Allen Berezovsky/Getty Images)
LIFE

Πώς να αλλάξεις την κακή σου διάθεση

Ένα τραγούδι με χαρούμενη μελωδία, το γέλιο, ακόμα και μία βόλτα αρκούν για να διαλύσουν κάθε αρνητικό συναίσθημα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες. Μία δύσκολη ημέρα στη δουλειά, μια διαφωνία με έναν φίλο ή συνεργάτη ή απλώς ένα περίεργο πρωινό, είναι μερικοί από τους λόγους για να σου χαλάσουν τη διάθεση. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο και συγγραφέα του βιβλίου Emotional First Aid: Healing Rejection, Guilt, Failure, and Other Everyday Hurts, Guy Winch, η κακή διάθεση μπορεί να προκύψει από οτιδήποτε – από το να ξεχάσεις μια σημαντική υποχρέωση μέχρι να μην έχεις την έκβαση που θέλεις από μια κατάσταση.

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ABC News, επισημαίνει ότι παρόλο που ένα μέρος της προσωπικής μας ευτυχίας είναι προκαθορισμένο γονιδιακά ή από μια κατάσταση, το 40% αυτής ελέγχεται από τις καθημερινές σκέψεις και πράξεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να φτιάξεις τη διάθεσή σου όταν αρχίζεις να μη νιώθεις καλά.

Ένα τραγούδι με χαρούμενη μελωδία, το γέλιο, ακόμα και μία βόλτα αρκούν για να διαλύσουν κάθε αρνητικό συναίσθημα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κάνε μία βόλτα στη γειτονιά σου

Σύμφωνα με τον Daniel Kripke, M.D. στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, «Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται περισσότερο στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν λιγότερα προβλήματα στον ύπνο και εμφάνιση κατάθλιψης, και τα στοιχεία δείχνουν ότι το φως μπορεί να σε κρατήσει σε εγρήγορση και να αυξήσει την παραγωγικότητα».

Επιπλέον, ο ειδικός ψυχικής υγείας και άσκησης Jack Raglin, Ph.D., λέει ότι μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και η ήπια άσκηση, περίπου το 40% του μέγιστου καρδιακού σου παλμού, μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σου. Συνιστά, λοιπό, δραστηριότητες που ταιριάζουν με τη διάθεσή σου. Μην προσπαθείς να αναγκάσεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι που δεν νιώθει ότι του ταιριάζει.

Σκέψου όσα πήγαν καλά

Σε ένα άλλο άρθρο στο Psychology Today, η γιατρός και ειδικός σε θέματα ευεξίας Susan Biali, M.D., προτείνει να αναλογιστείς τρία πράγματα που πάνε καλά ή τρεις θετικές στιγμές στην ημέρα σου, επαναφέροντάς τα στο μυαλό σου. Σύμφωνα με την Biali, ότι η επανεξέταση αυτών των στιγμών θα βοηθήσει να επανέλθουν η καλή διάθεση και τα συναισθήματα που ένιωσες την πρώτη στιγμή.

Μίλα για τα προβλήματά σου

Υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα στο να εκφράζεις ένα πρόβλημα σε έναν φίλο κι ένα από αυτά είναι ότι βοηθάς τον εαυτό σου να νιώσει καλύτερα. «Σε πολλές (αν και όχι σε όλες) καταστάσεις είναι καλύτερο για σένα να εκτονώνεις τα αρνητικά συναισθήματα παρά να τα κρατάς μέσα σου» λέει ο Leon F. Seltzer, Ph.D.

Tο γέλιο κάνει (πάντα) καλό

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έδειξε ότι το γέλιο αυξάνει την ντοπαμίνη στον εγκέφαλό σου, η οποία είναι μια χημική ουσία που ανεβάζει τη διάθεση. Το γέλιο αυξάνει επίσης το οξυγόνο στο σώμα μας, απομακρύνοντας το στρες, με αποτέλεσμα να σου μένεις με ένα θετικό, χαλαρό συναίσθημα. 

Άκου μουσική

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, το να ακούς αισιόδοξη μουσική μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη διάθεσή σου. Η συγγραφέας της μελέτης, Yuna Ferguson, σημειώνει ότι είναι σημαντικό να μη σκέφτεσαι υπερβολικά: «Είμαι ακόμα χαρούμενος;» ρώτα τον εαυτό σου κι απλώς απόλαυσε την εμπειρία.