© AP / Alexei Druzhinin
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Άγγελοι του Διαβόλου, οι γυναίκες πιλότοι που πολεμάνε για την Ρωσία

Ανάμεσα στους 400 πιλότους που μπήκαν στον ρωσικό στρατό, υπάρχουν και 16 γυναίκες. Το βίντεο από την παρέλαση ορκωμοσίας διαφημίζει το «σύγχρονο προφίλ» του Vladimir Putin, αλλά τα στατιστικά δείχνουν το ανάποδο.

«Τα γαλόνια τα φοράς, περπατάς και πετάς», θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν για το βίντεο που κυκλοφόρησε από παρέλαση στην πόλη Κρασνοντάρ της Ρωσίας, με το σώμα των 16 στρατιωτικών πιλότων γυναικείου φύλου να δέχεται επαίνους από τον Υπουργό Αμύνης Sergei Shoigu, προτού αναλάβει ρόλο στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Στα λίγα δευτερόλεπτα του βίντεο, εκείνες φαίνονται χαρούμενες να πετάνε νομίσματα και πέταλα στον αέρα, διαφημίζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα πιο συμπεριληπτικό και ανθρώπινο προφίλ του ρωσικού στρατού. Μάλιστα, ήταν πρωτοβουλία του Vladimir Putin να συμπεριληφθούν γυναίκες στις δυνάμεις της αεροπορίας, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ.

Είναι το στιγμιότυπο της αποφοίτησης, ύστερα από πέντε χρόνια σκληρής εκπαίδευσης σε καιρό πολέμου (μετά την Κριμαία το 2014, τα θερμά επεισόδια ήταν συνεχή στην ανατολική Ουκρανία). Είναι επίσης οι τελευταίες στιγμές πριν αντικρίσουν τη βάναυση πραγματικότητα του πολέμου που εκτυλίσσεται σε υψηλή ένταση στο Κίεβο και όχι μόνο.

Εντωμεταξύ, το αεροπορικό σώμα στο οποίο συγκαταλέγονται οι νεοσύλλεκτες είναι εκείνο με τις μεγαλύτερες απώλειες από την εισβολή στην Ουκρανία μέχρι σήμερα.

«Τα κορίτσια είναι συνήθως πολύ ρομαντικά», παρατήρησε ο διοικητής Colonel Oleg Pchela, αδυνατώντας να αποφύγει το έμφυλο σχόλιο, και συνέχισε: «Έχουν καλό κίνητρο και αυτό τους επιτρέπει να πληγούν τα στρατιωτικά αεροπλάνα και να φέρνουν εις πέρας εντολές των ανωτέρων τους. Πρόκειται για δουλειά με υψηλή ευθύνη αυτή του στρατιωτικού πιλότου. Είναι σκληρή, αλλά χρειάζεται και ηθικές αξίες παράλληλα».

Τα 16 άτομα γυναικείου φύλου «συνεχίζουν την ένδοξη παράδοση», όπως επισημάνθηκε, παραπέμποντας στις γυναίκες που πολέμησαν στον Β Παγκόσμιο επί Stalin. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πολύ μικρή μειοψηφία ανάμεσα στους 400 πιλότους που χειροτονήθηκαν στην παρέλαση με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Statista, η χώρα με τη μεγαλύτερη ποσόστωση γυναικείων πιλότων είναι η Ινδία (12,4%), ο γενικός μέσος όρος είναι στο 5,8% και η Ρωσία δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη οκτάδα.