AP Photo/Steven Senne
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στον Αμαζόνιο βρήκαν το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο

Το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο ανακαλύφθηκε στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ζυγίζει σχεδόν 500 κιλά. Ποια η σχέση του Will Smith με την ανακάλυψη.

Ένα μέχρι πρότινος μη καταγεγραμμένο είδος γιγαντιαίου ανακόντα ανακαλύφθηκε σε τροπικό δάσος του Αμαζονίου και πολλοί σοκαρίστηκαν από το μέγεθός του. Το πράσινο γιγαντιαίο ανακόντα που βρέθηκε σε μια λεκάνη απορροής του Αμαζονίου, μπορεί να φτάσει τα 7,5 μέτρα και ζυγίζει σχεδόν 500 κιλά, νούμερα που το καθιστούν ως το μεγαλύτερο και βαρύτερο φίδι που έχει γίνει γνωστό στον κόσμο.

Το πελώριο αυτό είδος βρέθηκε από επιστήμονες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για τη σειρά του National Geographic Pole to Pole της Disney+ με τον Will Smith, στη συνέχεια παρουσιάστηκε με ένα χιουμοριστικό βίντεο και σιγά-σιγά γίνονται γνωστά τα επιμέρους χαρακτηριστικά του.

Τι γνωρίζουμε για το πράσινο γιγαντιαίο ανακόντα

Μέχρι τώρα ήταν γνωστά τέσσερα είδη ανακόντα, με το μεγαλύτερο, το πράσινο ανακόντα να κατοικεί σε τροπικά μέρη της Νότιας Αμερικής, όπως οι λεκάνες των ποταμών του Αμαζονίου, του Ορινόκο και του Εσεσίμπο, καθώς και σε κάποιες μικρότερες λεκάνες απορροής.

Αυτά τα ανακόντα, που βρίσκονται στα ποτάμια και τους υγροτόπους της Νότιας Αμερικής, είναι γνωστά για την αστραπιαία ταχύτητά τους και την ικανότητά τους να αφαιρούν τη ζωή από το θήραμα, τυλίγοντάς το γύρω τους, ασφυκτιώντας το και στη συνέχεια καταπίνοντάς το ολόκληρο.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που διήρκησε δεκαετίες διαπίστωσε πρόσφατα ότι το πράσινο ανακόντα περιλαμβάνει τελικά γενετικά δύο διαφορετικά είδη. Το νότιο που γνωρίζαμε ως σήμερα και το βόρειο, που καταγράφηκε on camera. Ερευνητές που συνεργάστηκαν με τους ιθαγενείς Waorani συνέλαβαν και μελέτησαν αρκετά δείγματα του νεοαποκαλούμενου βόρειου πράσινου ανακόντα (Eunectes akayima) στην περιοχή Bameno της επικράτειας Baihuaeri Waorani στον Αμαζόνιο του Εκουαδόρ.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν αρκετά ανακόντα που ανήκουν στο νέο είδος να «παραμονεύουν στα ρηχά, παραμονεύοντας για λεία» καθώς κωπηλατούσαν με κανό στους παραποτάμους του Αμαζονίου.

«Το μέγεθος αυτών των υπέροχων πλασμάτων ήταν απίστευτο. Ένα θηλυκό ανακόντα που συναντήσαμε είχε το εκπληκτικό μήκος των 6,3 μέτρων», ανέφερε σε δήλωσή του ο συγγραφέας της μελέτης, Bryan Fry από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. «Υπάρχουν ανεπίσημες αναφορές από τον λαό Waorani για άλλα ανακόντα στην περιοχή με μήκος μεγαλύτερο από 7,5 μέτρα και βάρος περίπου 500 κιλά», δήλωσε ο ίδιος επιστήμονας.

Το νέο είδος, το οποίο περιγράφεται στο περιοδικό Diversity, φέρει τεράστιες διαφορές από το μέχρι πρότινος γνωστό νότιο πράσινο ανακόντα. Τα δύο είδη ήταν ένα πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια και σήμερα διαφέρουν γενετικά κατά 5,5%. Για να αντιληφθούμε τη διαφορά, αρκεί να αναφέρουμε ότι οι άνθρωποι διαφέρουμε από τους χιμπατζήδες μόνο κατά περίπου 2%.

Γιατί είναι σημαντική η ανακάλυψή του

Ένας υγιής πληθυσμός ανακόντα σημαίνει ότι τα οικοσυστήματά τους είναι ζωντανά με άφθονους πόρους τροφής και καθαρό νερό, ενώ η μείωση του αριθμού του συγκεκριμένου είδους μπορεί να υποδηλώνει περιβαλλοντική δυσπραγία, λένε οι επιστήμονες. «Επομένως, το να γνωρίζουμε ποια είδη ανακόντα υπάρχουν και να παρακολουθούμε τον αριθμό τους είναι ζωτικής σημασίας», γράφουν οι ερευνητές στο The Conversation.

Τα ανακόντα απειλούνται όλο και περισσότερο από τον κατακερματισμό της γης που προκαλείται από τη βιομηχανοποιημένη γεωργία, τις δασικές πυρκαγιές, την ξηρασία, την κλιματική αλλαγή, καθώς και τη ρύπανση από βαρέα μέταλλα που συνδέεται με διαρροές από δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου. Και ναι, η περιοχή του Αμαζονίου πλήττεται βαθύτατα από τις δραστηριότητες αυτές.