© AP Photo/Richard Drew
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι σαρωτικές αλλαγές που φέρνει το iOS 18 στο iPhone

«Το νέο λειτουργικό σύστημα θεωρείται εντός της Apple ως μία από τις μεγαλύτερες ενημερώσεις του iOS - αν όχι η μεγαλύτερη - στην ιστορία της εταιρείας».

Μέσα στους επόμενους μήνες το iOS 18, το νέο λογισμικό της Apple, αναμένεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στις συσκευές και οι tech experts ήδη μιλούν για τις πιο σαρωτικές αλλαγές που έχουμε δει ποτέ.

Η αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος του iPhone ακούγεται εδώ και καιρό ότι θα είναι τεράστια και αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει ο πάντα αξιόπιστος σε θέματα τεχνολογίας, Mark Gurman, ο οποίος ανέφερε στο Newsletter του Bloomberg: «Μου έχουν μεταφέρει ότι το νέο λειτουργικό σύστημα θεωρείται εντός της Apple ως μία από τις μεγαλύτερες ενημερώσεις του iOS – αν όχι η μεγαλύτερη – στην ιστορία της εταιρείας». Τι γνωρίζουμε όμως μέχρι στιγμής για το iOS 18;

Ο Mark Gurman δεν αποκάλυψε στο ρεπορτάζ του τα πάντα για το iOS 18, ωστόσο πολλά είναι εκείνα που μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει για την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση των iPhones.

Πολλά χαρακτηριστικά AI

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως η νέα έκδοση του iOS θα φέρει στο προσκήνιο αρκετές λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, με την Apple να ανοίγει τα χαρτιά της στo Worldwide Developers Conference (WWDC), το οποίο φυσικά θα πραγματοποιηθεί όπως και κάθε χρόνο τον Ιούνιο. Εκεί άλλωστε αναμένεται να κυκλοφορήσει και η πρώτη beta εκδοχή για τους προγραμματιστές.

Πιο έξυπνη Siri

© AP Photo/Jenny Kane

Ο Mark Gurman αναμένει ότι το iOS 18 θα διαθέτει τεχνολογία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης η οποία «θα πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο τόσο η Siri όσο και τα iMessages μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις και να συμπληρώνουν αυτόματα προτάσεις». Θεωρεί επίσης ότι η Apple έχει διερευνήσει χαρακτηριστικά γενετικής AI για άλλες εφαρμογές σε όλες τις πλατφόρμες της, συμπεριλαμβανομένων των Apple Music, Pages, Keynote και Xcode.

Το The Information ανέφερε ότι η Apple σχεδιάζει να ενσωματώσει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα στη Siri για να επιτρέψει στους χρήστες να αυτοματοποιούν σύνθετες εργασίες, ένα χαρακτηριστικό που θα περιλαμβάνει βαθύτερη ενσωμάτωση με την εφαρμογή Shortcuts. Η έκθεση ανέφερε ότι αυτό το χαρακτηριστικό αναμένεται να κυκλοφορήσει σε μια ενημερωμένη έκδοση λογισμικού iPhone που θα έρθει το 2024, η οποία πιθανότατα θα είναι το iOS 18.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη εκτοξεύτηκε σε δημοτικότητα το 2022, όταν η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT, ένα chatbot που μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις και άλλες προτροπές. Η Google και η Microsoft κυκλοφόρησαν παρόμοια chatbots πέρυσι, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες κάνουν αγώνα δρόμου στον χώρο. Τα chatbots εκπαιδεύονται σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, επιτρέποντάς τους να ανταποκρίνονται όπως ένας άνθρωπος.

Υποστήριξη RCS

Τον Νοέμβριο του 2023, η Apple ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει το cross-platform πρότυπο ανταλλαγής μηνυμάτων RCS στην εφαρμογή iMessages στο iPhone ξεκινώντας «αργότερα» το 2024, οπότε πιθανότατα και αυτό θα είναι ένα χαρακτηριστικό του iOS 18. Η υποστήριξη RCS θα βελτιώσει σχεδόν όλες τις εφαρμογές μηνυμάτων. Συγκεκριμένα, θα ενισχύσει τις εφαρμογές μηνυμάτων με τις ακόλουθες βελτιώσεις:

  • Φωτογραφίες και βίντεο υψηλότερης ανάλυσης
  • Ηχητικά μηνύματα
  • Δείκτες πληκτρολόγησης
  • Αποδείξεις ανάγνωσης
  • Αποστολή μηνυμάτων μέσω Wi-Fi μεταξύ iPhone και συσκευών Android
  • Βελτιωμένες ομαδικές συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για τους χρήστες iPhone να εγκαταλείπουν μια συνομιλία που περιλαμβάνει χρήστες Android
  • Βελτιωμένη κρυπτογράφηση σε σύγκριση με τα SMS

Αυτά τα σύγχρονα χαρακτηριστικά είναι ήδη διαθέσιμα για συνομιλίες iPhone προς iPhone, μέσω του iMessages, και πολλά από τα χαρακτηριστικά είναι επίσης διαθέσιμα σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τρίτων, όπως το WhatsApp και το Telegram. Η υποστήριξη RCS στο iPhone θα επεκτείνει τα χαρακτηριστικά στα iMessages.

Οι υπόλοιπες αλλαγές του iOS 18

Φυσικά, όπως και σε κάθε άλλη ενημέρωση, οι αλλαγές θα είναι πολύ περισσότερες. Συνήθως, οι μεγάλες ενημερώσεις του iOS περιλαμβάνουν βελτιώσεις στον σχεδιασμό του user interface, ενημερώσεις ασφαλείας και βελτιώσεις απόδοσης, όμως τώρα με την τεχνητή νοημοσύνη να μπαίνει τόσο δυνατά στο παιχνίδι, είναι δεδομένο ότι δεν θα μείνουμε στις απλές βελτιώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση έρχεται τον Σεπτέμβριο και μέχρι το καλοκαίρι, θα έχουμε μάθει σχεδόν τα πάντα για αυτή.