ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι περιοχές της Ελλάδας με τη χειρότερη ποιότητα αέρα

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 79η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με τον πιο μολυσμένο αέρα. Στη λίστα δεν υπάρχει μόνο η Αθήνα.

Όχι ότι δεν το περιμέναμε, αλλά πλέον είναι και επίσημο. Για μια ακόμη φορά, τα αποτελέσματα που φέρνει στο φως έκθεση της IQAir για την ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως είναι δυσοίωνα, με την κλιματική κρίση να συμβάλει καθοριστικά στην κακή ποιότητα του αέρα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση της IQAir, η οποία παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα παγκοσμίως, ανάμεσα στις 100 πόλεις με τη μεγαλύτερη ρύπανση βρίσκουμε 83 από την Ινδία και όλες, ξεπερνούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα περισσότερο από 10 φορές.

Όσον αφορά την Ελλάδα, καταλαμβάνει την 79η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με τον πιο μολυσμένο αέρα, σύμφωνα με την live καταγραφή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (19/3), κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται αρκετά μακριά από τις χώρες που αποτελούν πρότυπο.

Οι χώρες-πρότυπο, όχι ότι μας προκαλεί εντύπωση, είναι: Φινλανδία, Εσθονία, Πουέρτο Ρίκο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βερμούδες, Γρενάδα, Ισλανδία, Μαυρίκιος και Γαλλική Πολυνησία.

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα

ποιότητα αέρα

Αρκετές από τις ελληνικές μεγαλουπόλεις εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης, με την πρωτιά να καταγράφουν με τη σειρά Αγρίνιο, Πάτρα, Αθήνα, Ρίο και Θέρμη. Σύμφωνα με τα δεδομένα του IQAir, η ελληνική πόλη με τον πιο καθαρό αέρα, είναι η o Άγιος Παύλος. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι περισσότερες πόλεις, στις οποίες συγκεντρώνει δεδομένα η έρευνα, υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια του ΠΟΥ.

Η Αθήνα σε όλες τις περιοχές καταγράφει ποσοστά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, όπως και αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, το Αγρίνιο, αλλά και η Ξάνθη. Ειδικότερα, η πρωτεύουσα καταγράφει ποσοστό 15,7 μg/m3, ενώ η περιοχή με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι το Ίλιον με 21,9 μg/m3.

Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, η πιο μολυσμένη περιοχή είναι η Βασιλική με 20,6 μg/m3. Το Αγρίνιο για μια ακόμη χρονιά (βρίσκεται πρώτο στη λίστα άλλωστε) καταγράφει αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων με 17,9 μg/m3.

Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023

Μπαγκλαντές (79,9 μg/m3), με ποσοστό 15 φορές υψηλότερο από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια.

Πακιστάν: (73,7 μg/m3) με ποσοστό 14 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια.

Ινδία: (54,4 μg/m3) με ποσοστό 10 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια.

Τατζικιστάν: (49,0 μg/m3) με ποσοστό 9 φορές υψηλότερο από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή για τα αιωρούμενα σωματίδια του ΠΟΥ.

Μπουρκίνα Φάσο: (46,6 μg/m3) με ποσοστό 9 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια.