© Hollywood Pictures/ZUMA Press/Visualhellas.gr
LIFE

Πώς μπορείς να αυξήσεις τη συγκέντρωσή σου στο διάβασμα

Θέλει πρόγραμμα για να μείνεις συγκεντρωμένος όταν διαβάζεις: κράτα σημειώσεις, βάλε το κινητό στο αθόρυβο και μη βάζεις υπερβολικούς στόχους, γιατί θα χάσεις την ψυχραιμία σου.

Δεν είσαι η εξαίρεση: με την κυριαρχία των scroll down στα social media και την ευκολία του να έχουμε πάντα νέα ερεθίσματα στην άκρη των δαχτύλων μας, το μυαλό παύει να εξασκείται στη συγκέντρωση και μαθαίνει να λειτουργεί μέσα στην πλημμύρα των πληροφοριών και των δεδομένων.

Κατά συνέπεια, όταν φτάνει η κρίσιμη ώρα που έχεις να κάτσεις ώρα επάνω από το PDF ή το βιβλίο, το σώμα αντιδρά και ο νους έχει την τάση να αποσπάται, ταξιδεύοντας σε άσχετες σκέψεις και εικόνες διακοπών.

Αλλά όσο περνάει η ώρα και δεν προχωράει η ύλη που σκόπευες να καλύψεις, τόσο ανεβαίνει το άγχος και τελικά πελαγώνεις.

Βαθιά ανάσα και πάμε τα βήματα από την αρχή: ο βασικός στόχος είναι να πειθαρχήσεις τη σκέψη σου, τον εαυτό σου, και να καταφέρνεις ένα βήμα τη φορά. Παρακάτω, μια σειρά από απλές συνήθειες που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη συγκέντρωση όσο διαβάζεις.

Πέρα από το φαγητό: μαύρη σοκολάτα, αμύγδαλα και καρότα είναι τα σνακ που θα αποτελέσουν τον καλύτερό σου φίλο.

Κράτα σημειώσεις όσο διαβάζεις

Με αυτόν τον τρόπο, θα οργανώσεις καλύτερα τις πληροφορίες που μαθαίνεις και έτσι αποθηκεύονται αποτελεσματικότερα στη μνήμη σου. Βελάκια, υπογραμμίσεις, στυλό και μαρκαδόροι διαφορετικούς χρώματος είναι πολύτιμα εργαλεία για να δόσεις οπτικό χαρακτήρα στις σημειώσεις σου, ειδικά αν ανήκεις στα άτομα που μαθαίνουν κυρίως οπτικά. Αν πάλι βρίσκεσαι στους ακουστικούς τύπους, βοηθάει πολύ να τα διαβάζεις δυνατά.

Κάνε σχέδια στο χαρτί

Το 2009, η ψυχολόγος Jackie Andrade ζήτησε από 40 άτομα να παρακολουθήσουν ένα μονότονο ηχητικό μήνυμα, εκ των οποίων τα μισά σχεδίαζαν παράλληλα doodles, ενώ τα υπόλοιπα όχι: αυτό που διαπιστώθηκε όταν κλήθηκαν να απαντήσουν σε τεστ μνήμης, ήταν πως το να σχεδιάζεις βοηθάει αρκετά την απόδοση στη συγκέντρωση. Επίσης, απελευθερώνει το άγχος και προσθέτει ένα επίπεδο δημιουργικότητας στην –συνήθως στείρα– διαδικασία της αποστήθισης.

Η διάθεση είναι βασικός παράγοντας στην απόδοση.

Φτιάξε πρόγραμμα (και τήρησέ το)

Το να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου σαν μηχανή που θα καταναλώνει και θα αποθηκεύει ασταμάτητα πληροφορίες, δε θα πάει καλά. Οπότε, πριν ξεκινήσεις, οργάνωσε την ημέρα σου σε ένα πρόγραμμα, βάζοντας το διάβασμα σε στρατηγικά επιλεγμένες ζώνες: άλλοι συγκεντρώνονται πρωί και άλλοι βράδυ. Σε καμία περίπτωση, μην αφήνεις απ’ έξω τη σωματική άσκηση – έστω και 10 λεπτά τρέξιμο ή 30 λεπτά περπάτημα θα αποφορτίσουν την ψυχολογία σου και ακολούθως θα βοηθήσουν στην απόδοση, όταν κάτσεις μπροστά από το βιβλίο.

Εξαφάνισε (για λίγο) όσα σου αποσπούν την προσοχή

Κλείσε τον υπολογιστή και απομάκρυνε το κινητό, ίσως και σε άλλο δωμάτιο ή έστω βάλ’ το αθόρυβο. Εκείνο δεν πρόκειται να σταματήσει να στέλνει ειδοποιήσεις από τα social media και τα emails, ούτε ο πειρασμός για λίγο scroll down θα σταματήσει. Και δεν υπάρχει κάτι περισσότερο καταστροφικό για τη συγκέντρωσή σου και τις δυνάμεις σου από το να διακόψεις απότομα, όταν έχεις βρει ειρμό και έχεις απορροφηθεί.

Πρέπει να τηρείς τον χρόνο που έχεις ορίσει για διάβασμα (είτε είναι πολλά 30λεπτά διάσπαρτα μέσα στην ημέρα, είτε πιο μεγάλα sessions των 1-2 ωρών) και μελλοντικά η συνέπεια αυτή θα αποδώσει τόσο στην ψυχολογία σου όσο και στην αποστήθιση των πληροφοριών.

Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου

Θα λειτουργήσει σαν το καρότο που κάνει το άλογο να τρέχει στις κούρσες. Μόνο που εσύ όντως θα το γευτείς: ίσως είναι μια σύντομη εξόρμηση στη φύση, ένα ποτήρι καλό κρασί το βράδυ, είτε ένα από τα αγαπημένα σου γλυκά. Το κίνητρο θα δουλέψει μέσα σου.