unsplash
THE BIG BLUE SUMMER

Μια βόλτα στα μεσαιωνικά κάστρα της Ελλάδας

Στη Χίο, τη Ρόδο και τη Μονεμβασιά, τα μεσαιωνικά κάστρα σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις, να περιηγηθείς στα μονοπάτια τους και να κάνεις βουτιά στο παρελθόν.

Η Ελλάδα, με την πλούσια, μακρά ιστορία της, δεν φιλοξενεί μόνο διάφορα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους αλλά και μερικές εκατοντάδες κάστρα, φρούρια και καστροπολιτείες. Πολλά από αυτά δεν σώθηκαν και είναι μόνο τα ερείπια που μαρτυρούν την ύπαρξή τους, όμως υπάρχουν και κάποια που είναι καλά διατηρημένα.

Ιστορίες για ιππότες, πειρατές κι επιδρομές ζωντανεύουν μέσα στα κάστρα της Ελλάδας, που αποτελούν πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες που αγαπούν την ιστορία και την περιπέτεια. Στη Χίο, τη Ρόδο και τη Μονεμβασιά, τα μεσαιωνικά κάστρα σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις, να περιηγηθείς στα μονοπάτια τους και να κάνεις βουτιά στο παρελθόν.

Και τα τρία κάστρα αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα του κάθε τόπου αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του, καθώς σε συχνά λειτουργούσαν ως μέρη προστασίας από επιδρομές ενώ σε άλλες περιπτώσεις γινόντουσαν η βάση των κατακτητών.

Το Κάστρο της Μονεμβασιάς

Κορυφαίος προορισμός της Πελοποννήσου, η Μονεμβασιά μπορεί να υπερηφανεύεται για το κάστρο – κόσμημά της. Το τεράστιο βυζαντινό φρούριο είναι χτισμένο πάνω στον βράχο, ο οποίος ενώνεται με μια μικρή νησίδα με τη λακωνική πόλη. Το κάστρο ιδρύθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαυρικίου το 583, όταν οι κάτοικοι των περιοχών αναζητούσαν καταφύγιο από τις επιδρομές. Η προνομιακή του θέση, είχε καταστήσει το κάστρο ένα εξαιρετικό παρατηρητήριο.

Φέτος το καλοκαίρι μπορείς να βρεθείς στον προορισμό σου με την άνεση και την ασφάλεια της AEGEAN. Επίλεξε έναν από τους 160 προορισμούς της αγαπημένης αεροπορικής εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάνε την κράτησή σου και απόλαυσε το ταξίδι και τις διακοπές σου!

Πλακόστρωτα καλντερίμια, αψίδες κι αρχοντικά με υπέροχη θέα συνθέτουν το σκηνικό της Καστροπολιτείας, η οποία χωρίζεται στην Άνω Πόλη, χτισμένη στο πλάτωμα της κορυφής του βράχου και στην Κάτω Πόλη, που είναι κατοικήσιμη. Η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και φιλοξενεί μοναδικά έργα τέχνης.

Στους πρόποδες του κάστρου, κοντά στην πύλη βρίσκεται και το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά. Μέσα στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, λειτουργούν boutique ξενοδοχεία, ενώ μπορείς να απολαύσεις καφέ και πρωινό με θέα.

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών στη Ρόδο

Η Ρόδος, στην οποία εισέβαλαν πολλοί πολιτισμοί και αυτοκρατορίες, φιλοξενεί πολλά κάστρα και φρούρια. Η όμορφη μεσαιωνική Παλιά Πόλη του νησιού, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μετράει πολλά αξιοθέατα, όπως το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου ή Καστέλλο, ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό φρούριο που χτίστηκε στο ψηλότερο σημείο, τον 14ο αιώνα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.

Οι Ιωαννίτες ιππότες κατείχαν τη Ρόδο από το 1309 έως το 1522 και το παλάτι υπήρξε το διοικητικό τους κέντρο για δύο αιώνες. Με την έλευση των Οθωμανών το 1522, το κτήριο που ήταν ήδη κατεστραμμένο εν μέρει από την πολιορκία άρχισε να παραμελείται ακόμα περισσότερο, μέχρι που καταστράφηκε το 1856 από μία μεγάλη έκρηξη. 

Ήταν οι Ιταλοί, που κατά την κυριαρχία τους στη Ρόδο, θέλησαν να δώσουν στο κάστρο κάτι από τη χαμένη αίγλη του μεσαιωνικού παρελθόντος. Έτσι, την περίοδο 1937–1940, υπό την εποπτεία του Ιταλού διοικητή της Δωδεκανήσου Ντε Βέκκι (Cesare Maria De Vecchi), το παλάτι ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων και έγινε έδρα της ιταλικής διοίκησης.

Από το 1948, με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, ο πρώτος όροφος μεταμορφώθηκε σε μουσείο. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην Ευρώπη και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του νησιού.

Το Κάστρο της Χίου

Βόρεια του κέντρου της πόλης βρίσκεται το Κάστρο της Χίου (γνωστό και ως Φρούριο) και πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Εξακολουθεί μάλιστα να κατοικείται αποτελώντας έτσι ένα ζωντανό τμήμα της. Η σημερινή μορφή του Κάστρου είναι το αποτέλεσμα πολλών προσθηκών, επισκευών, αλλά και καταστροφών. Ενώ η αρχική του κατασκευή ήταν βυζαντινή (9ος – 10ος αιώνας), το σημερινό Κάστρο ταυτίζεται περισσότερο με το οχυρό που δημιουργήθηκε τη Γενοβέζικη περίοδο (14ος – 16ος αιώνας).

Δυστυχώς, το Φρούριο υπέστη μεγάλες αλλοιώσεις εξαιτίας βομβαρδισμών (1828), σεισμών (1881 και 1949) και της Γερμανικής κατοχής (1941-1944). Επιπλέον, στις αρχές του 20ου αιώνα, κατεδαφίστηκε ολόκληρο το νότιο τείχος για την κατασκευή του λιμανιού της Χίου, μεταβάλλοντας οριστικά το περίγραμμά του.

Τα τεράστια πέτρινα τείχη του Κάστρου αποσκοπούσαν στην προστασία από επιδρομές και πολιορκίες και παλιότερα, μια μεγάλη τάφρος περιέβαλλε τα χερσαία τείχη. Από τους εννέα πύργους που υπήρχαν αρχικά, σώζονται οκτώ, καθώς επίσης και δύο από τις τρεις εισόδους, η κύρια (porta maggiore) και η δυτική (επάνω Πορτέλλο), με τη θαλασσινή πύλη (porta di marina) να έχει καταστραφεί.