© Shutterstock
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το Android 12 της Google

Μεγαλύτερη ζωντάνια, πιο γρήγορες ταχύτητες, αυξημένη προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το ετήσιο συνέδριο Google I/O διοργανώνεται αυτές τις μέρες στο San Francisco και όπως είναι φυσικό όλα τα τεχνολογικά βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα σε αυτό. Τι καινοτομίες ετοιμάζει η big tech εταιρεία από το Mountain View της California και τι αλλαγές μπορεί να φέρουν αυτές στη ζωή μας; Καταρχάς, ένα είναι σίγουρο: πλησιάζει ο καιρός για να υποδεχθούμε το νέο λογισμικό στα κινητά μας τηλέφωνα.

Ή τουλάχιστον για όσους από εμάς χρησιμοποιούμε το software της Google και όχι το iOS της Apple. Το Android 12 είναι σχεδόν έτοιμο και θα μπει σε πλήρη λειτουργία από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τι πληροφορίες έχουν όμως προκύψει μέχρι στιγμής από το φετινό Google I/O για το λογισμικό που βρίσκεται πίσω από περίπου 3 δισ. συσκευές σε όλον τον κόσμο; Σημαντική σημείωση: επειδή οι beta versions πάντα έχουν κάποια bugs, φρόντισε να κάνεις ένα καλό back-up στο υλικό σου πρώτα.

Η εμφάνιση

Το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις, εδώ υπάρχει μία σαφής διαφοροποίηση της εμφάνισης. Τα γραφικά αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό, γίνονται πιο στιβαρά, και δείχνουν το τι θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον.

Περισσότερο customization

Ανασχεδιασμός των widgets, διαφορετικές χρωματικές παλέτες για να επιλέξεις, και γενικά μία τάση για customization, αφού ανάλογα με το background που θα επιλέγεις το λογισμικό θα αλλάζει το χρώμα σχεδόν στα πάντα: στα notifications, στο lock screen, στον έλεγχο του ήχου και σε άλλα πολλά. Η Google μένει πιστή στην παράδοση να δίνει (λίγο) περισσότερη ελευθερία στους χρήστες της από ότι η Apple. Όλα αυτά είναι καλοδεχούμενα – αρκεί, βέβαια, να είναι σταθερά και να μην κρασάρουν.

Μεγαλύτερη ζωντάνια το Android 12

Τι ακριβώς θέλει να πει η Google με αυτό; Το interface θα έχει καλύτερη διάδραση με τους χρήστες ενώ τα πολλά νέα animations θα κάνουν την εμπειρία πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Για παράδειγμα, όταν θα κλειδώνεις την οθόνη, σε περίπτωση που έχεις δει όλα τα notifications, το ρολόι θα εμφανίζεται πιο μεγάλο έτσι ώστε να είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν τσέκαρες.

Οι πρακτικές λεπτομέρειες

Ας δούμε όμως τι απαντά η Google στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων: ναι, το Android 12 θα κάνει τα κινητά μας τηλέφωνα πιο γρήγορα και τις μπαταρίες τους πιο αποδοτικές. Ήταν άλλωστε το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε.

Τα notifications

Η ευχή και η κατάρα που ακούει στο όνομα «ειδοποιήσεις» αποτελεί κομβικό κομμάτι του ανασχεδιασμού. Τόσο το notification area όσο και τα quick settings έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να έχεις καλύτερο και πιο εύκολο έλεγχο των ειδοποιήσεων. Άλλωστε, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να δέχεσαι πολύ περισσότερα notifications από όσα αντέχει ο εγκέφαλός σου. Έτσι, καλό είναι να μπορείς να τα κλείσεις άμεσα. Τέλος, o Google Assistant θα βρίσκεται πια μία ανάσα μακριά καθώς πατώντας παρατεταμένα το power button θα εμφανίζεται στην οθόνη σου.

Τα προσωπικά δεδομένα

Ίσως, το πιο κρίσιμο ζήτημα στις νέες τεχνολογίες, αφού η παραβίαση του προσωπικού μας χώρου είναι όλο και πιο συχνή. Επειδή αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, είναι σημαντικό να γίνεται στα πλαίσια μίας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διαφάνειας. Έτσι, και καθώς ο ανταγωνισμός με την Apple έχει να κάνει και με αυτό το πεδίο, η Google διαβεβαιώνει πως με το Android 12 τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα.

Πώς όμως θα γίνει αυτό; Μία φωτεινή κουκίδα θα λάμπει δυνατά κάθε φορά που μία εφαρμογή θα παίρνει τα ηνία στο μικρόφωνο και την κάμερά μας, ενώ ένα νέο dashboard θα ορίζει με ευκολία το ποια apps θα μπορούν και ποια όχι να έχουν πρόσβαση στα data. Φυσικά, θα πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη ότι όλα αυτά τηρούνται και ότι δεν εκμεταλλεύονται οι εφαρμογές τα διάφορα παραθυράκια του νόμου.