© AP Photo/Silvia Izquierdo
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 62.3 βαθμούς Κελσίου

5 χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, η Βραζιλία πλήττεται από συνεχόμενους καύσωνες.

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, η κατάσταση στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά και σε ολόκληρη τη Βραζιλία, είναι αποπνικτική. Τα ρεκόρ ζέστης από τον Νότο ως το κέντρο της Βραζιλίας σπάνε κάθε μήνα που περνά και την Κυριακή 17 Μαρτίου, στο Ρίο ντε Τζανέιρο ο δείκτης θερμότητας έφτασε τους 62.3 βαθμούς Κελσίου, ενώ η πραγματική μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42°C.

Η κατάσταση στην πόλη που φιλοξενεί 7 εκατομμύρια πολίτες είναι φυσικά πολύ άσχημη, με τον κόσμο να συρρέει στις δημοφιλείς παραλίες Ipanema και Copacabana για να δροσιστεί. Το ρεκόρ αισθητής ζέστης των 62,3°C σημειώθηκε στο δυτικό Ρίο στις 09:55 π.μ. την Κυριακή.

Οι προειδοποιήσεις έφεραν κοσμοσυρροή στις παραλίες

Φώτο αρχείου από προηγούμενο καύσωνα στη Βραζιλία © AP Photo/Bruna Prado

«Αποφύγετε κάθε παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Μείνετε ενυδατωμένοι» προειδοποίησε μέσω Χ ο δήμος του Ρίο, ανακοινώνοντας ότι η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 62,3 βαθμούς Κελσίου στις 9.55 το πρωί στην Γκαρατίμπα, μια συνοικία στα δυτικά προάστια της πόλης. Τη Δευτέρα στην ίδια περιοχή η αισθητή θερμοκρασία ήταν 60,1°C, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα απλό παροδικό φαινόμενο.

Στα δυτικά, φτωχά προάστια του Ρίο ζει το 40% των 7 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης, με τις πυκνοκατοικημένες φαβέλες να ζουν πραγματικά δύσκολες στιγμές και τον κόσμο να σπεύδει να αποθηκεύει νερό, κατευθείαν από τα βουνά. Οι εμβληματικές παραλίες Ipanema και Copacabana ήταν όλη την Κυριακή γεμάτες κόσμο, ενώ πολλοί έφτασαν και στο Εθνικό πάρκο Tijuka.

Μια καταστροφική εποχή και για την οικονομία της Βραζιλίας

Στις Φαβέλες ο κόσμος συγκέντρωνε νερό για τις δύσκολες ώρες © AP Photo/Silvia Izquierdo

Το προηγούμενο ρεκόρ του δείκτη ζέστης είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο, όταν η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 59,7 °C με τις βραζιλιάνικες αρχές να ελπίζουν ότι η κατάσταση θα είχε βελτιωθεί μέχρι το φημισμένο Καρναβάλι του Ρίο που προσφέρει κάθε χρόνο μια οικονομική ανάσα στην περιοχή. Αντιθέτως, τα επίπεδα της ζέστης δεν έχουν πέσει και ακόμα και για το καρναβάλι που ολοκληρώθηκε στα μέσα Φλεβάρη, ήταν μια αρνητική σεζόν.

Στο Σάο Πάολο των 12 εκατομμυρίων κατοίκων τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, καθώς το Σάββατο, η θερμοκρασία ήταν η ψηλότερη του έτους, με το θερμόμετρο να δείχνει 34,7°C. Αυτή, δεν είναι απλά η ψηλότερη θερμοκρασία της χρονιάς, αλλά και η υψηλότερη που έχει ποτέ καταγραφεί μήνα Μάρτιο, τουλάχιστον από το 1943 όταν και άρχισε τις μετρήσεις το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Βραζιλίας. Εκεί, οι ουρές για την έξοδο στις παραλίες της πόλης, έφτασαν τα 20 χιλιόμετρα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το νότιο τμήμα της χώρας έπλητταν ακραίες βροχοπτώσεις, οι οποίες προβλέπεται να συνεχιστούν όλη την εβδομάδα, σύμφωνα με τις αρχές. «Η εβδομάδα θα είναι πολύ υψηλού κινδύνου στο κέντρο και τον νότο της Βραζιλίας λόγω των έντονων βροχών και καταιγίδων. Το πιο ανησυχητικό σύστημα είναι ένα πολύ έντονο ψυχρό μέτωπο που θα φθάσει με καταρρακτώδεις βροχές και πιθανόν θύελλες», προειδοποίησε η υπηρεσία μετεωρολογικών πληροφοριών MetSul.

Τι είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο που είναι υπεύθυνο για την άνοδο της θερμοκρασίας

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτήν την αστάθεια αφενός στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και αφετέρου στην κλιματική αλλαγή. Το Ελ Νίνιο είναι το ωκεάνιο φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Η θερμοκρασία του νερού είναι μεγαλύτερη κατά 3°C περίπου. Αυτή τη φορά οι επιστήμονες θεωρούν ότι το φαινόμενο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της φετινής άνοιξης.

Σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και φυσικά τις τραγικές επιπτώσεις από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, πριν από μια πενταετία, το Ελ Νίνιο έχει φέρει μια σειρά από μετεωρολογικές κρίσεις στη Βραζιλία.