© 2020 / Τed S. Warren / Associated Press
BUSINESS

Μέσα στην πανδημία, οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 30%

Σύμφωνα με τη νέα λίστα του Forbes, οι πραγματικά πλούσιοι έγιναν ακόμα πιο πλούσιοι τους τελευταίους 12 μήνες αυξάνοντας κατά πολύ τις ανισότητες.

Ο Jeff Bezos έγινε πλουσιότερος κατά 75 δισ. δολάρια μέσα στο 2020. Η χρονιά που θα μείνει στην ιστορία ως «το έτος του κορονοϊού» -αν όλα πάνε καλά και η πανδημία δε μας απασχολήσει και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021- έδωσε νέα εργαλεία και ευκαιρίες στον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως η βασική πηγή πλούτου για εκείνον είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο. Λίγο πριν αποχωρήσει επίσημα από τη θέση του CEO της Amazon, η προσωπική του περιουσία ανερχόταν στα 188 δισ. δολάρια.

Τι κάνουν όμως οι υπόλοιποι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη; Σύμφωνα με τη νέα λίστα του Forbes, οι πραγματικά πλούσιοι έγιναν ακόμα πιο πλούσιοι τους τελευταίους 12 μήνες.

Το κενό ανάμεσα σε εκείνους και τους πραγματικά φτωχούς δε μειώθηκε. Αντίθετα, ο πλανήτης μας σήμερα φιλοξενεί συνολικά 2,755 δισεκατομμυριούχους. Κατά 30% περισσότερους από ότι πέρσι, δηλαδή, σύμφωνα πάντα με το γνωστό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Οι δισεκατομμυριούχοι αυξάνονται συνεχώς

Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν, η παγκόσμια αγορά δέχθηκε δυνατή σφαλιάρα, οι φτωχοί πληθυσμοί όπως και οι λιγότερο ισχυρές οικονομίες πιέστηκαν περισσότερο τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά – είναι, άλλωστε, τελείως διαφορετικός ο τρόπος που βιώνει το lockdown ένα μικροσκοπικό σπίτι γεμάτο μετανάστες σε σχέση με μία έπαυλη.

 

(Τα γράφημα αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση του 2017 και παρουσιάζει το πόσοι άνθρωποι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Έτσι, αν η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, δε συμβαίνει το ίδιο και για τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής: στο Κονγκό το 77% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης. Σε λίγους μήνες, όταν οι συνέπειες της πανδημίας θα γίνουν ορατές θα υπάρχει και καλύτερη εικόνα για το άμεσο μέλλον).

Η καταμέτρηση του Forbes δείχνει ότι το 86% των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη βρέθηκε με περισσότερα χρήματα στα χέρια του. Μάλιστα, αν τα κράτη δεν είχαν φροντίσει να μοιράσουν οικονομικά πακέτα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα. Το κατά πόσο, βέβαια, αυτό έγινε με δίκαιο (ή έστω ισομερή) τρόπο προς όλα τα στρώματα είναι μία διαφορετική συζήτηση. Ένα debate που απασχολεί τους οικονομολόγους παγκοσμίως.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι τουλάχιστον όσον αφορά τις ΗΠΑ, οι δισεκατομμυριούχοι αποτελούν μία σταθερή πηγή χρημάτων προς τις φιλανθρωπίες. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η MacKenzie Scott, πρώην σύζυγος του Jeff Bezos, και μάλλον ο άνθρωπος που δώρισε περισσότερα λεφτά από κάθε άλλον σε αγαθοεργίες. Η φιλόπτωχη διάθεση που έδειξε δεν ήταν αρκετή: οι μετοχές που έχει στην Amazon εκτινάχθηκαν στα ύψη, με συνεπές αποτελέσματα να εμφανίζεται ακόμα πιο πλούσια από ότι πέρσι.

Το ζήτημα της φιλανθρωπίας, βέβαια, είναι πολύπλοκο καθώς οι κακές γλώσσες λένε πως οι ultra-billionaires των ΗΠΑ συνηθίζουν να κάνουν τέτοιες κινήσεις με σκοπό να τα έχουν καλά με το αμερικανικό κράτος, το οποίο συχνά πυκνά τους βάζει στο στόχαστρο. Πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι μετά τη μεγάλη δίκη του 1998 ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Microsoft, o Bill Gates ξεκίνησε μία έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα;

Σε κάθε περίπτωση, οι κρίσεις είναι ευκαιρίες, και οι εταιρείες big tech φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως 6 από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη καταπιάνονται επιχειρηματικά με τις νέες τεχνολογίες. Μάλιστα, ο Elon Musk (2ος στη λίστα) μπορεί να κατατάσσεται λόγω Tesla στους αυτοκινητοβιομήχανους, δείχνει όμως να έχει πολύ περισσότερα κοινά με τον Βezos ή τον Gates παρά με τη Volkswagen. Είναι ικανός, άλλωστε, να αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες με ένα δικό του tweet – κάτι που έκανε στην περίπτωση της GameStop.

Οι άνθρωποι πίσω από την big tech επιχειρηματικότητα έχουν στα χέρια του 2,5 τρισ. δολάρια. Δεν είναι απλά πλούσιοι, είναι προκλητικά πλούσιοι σε μία εποχή που οι κοινωνικές ανισότητες όχι μόνο δεν έχουν εξαλειφθεί αλλά δείχνουν να διευρύνονται χρόνο με χρόνο. Σίγουρα, η αγορά είναι ελεύθερη και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αυτό. Μήπως όμως κινήσεις όπως αυτή που επιδιώκει ο Joe Biden με τη φορολόγηση του υπερβολικού πλούτου δείχνουν προς τη σωστή πλευρά;

Μπορεί ο κόσμος μας να μη γίνει άριστος, σίγουρα όμως θα πρέπει να γίνει λίγο περισσότερο βιώσιμος – για όλους και όχι μόνο όσους είναι δισεκατομμυριούχοι.