LIFE

Μήπως δεν είσαι Millennial ή Gen Z, αλλά Zillennial;

Εκτός από τις γνωστές γενιές που γνωρίζουμε, υπάρχουν και οι λεγόμενες μικρογενιές. Δες σε ποια ανήκεις.

Νόμισες πως το ‘χες. Ότι ήξερες τη γενιά στην οποία ανήκεις, όχι για λόγους marketing και clicks, αλλά της ουσίας που είναι τα κοινά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από παγκόσμια γεγονότα, τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις. Όλα αυτά που σε διαμορφώνουν ως ενήλικα.

Σήμερα θα μάθεις πως μεταξύ των γενιών, υπάρχουν μικρογενιές που λόγω όγκου μελών δεν κατάφεραν να σταθούν από μόνες τους. Έχουν όμως, σαφές πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Τι θέλουν οι Αμερικανοί από τη ζωή μας και διευρύνουν διαρκώς τη λίστα με τις γενιές;

Δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά όλα αυτά τα ονόματα προκύπτουν για λόγους καλύτερων γνώσεων επί της ανθρωπότητας. Οι κοινωνιολόγοι και οι ερευνητές γενεών συνήθως αναθεωρούν τους τίτλους για τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, με βάση τις ιστορικές κοινωνικές τάσεις στο δυτικό πολιτισμό. Όχι γιατί δεν έχουμε άλλον καημό στη ζωή μας από το να προσδιοριζόμαστε και έτσι.

Αν ενημερωθούμε για τα κοινά χαρακτηριστικά, μπορούμε και να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τις άλλες γενιές και να εξαφανιστεί το χάσμα που κατέστρεψε ζωές και συνειδήσεις. Σε περίπτωση που είσαι πάνω από 40, καταλαβαίνεις απόλυτα τι εννοώ.

Ποιες είναι οι επίσημες γενιές

To Paw Research Center είναι μια μη κομματική δεξαμενή πληροφοριών που ενημερώνει το κοινό για τα ζητήματα, τις στάσεις και τις τάσεις που διαμορφώνουν τον κόσμο. Με δημοσκοπήσεις και έρευνες που βασίζονται σε δεδομένα, δημιουργεί βάση δεδομένων που εμπλουτίζει το δημόσιο διάλογο. Μπορεί και να υποστηρίξει τη σωστή λήψη αποφάσεων.

Βάσει λοιπόν, αυτού του ερευνητικού κέντρου οι επίσημες γενιές είναι οι εξής:

Η Lost Generation ήταν η πρώτη γενιά που αναφέρθηκε ποτέ (με το δικό της όνομα). Αφορούσε τους γεννημένους από το 1883 έως το 1900, δηλαδή κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η απώλεια ζωών και η μαζική μετανάστευση, έδωσε μια γενική αίσθηση του άσκοπου στους νέους της εποχής. Εκφράστηκε με απογοήτευση και κυνισμό και σε καλλιτεχνικά έργα.

Η Greatest Generation γεννήθηκε από το 1901 έως το 1924. Ήταν παιδιά της Μεγάλης Ύφεσης, τα οποία ενδεχομένως πολέμησαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σπουδαιότερο της σπουδαιότερης γενιάς, ήταν η έκφραση της ηθικολογικής εναντίωσης στη σύγκρουση.

Η Silent Generation (1925-1945) ενηλικιώθηκε στη μεταπολεμική περίοδο και έγινε γνωστή για συντασσόμενη με την κυβέρνηση, αντί να εκφράζει τις αντιθέσεις της. Δεν διαμαρτυρήθηκε για τίποτα, προς όφελος μιας ασφαλούς οικογενειακής ζωής και μιας μέτριας σταδιοδρομίας. Για αυτό και ονομάστηκε σιωπηλή.

Boomers είναι όσοι γεννήθηκαν αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1946-1964), όταν αποδείχθηκαν πάρα πολλοί αυτοί που είχαν την ιδέα να κάνουν οικογένειες. Έτσι, έγινε ένα «μπαμ» σε γεννήσεις. Εξ ου και η γενιά λέγεται Baby Boomers. Τα μέλη βίωσαν συλλογικά τον Ψυχρό Πόλεμο, την προσγείωση στο φεγγάρι, τις δολοφονίες του ακτιβιστή Martin Luther King, Jr. και του προέδρου John F. Kennedy, τον πόλεμο του Βιετνάμ και το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Ως γενιά χαρακτηρίστηκε από εθνική αισιοδοξία και ακμαίο καταναλωτισμό, όπως μεγάλωνε στην ταραχώδη δεκαετία του ‘60.

Η Generation X (1965-1980) έγινε γνωστή και ως “baby busters”, αφού εν αντιθέσει με το μεταπολεμικό μπαμ, σε αυτήν την περίοδο μειώθηκαν σημαντικά οι γεννήσεις. Οι αξιοσημείωτες εξελίξεις της εποχής τους περιέλαβαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές και την απαράμιλλη -μέχρι τότε- έμφαση στην εκπαίδευση. Η γενιά χαρακτηρίστηκε από αντιδραστικότητα, εξέγερση, αυτοδυναμία και μια συνολική δυσπιστία για τη θεσμική εξουσία.

Την Generation Y (1981-1996) μάλλον την ξέρεις ως “Millennials”, όνομα που επικράτησε καθώς τα μέλη της ενηλικιώθηκαν στο τέλος της χιλιετίας. Οι βασικές διακρίσεις περιλαμβάνουν την προσωπική εμπειρία από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, τη συμμετοχή στην άνοδο του διαδικτύου και την αντιμετώπιση οικονομικών αγώνων ως αποτέλεσμα οικονομικής κρίσης.

