© Alex Wong / Getty Images North America / AFP
BIG BUSINESS

Πώς ένας crypto billionaire έχασε 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία μόλις μέρα

O Sam Bankman-Fried και η FTX ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό το next best thing στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Τώρα, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον χάρτη.

Οι New York Times τον φωτογράφιζαν ως τον άνθρωπο που θα αλλάξει μία για πάντα την αγορά των κρυπτονομισμάτων, το Forbes τον κατέτασσε -όχι άδικα- στους μεγαλύτερους νέους entrepreneurs του πλανήτη. Λογικό, αφού ο μόλις 30 χρονών Sam Bankman-Fried είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μία αμύθητη περιουσία μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ετοιμαζόταν δηλαδή να φορέσει το κοστούμι των Jeff Bezos και Elon Musk για να μπει στο κλειστό και πολύ ανταγωνιστικό club των κολοσσών της Big Tech.

Πιο συγκεκριμένα, ο CEO της FTX,  ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων στον κόσμο (που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα τόσο για παράγωγα προϊόντα όσο και άμεσες συναλλαγές), έφτασε να έχει στα χέρια του 26 δισ. δολάρια. Για να καταλάβουμε καλύτερα το μέγεθος: πρόκειται για περίπου το 1/15 του Ελληνικού Χρέους.

Κάπως έτσι, στο τέλος του 2021 ήταν σύμφωνα με το Forbes ο νεότερος δισεκατομμυριούχος στον πλανήτη αλλά και ο νεότερος crypto billionaire της Γης. Στον κόσμο της Big Tech όμως μία στραβοτιμονιά είναι ικανή να σε πετάξει στον τοίχο.

Ακριβώς, δηλαδή, ότι συνέβη στην περίπτωση του Sam Bankman-Fried. Η περιουσία του 30χρονου επιχειρηματία ανερχόταν πριν λίγες μέρες στα περίπου 15 δισ. δολάρια, έχοντας μειωθεί αισθητά από την κορυφή που είχε πιάσει μέσα στη χρονιά.

Τώρα όμως συρρικνώθηκε κατά 94%. Έκανε φτερά μέσα σε μία μόλις μέρα.

Η ελεύθερη πτώση του Sam Bankman-Fried

Ο Sam Bankman-Fried δε βρίσκεται απλά στο χείλος του οικονομικού γκρεμού. Όλα δείχνουν ότι έχει πέσει σε μία άβυσσο ελπίζοντας απλά σε κάποιο χέρι να τον σώσει. Μέχρι πριν λίγες ώρες, αυτό το χέρι είχε όνομα: η ανταγωνίστρια εταιρεία Binance φαινόταν ικανή και έδειχνε ενδιαφέρον να διασώσει την FTX.

Τελικά, ο CEO της πρώτης, Changpeng Zhao, αποφάσισε μετά από 48 ώρες συζητήσεων ότι δεν έχει νόημα να μπει στον κόπο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οικονομικά της δεύτερης αλλά και οι πιθανές ατασθαλίες στις οποίες έχει υποπέσει είναι τέτοιες ώστε να μην αξίζουν καν την προσπάθεια σωτηρίας. Πρώτο καμπανάκι για game over, λοιπόν.

Ή μάλλον δεύτερο, αφού πιο πριν το venture capital της Sequioa Capital είχε αντίστοιχα αποσύρει την τεράστια επένδυση που είχε κάνει στην FTX κρίνοντας ότι η βιωσιμότητα της εταιρείας είναι εξαιρετικά αμφίβολη στο κοντινό μέλλον.

Φυσικά, όπως πάντα συμβαίνει στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, με αποτέλεσμα εταιρείες όπως η Black Rock ή μετοχικά ταμεία όπως αυτό των δασκάλων του Οντάριο, τα οποία είχαν επενδύσει στις ιδέες του Sam Bankman-Fried, θα βρεθούν να χάνουν εκατομμύρια δολάρια από ένα στοίχημα που, τελικά, δεν τους βγήκε.

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι χρειάζονται περίπου 8 δισ. δολάρια για να σωθεί η FTX καθώς και η αδελφή εταιρεία της Alameda Research. Ένα ποσό που όμως δε φαίνεται να είναι κανείς διατεθειμένος να δώσει.

«Με βάση το μέγεθος αλλά και τις διασυνδέσεις τόσο της FTX όσο και της Alameda Research με άλλες εταιρείες και εφαρμογές στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, δείχνει πολύ πιθανό μετά τη δική τους κατάρρευση να παρακολουθήσουμε μία γενικότερη αναταραχή στο εν λόγω σύστημα» σημείωσε με νόημα αναλυτής της JPMorgan, όπως σημειώνουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.

Έτσι, για άλλη μία φορά παρακολουθούμε τη μετεωρική άνοδο και την εκκωφαντική πτώση ενός επιχειρηματία που έπαιξε all in στα κρυπτονομίσματα για να βρεθεί όμως -κυριολεκτικά- στον άσσο.

Ο Sam Bankman-Fried διαθέτει αυτή τη στιγμή μόλις 1 δισ. από τα 15 δισ. δολάρια που είχε μέχρι πρότινος στην κατοχή του. Θα τα καταφέρει άραγε να παραμείνει ζωντανός στο σκληρό παιχνίδι της Big Tech ή απλά θα αποτελέσει άλλο ένα one hit wonder του επιχειρηματικού κόσμου;