβει τσιγάρο στο διάλειμμα από την κοπιώδη προσπάθεια να απομακρυνθούν τα μπάζα που μπλοκάρουν τα σοκάκια και τις εισόδους των σπιτιών | (© AP Photo/Rida Tabit)
Ο Mohammed Elhmatif και οι δύο γιοι του στέκονται πάνω στα συντρίμμια του σπιτιού τους στο χωριού Ιτζουκάκ | (© AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ξεπερνούν ήδη τους 2.000 νεκρούς, με την τελευταία ενημέρωση να αναφέρει πως 2.122 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ και οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 2.421, με πολλούς από αυτούς να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις μαροκινές αρχές.

Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο, καθώς τα σωστικά συνεργεία τα οποία έχουν φτάσει στη χώρα από όλον τον πλανήτη (Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) επιχειρούν στις δύσβατες περιοχές έχοντας πολύ λίγες ελπίδες να ανασύρουν ζωντανούς ανθρώπους από τα συντρίμμια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η Αλγερία, που διατηρεί πολύ τεταμένες σχέσεις με το Μαρόκο, επέτρεψε τη διέλευση πτήσεων και ανθρωπιστικής βοήθειας από τον εναέριο χώρο της ύστερα από δύο χρόνια απαγόρευσης.

Ένας ηλικιωμένος άντρας σπάει κατά τη διάρκεια δηλώσεων σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής του σπιτιού στην Παλιά Πόλη του Μαρακές | (© AP Photo/Rida Tabit)
Οι κάτοικοι του χωριού Μουλάι Μπραχίμ παρακολουθούν την επιμνημόσυνη προσευχή για ένα από τα θύματα του Εγκέλαδου | (© AP Photo/Mosa'ab Elshamy)
Μία γυναίκα κρατά τη μικρή της κόρη αγκαλιά στο χωριό Μουλάι Μπραχίμ| (© AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

«Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή ώστε πέταξε από το κρεβάτι εμένα και τη γυναίκα μου» δήλωσεο Omar Bajjoυ, 30 ετών, αγρότης από τους πρόποδες του Άτλαντα στην Guardian. Οι εικόνες που αντίκρισαν στο χωριό τους όταν βγήκαν έξω ήταν τουλάχιστον αποκαρδιωτικές: γκρεμισμένα σπίτια, άλλα έτοιμα να καταρρεύσουν, σκόνη παντού και ανθρώπινες κραυγές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι με έμμεσο ή άμεσο τρόπο θα επηρεαστούν συνολικά 300.000 άνθρωποι από τον σεισμό. Από την Παρασκευή μέχρι σήμερα, χιλιάδες κόσμος κοιμάται στον δρόμο, φοβούμενος να επιστρέψει στο σπίτι του. Οι εικόνες με ανθρώπους να έχουν στήσει πρόχειρους καταυλισμούς κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε και πού θα στεγαστούν ξανά.

Ο Καμάλ, 11 ετών, κάθεται με τον πατέρα και τον ξάδερφό του κάτω από μία τέντα, ύστερα από τον φονικό σεισμό που χτύπησε το Μαρόκο | (© AP Photo/Mosa'ab Elshamy)
Οι κάτοικοι του χωριού Μουλάι Μπραχίμ, κοντά στο Μαρακές, κοιτούν περίλυποι τα συντρίμμια των σπιτιών τους | (© AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

Πρόκειται για την πιο φονική καταστροφή από σεισμό που έχει ζήσει το Μαρόκο εδώ και έξι δεκαετίες με τον βασιλιά της χώρας, Μοχάμεντ ΣΤ’, να κηρύττει όπως ήταν φυσικό τριήμερο εθνικό πένθος. Παρότι οι σεισμοί έχουν σπάνια τόσο έντονες επιπτώσεις σε ορεινές περιοχές, για την οροσειρά του Άτλαντα αυτό δεν είναι πρωτοφανές, καθώς βρίσκεται σε σημείο με πολύ έντονη δραστηριότητα των τεκτονικών πλακών.

Ένα μικρό κορίτσι αντιδρά στη θέα της καταστροφής, στο χωριό Αμίζμιζ κοντά στο Μαρακές | (© AP Photo/Mosa'ab Elshamy).
Ένας άντρας αποχαιρετά τους συγχωριανούς του, καθώς εκείνος και η οικογένειά του μπαίνουν σε πούλμαν με σκοπό να οδηγηθούν σε κάποιον πρόχειρο καταυλισμό | (© AP Photo/Mosa'ab Elshamy)
O Moulay Taib El Mekk κάθεται έξω από το σπίτι του το οποίο έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές στη Μεδίνα, την Παλιά Πόλη του Μαρακές | (© AP Photo/Rida Tabit)

Το 1960, ένας σεισμός είχε ισοπεδώσει την παραθαλάσσια πόλη Αγκαντίρ του Μαρόκου, η οποία είναι χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς, αφήνοντας πίσω του 15.000 νεκρούς(σ.σ: το 1/3 περίπου του τότε πληθυσμού της πόλης).

Αντίστοιχα, το 1980 ένας σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην περιοχή Ελ Ασνάμ της Αλγερίας (περίπου 1.700 χλμ. από το Μαρακές), η οποία είναι και αυτή χτισμένη στους πρόποδες του Άτλαντα, είχε ως αποτέλεσμα 2.500 νεκρούς και 300.000 άστεγους. Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει ζήσει η Βόρεια Αφρική στη σύγχρονη ιστορία της.