© Jeff Chiu / AP
EXPLAINED

Πώς επηρεάζουν το Twitter οι νέες αλλαγές του Elon Musk

Κάθετη πτώση στην αξιοπιστία, κάθετη πτώση στην εμπειρία του χρήστη. Τι συμβαίνει και τι θα πρέπει να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον από το δημοφιλές (;) κοινωνικό δίκτυο.

O Elon Musk ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις του για το Twitter. Από την πρώτη μέρα έκανε λόγο για ένα κοινωνικό δίκτυο πολύ διαφορετικό από ό,τι είχαμε συνηθίσει. Και από την πρώτη μέρα ήρθε αντιμέτωπος με πολύ έντονες αντιδράσεις. Όλα όμως δείχνουν ότι μάλλον δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω στην άτυπη κόντρα του με την κοινότητα.

Τις τελευταίες ημέρες, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ξάφνιασε αρνητικά τους χρήστες του. Μάλιστα, η δυσαρέσκεια μεταφράστηκε πολλές φορές σε οργή καθώς εκατομμύρια χρήστες προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει. Κάτι που φάνηκε και στα trends παγκοσμίως, και πολύ περισσότερο στα αμερικανικά trends.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε συνέχεια πολλά άλλων αλλαγών, οι οποίες φαίνεται να έχουν επηρεάσει άμεσα το Twitter.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times τα διαφημιστικά του έσοδα για το διάστημα ανάμεσα στην 1η Απριλίου και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου ήταν 88 εκ. δολάρια – ακριβώς 59% λιγότερα από όσα πέρσι τον ίδιο καιρό.

Τελικά, τι ακριβώς συμβαίνει και ποια φαίνεται να είναι η επόμενη μέρα του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου;

Τι νέες αλλαγές επέβαλε ο Elon Musk;

Ήταν μία γεμάτη εβδομάδα για το δημοφιλές social medium καθώς έγινε πολύ δυσπρόσιτο και αρκετά δυσλειτουργικό. Ή τουλάχιστον τελείως διαφορετικό από ό,τι είχαμε συνηθίσει: Αν κάποιος δεν έχει λογαριασμό δεν μπορεί να συνδεθεί – κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος.

Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών που δεν πληρώνουν συνδρομή βρέθηκε -τελείως ξαφνικά- να μπορεί να διαβάσει μόλις 600 tweets. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε λίγο αργότερα στα 1000.

Γιατί πήρε αυτές τις αποφάσεις το Twitter;

Ο Musk ήταν καθησυχαστικός λέγοντας πως αυτές οι αλλαγές ήταν προσωρινές και λειτουργούν ως μέτρα για να αντισταθμιστεί η υπερβολική «συλλογική προσωπικών δεδομένων» (data scraping) και η «χειραγώγηση του συστήματος» (system manipulation). 

Τι ακριβώς εννοεί σε πιο απλά λόγια; Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι αναφέρεται στον τρόπο που τα AI λογισμικά συγκεντρώνουν τόνους προσωπικής πληροφορίας μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Πληροφορίες, δηλαδή, οι οποίες παρέχονταν αφειδώς μέχρι πρότινος στο Twitter

Ίσως, βέβαια, στην εποχή των αλγόριθμων αυτό να είναι απλά μία δικαιολογία ώστε να προωθηθούν οι μπλε συνδρομές (το χαρακτηριστικό μπλε τικ που πρέπει πια να πληρώσεις για να το έχεις) οι οποίες σου δίνουν τη δυνατότητα να διαβάζεις μέχρι και 10 χιλιάδες tweets την ημέρα. 

Τέλος, μία άλλη θεωρία θέλει τους παρόχους του Twitter να έχουν ζητήσει μειώσει των μηνυμάτων. Εδώ, να σημειώσουμε ότι δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Elon Musk να χρωστά λεφτά στις εν λόγω εταιρείες.

Τι επιπτώσεις είχε όλο αυτό;

Μέσα στο σαββατοκύριακο, πολλοί χρήστες βρέθηκαν προ εκπλήξεως, αφού δεν μπορούσαν να διαβάσουν άλλα μηνύματα. Για κάποιους δούλεψε το refresh, για άλλους όχι. Μία λύση ή έστω προσωρινή λύση δόθηκε μέσα από την εφαρμογή TweetDeck (σ.σ: ένα app που λειτουργεί ως dashboard). Αυτήν τη στιγμή όμως οι χρήστες αναφέρουν προβλήματα και εκεί.

Φυσικά, αυτές είναι οι πρακτικές επιπτώσεις πρώτου βαθμού. Διότι σε μία δεύτερη ανάγνωση υπάρχει μία κάθετη πτώση στο πόσο δημοφιλές αλλά και αξιόπιστο εμφανίζεται το Twitter. Ήταν μία πορεία που ξεκίνησε πριν πολλούς μήνες και δείχνει να κορυφώνεται τώρα.

Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές;

Ίσως, μία πρώτη και βασική επιλογή θα ήταν ο Elon Musk να γυρίσει στον τρόπο λειτουργίας του παλιού Twitter, του ορθόδοξου. Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται στον ορίζοντα. Ο Νοτιοαφρικανός tech-entrepreneur μάλλον έχει πάρει τις αποφάσεις του, άσχετα με το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι στην έξοδο.

Η αυτοκρατορία του Twitter δε θα μπορούσε να πέσει σε μία νύχτα προφανώς. Η κατάσταση όμως δείχνει να έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς εδώ και μήνες, αργά αλλά σταθερά, χάνει χρήστες και -κυρίως- αξιοπιστία.

Μία προφανής εναλλακτική ακούει στο όνομα Blue Sky, το κοινωνικό δίκτυο που ίδρυσε ο πρώην ιθύνων νους του Twitter, Jack Dorsey. Επίσης, το Mastodon, μία εφαρμογή που τον τρόπο καιρό της λειτουργίας του δεν απασχόλησε κανέναν, έχει βρει όμως αρκετό χώρο ανάπτυξης λόγω της κάθετης πτώσης του Twitter.

Επί της ουσίας, όμως, κανένα από τα δύο κοινωνικά δίκτυα δεν έχει καταφέρει ακόμα να αντικαταστήσει το Twitter – περισσότερο μοιάζουν να έχουν κερδίσει μερικά κομματάκια της αυτοκρατορίας παρά να είναι έτοιμες να την καταλάβουν με έφοδο.

Σίγουρα πάντως δημιουργείται ένα κενό στην αγορά. Ποιος λοιπόν θα έρθει να το καλύψει αν ο Elon Musk δε βγάλει κάποιον λαγό από το καπέλο;

Η Meta, η εταιρεία του Mark Zuckerberg και υπεύθυνη για το Facebook και το Instagram, φαίνεται να έχει βάλει στα σκαριά ένα μεγαλεπήβολο project. Το όνομά του; Ακόμα ονομάζεται απλά “Project 92”, είναι όμως ξεκάθαρο ότι έρχεται για να χτυπήσει το Τwitter.