Carabinieri / AP
ΕΓΚΛΗΜΑ

Matteo Messina, o αρχηγός της Κόζα Νόστρα που απέφευγε τη σύλληψη εδώ και 30 χρόνια

Για ποια εγκλήματα κατηγορείται και πώς κατάφερνε τόσα χρόνια να ξεγλιστρά από τις ιταλικές αστυνομικές αρχές.

«Γέμισα ένα νεκροταφείο μόνος μου». Αυτή είναι μία από τις διασημότερες ατάκες που φημολογείται πως έχει πει ο Matteo Messina, ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα, ο οποίος συνελήφθη τελικά, ύστερα από 30 χρόνια αναζητήσεων της ιταλικής αστυνομίας τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των διεθνών Μέσων, η σύλληψή του έγινε κατά τη διάρκεια νοσηλείας του σε μία ιδιωτική κλινική στο Παλέρμο.

Οι φωτογραφίες με τους, βαριά οπλισμένους, Ιταλούς καραμπινιέρους να κρατούν τον Matteo Messina και να τον οδηγούν στο θωρακισμένο όχημα έκαναν αμέσως τον γύρο της Ιταλίας και του υπόλοιπου κόσμου. Ποια ήταν, όμως, η ζωή και η δράση του Ιταλού αρχιμαφιόζου και πώς κατάφερνε όλα αυτά τα χρόνια να ξεγλίστρα από τα χέρια της αστυνομίας της χώρας;

Η μυθιστορηματική ζωή του Matteo Messina

Ο Matteo Messina γεννήθηκε το 1962 στο Καστελβετράνο, μια μικρή πόλη της Σικελίας. Ο πατέρας του υπήρξε μία από τις ηγετικές φιγούρες της Κόζα Νόστρα, της σκληρής σικελικής μαφίας, και έτσι ενεπλάκη από μικρός στις οικογενειακές «επιχειρήσεις». Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του δημιούργησε μια τεράστια περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που στηριζόταν σε αναρίθμητες εγκληματικές ενέργειες.

Η Κόζα Νόστρα, με τον Mateo Messina στο τιμόνι της, διέπραξε μια σειρά από αποτρόπαια εγκλήματα. Ένα από τα πιο διάσημα ήταν η βομβιστική επίθεση στον αυτοκινητόδρομο κοντά στο Αεροδρόμιο του Παλέρμο, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του δικαστή Giovanni Falcone, ο οποίος είχε αναλάβει προσωπικά την υπόθεση σχετικά με την εγκληματική δράση της Κόζα Νόστρα. Μαζί με αυτόν σκοτώθηκε, επίσης, η γυναίκα του και οι τρεις σωματοφύλακές του.

Το 2002 τελικά καταδικάστηκε ερήμην του σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων. Δολοφονίες που είτε είχε διαπράξει ο ίδιος, είτε κρυβόταν πίσω από αυτές. Και ενώ ζούσε μια ζωή μέσα στα πλούτη και τη χλιδή, η ιταλική αστυνομία αδυνατούσε όλα αυτά τα 30 χρόνια να τον συλλάβει.

Πώς κατάφερνε να γλυτώνει τη σύλληψη

Matteo Messina

Οι ιταλικές αρχές τον αποκαλούσαν «άνθρωπο-φάντασμα». Κι αυτό γιατί κάθε φορά που έφταναν κοντά στο σύλληψή του, εκείνος κατάφερνε με κάποιο τρόπο να εξαφανίζεται. Χαρακτηριστικό είναι πως πρώην μαφιόζοι που έχουν καταθέσει εναντίον του, δήλωσαν πως τον είχαν δει στην Ισπανία, την Αγγλία, τη Γερμανία, ακόμη και στη Νότια Αμερική. Υπήρχαν, βέβαια, κι άλλοι που υποστήριζαν πως δεν έφευγε ποτέ από το προπύργιό του στη Σικελία.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, ωστόσο, ο Messina έχανε τη δύναμή του και, κυρίως, το τεράστιο δίκτυο προστασίας που τον περιέβαλε όλα αυτά τα χρόνια της δράσης του. Αρκετές επιχειρήσεις και περιουσιακά του στοιχεία κατασχέθηκαν, ενώ συνελήφθησαν περισσότεροι από 100 στενοί συνεργάτες του. Ανάμεσα σε αυτούς και η αδερφή του.

Ο κλοιός είχε στενέψει για τον ίδιο. Η σύλληψή του τελικά έγινε το πρωί της Δευτέρας. Το ζήτημα πήρε αμέσως πολιτικές διαστάσεις, με την πρωθυπουργό της χώρας, Giorgia Meloni, να γράφει στο Twitter: «Μια μεγάλη νίκη για το κράτος που δείχνει ότι δεν τα παρατάει μπροστά στη μαφία».

Ο Matteo Messina πρόκειται να οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή, ενώ είναι αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Φλωρεντία, στη Ρώμη και στο Μιλάνο, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν συνολικά 10 άτομα.