Η Generation Z (1997-2012) προωθείται και ως iGen, λόγω της μεγάλης χρήσης της τεχνολογίας. Τα μέλη είναι πιο φυλετικά και εθνοτικά διαφορετικά, καλύτερα μορφωμένα και πιο εξοικειωμένα με μη ετεροκανονικές ταυτότητες. Με τα social media, την έξαρση της κλιματικής κρίσης και την αύξηση της βίας μαζικών πυροβολισμών -μεταξύ πολλών άλλων κοινωνικοπολιτικών πιέσεων-, η γενιά αυτή θεωρείται η πιο καταθλιπτική γενιά και την ίδια ώρα, αυτή που είναι πιο πιθανό να συμμετάσχει σε κοινωνικό ακτιβισμό.

Μην ξεχνάς πως οι Gen Z είναι οι εμπνευστές τάσεων όπως η «μεγάλη παραίτηση» και το quiet quitting. Αρνούνται να ανέχονται τα πάντα, προκειμένου να έχουν μια δουλειά και αξιώνουν πράγματα. Όταν δεν τα παίρνουν, κάνουν μόνο αυτά για τα οποία πληρώνονται.

Πάμε τώρα, και στο restart: την Generation Alpha των γεννημένων από το 2013 έως το 2025. Ο όρος επινοήθηκε από τον κοινωνικό ερευνητή Mark McCrindle, ώστε να δηλώσει μια νέα αρχή, μετά την Generation Z. Θεωρεί ότι θα χαρακτηρίζονται από πιο ποικιλόμορφη οικογενειακή δυναμική, υψηλότερη φυλετική ποικιλομορφία και υψηλότερη οικονομική ανισότητα από τις προηγούμενες γενιές.

Νόμισες πως τελειώσαμε;

Μεταξύ των γενιών, υπάρχουν μικρογενιές που προσδιορίζονται ως αυτές που προέκυψαν μεταξύ κοορτών, αλλά η γειτνίαση και η περιορισμένη ηλικιακή διάρκεια δεν τις βοήθησε να σταθούν από μόνες τους. Έτσι χάθηκαν. Την ίδια ώρα, τα μέλη τους έχουν ένα πλεονέκτημα, αφού συνειδητοποιούν περισσότερο τις γενιές με τις οποίες είναι δίπλα, πριν συνειδητοποιήσουν τη δική τους.

Για παράδειγμα τους Boomers και μετά την Gen X. Μεταξύ τους ωστόσο, υπήρχε η Generation Jones. Τα μέλη της γεννήθηκαν μεταξύ του 1954 και του 1957 και του 1964. Προφανώς και έχουν πολλά κοινά με τους Boomers, αφού ‘έπεσαν’ η μία πάνω στην άλλη. Αμφότερες βέβαια, είναι παιδιά που γεννήθηκαν σε περιόδους οικονομικής άνθησης.

Κάτι που άλλαξε για την Generation Jones, όταν έφτασε στην εφηβεία και την ενηλικίωση (δεκαετία του ‘70) και έπεσε πάνω στην επιδείνωση της οικονομίας, λόγω της πετρελαϊκής κρίσης. Έπειτα, προέκυψε και το Watergate κι έτσι οι Jonesers έγιναν πιο κυνικοί και ιδεαλιστές από τους Boomers.

Η τελευταία μικρογενιά που καταγράφηκε είναι οι Zillennials. Διασχίζουν τις γενιές των millennials, που θεωρούνται πρωτοπόροι της ψηφιακής τεχνολογίας και της Gen Z, που θεωρούνται ψηφιακοί ιθαγενείς αφού δε γνώρισαν τη ζωή πριν τις οθόνες. Έχουν μεγαλώσει με την τεχνολογία στη ζωή τους, αλλά δε χορεύουν όλη μέρα στο TikTok (όπως η Gen Z) και δεν ξέρουν τι είναι το MySpace (που ξέρουν οι millennials).

H δημογραφική αυτή, κοόρτη προέκυψε στο κατώφλι των δυο επικρατέστερων (μεταξύ του 1992 και του 2002). Ήταν άνθρωποι που ήταν βρέφη ή στην πρώιμη παιδική ηλικία, στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ήταν η πρώτη «ομάδα» που βίωσε την εφηβεία, μετά το χτύπημα, με την πλειονότητα να ενηλικιώνεται κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και την πανδημία.

Έχουν υψηλά επίπεδα ψηφιακού γραμματισμού και είναι πιο πιθανό να αυτοπροσδιορίζονται σε μια μειονοτική ομάδα. Είναι λιγότερο πλούσιοι, αλλά πιο οικονομικά ασφαλείς από τη Gen Z και έχουν σχετικά υψηλή ισχύ δαπανών στην οικονομία των ΗΠΑ, συγκριτικά με τους millennials. Λατρεύουν τα brands, έχουν χαμηλή ευαισθησία στις τιμές και σταθερά πρότυπα αγορών.

Μεγάλωσαν μαθαίνοντας για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον πλανήτη. Επίσης ξέρουν το σοβαρό ρόλο που παίζει το διοξείδιο του άνθρακα. Μελέτη περίπτωσης διαπίστωσε ότι ορισμένοι zillennials προτιμούσαν να θεωρούνται ως millennials στο χώρο εργασίας, για να εκλαμβάνονται ως περισσότερο επαγγελματίες.