Wikipeadia license free
PROFILE

Ο life coach που δεν άντεχε την ίδια του τη ζωή

Ο Jordan Peterson προπονούσε εδώ και χρόνια ντροπαλούς άντρες στο πώς να γίνουν Alpha Males. Παράλληλα έσπρωχνε τον εαυτό του προς τον θάνατο.

Ο Jordan Peterson κήρυττε την ‘έπιβεβλημένη μονογαμία’ και είχε τουλάχιστον ’12 Rules for Life’ για κάθε άντρα έκει έξω που νιώθει λιγότερο ‘αρσενικός’. Στη συνέχεια σχεδόν προκάλεσε τον ίδιο του τον θάνατο.

Ο Jordan Peterson είναι 58 ετών, διδάσκει κλινική ψυχολογία ως ακαδημαϊκός καθηγητής σε πανεπιστήμια του Καναδά, αλλά το γήπεδο στο οποίο εμφανίζεται και προκαλεί αντιδράσεις που θυμίζουν ροκ σταρ, είναι αυτο του Life coaching. Ο Peterson έχει περίπου 600.000 followers στο Twitter και πάνω από 2,8 εκατομμύρια μόνιμους θεατές των videos του στο YouTube.

Ως προς την ακαδημαϊκή του καριέρα, ο Peterson απολαμβάνει ευρείας αναγνώρισης από τους ομολόγους του. Η διατριβή του σχετικά με την δημιουργικότητα και πώς πυροδοτείται στον ανθρώπινο νού μέσα από ασημάντες λεπτομέρειες, θεωρείται μια από τις καλύτερες σύγχρονες έρευνες ψυχολογίας ανάμεσα στην academia του Καναδά. Ο ίδιος, τον Οκτώβριο του 2016, αποφάσισε να παίξει στο γήπεδο του virality, να μιλήσει στο ιντερνετικό κοινό και στο πιο ευάλωτο -ίσως- κομμάτι του: Τους μοναχικούς, οργισμένους, φοβικούς άντρες.

Εκείνη την εποχή η κυβέρνηση του Καναδά επιχειρούσε να περάσει νόμο που αναγνώριζε το δικαίωμα του φυλετικού αυτοπροσδιορισμού σε όλους. Ένας άντρας ή μια γυναίκα που επιχειρούσε αλλαγή φύλου, μπορούσε να απαιτήσει να προσδιορίζεται ως ‘He’/’she’. O Jordan Peterson πολέμησε με μένος αυτή την αλλαγή. Στη συνέχεια πολέμησε με ακόμα μεγαλύτερο μένος κάθε παρόμοια αλλαγή.

Jordan Peterson: Πολιτική του φόβου

Ο Peterson μεταξύ άλλων ανέφερε πως ‘ο ναζισμός καραδοκεί στις γωνιές’ και πως τέτοιου είδους νομοσχέδια ‘της ριζοσπαστικής αριστεράς’ που ενθαρρύνουν τον ακτιβισμό των τρανς ατόμων είναι η αφορμή για να επιστρέψει ο ναζισμός στις ζωές μας.

Αυτό ήταν το ξεκίνημα ώστε ο Peterson να δημιουργήσει ένα κανάλι στο YouTube που μοιάζει με σουπερμάρκετ ιδεών, που έχουν να κεράσουν ‘κάτι’ σε όλους. Θα βρεις χαοτικές διαλέξεις 2,5 ωρών για το προνόμιο των Λευκών που ενώνουν θεωρίες δυτικών φιλοσόφων, εδάφια από το κεφάλαιο της Γένεσης της Παλαιάς Διαθήκης και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κομμουνισμός παραμένει μια απειλή για τον δυτικό πολιτισμό. Θα βρεις μια εκτεταμένη σειρά τοποθετήσεων κατά της ‘πολιτικής ορθότητας’ και άλλων δαιμονίων της εποχής. Ο Peterson σήμερα κηρύττει πως κάθε θεωρία που αναδεικνύει το προνόμιο των Λευκών είναι μια τακτική των Μαρξιστών ώστε να προκαλέσει τύψεις και ενοχές στους λευκούς άντρες για όσας έχουν κατακτήσει εκείνοι και οι προγόνοι τους. Χαϊδεύει τα αυτιά κάθε λευκού άντρα, λέγοντάς του όλα εκείνα που ενδεχομένως μπορει και να παρηγορούν τον πληγωμένο ναρκισσιμό του.

 

Jordan Peterson: Αυτό-βελτίωση

Πατώνας το όνομά του στο YouTube θα βρεις ένα σωρό videos. Θα βρεις συμβουλές για το πώς να πουλήσεις οτιδήποτε, για το πώς να ζητήσεις ραντεβού σε μια γυναίκα, για το πώς να δημιουργήσεις μια σχέση που οδηγεί στο γάμο, για το πώς να κάνεις μια επιτυχημένη καριέρα. Έχει μια λύση για κάθε σου πρόβλημα, κερδίζει 80.000 δολάρια τον μήνα από οπαδούς – δωρητές στην πλατφόρμα του Patreon και πολλά εκατομμύρια μέσα από διαλέξεις Online και offline.

“Αν είσαι από 18 ως 36 πρέπει να δεις αυτό το video”. Νεαρέ άντρα, άκου προσεκτικά:

Νεαροί άντρες, ντυμένοι αστακοί

Στο πρώτο κεφάλαιο του ’12 Rules for Life’, του best seller βιβλίου-αυτοβοήθειας του Jordan Peterson, ο καθηγητής διδάσκει στους νέους άντρες πώς να παίρνουν σωστή στάση σώματος, εμπνευσμένοι από περιγραφές για την υποθαλάσσια κίνηση των αστακών. “Αστακοί” ονομάζονται πια και οι οπαδοί του Peterson, o στρατός των εκατομμυρίων αντρών που ακούει, διαβάζει, παρακολουθεί ασταμάτητα το content που ανεβάζει καθημερινά ο Peterson. Όλοι τους έχουν ξεπεράσει ακόμα και αυτή την μικρή λεπτομέρεια της ζωής του: Το γεγονός ότι ο Peterson ήταν εθισμένος σε αγχολυτικά, ηρεμιστικά (και όχι μόνο) και στις αρχές της χρονιάς νοσηλεύτηκε σε κλινική της Ρωσίας, έχοντας πέσει σε κώμα, ύστερα από επιπλοκές θεραπείας αποτοξίνωσης που ακολουθούσε. Ο οργανισμός του Peterson είχε διαλυθεί από τα ναρκωτικά, αλλά και από μια ιδιόμορφη δίαιτα που ακολουθούσε, με κρέας, αλάτι και νερό ως κύριες τροφές, την οποία του είχε προτέινει η κόρη του – διατροφολόγος/blogger Mikhaila.

To γεγονός ότι κατάφερε να ζήσει, βγάινοντας από μια κατάσταση που έμοιαζε με προμελετημένη αυτοκτονία, είναι ένα μικρό θαύμα. Η ειρωνεία ότι τα videos ενός Life coach που δεν άντεχε την ίδια του τη ζωή, μετράνε εκατομμύρια views μέχρι σήμερα, είναι τουλάχιστον ανυπόφορη. Ο Jordan Peterson έχει επιστρέψει σε πλήρη δράση, έχοντας οχυρώσει αυτή την παράδοξη περιπέτεια/αυτοχειρία της ζωής του με νέες επιθέσεις, αυτή την φορά προς κάθε ακτιβιστή εκεί έξω. Κάπως πρέπει να επιβιώσουν και οι Life coaches.