unsplash
TIPS

Πώς να ευχαριστηθείς τις διακοπές σου χωρίς να το πληρώσεις ακριβά

Υποτίθεται ότι οι διακοπές είναι η ευκαιρία μας για ξεγνοιασιά. Τι γίνεται όμως όταν σκεφτόμαστε συνέχεια τα χρήματα που ξοδεύουμε;

Είσαι διακοπές, απολαμβάνεις το ποτό σου και χαλαρώνεις. Νιώθεις αυτή την πληρότητα που σου δίνει ένα ταξίδι μακριά από την καθημερινότητα και τη δουλειά. Κι ενώ θα έπρεπε απλώς να σκέφτεσαι πώς θα περάσεις καλά τις τελευταίες ημέρες, αρχίζεις να κάνεις υπολογισμούς με ευρώ και μία ανασκόπηση των εξόδων. Ενθουσιώδεις αγορές, δείπνο σε ακριβό εστιατόριο, ένα ακόμα μπουκάλι κρασί.

Το άγχος των εξόδων και στη συνέχεια οι ενδεχόμενες τύψεις για τα χρήματα με ευκολία έδωσες, είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στις διακοπές μας. Ακόμα και αν δεν είσαι απερίσκεπτος με τα έξοδά σου, ένα ταξίδι σε βάζει συχνά στον πειρασμό να κινηθείς πέρα από τις δυνατότητές σου. Εξάλλου, έχεις πληρώσει αρκετά για να φτάσεις εκεί, οπότε μπορείς κάλλιστα να απολαύσεις το χρόνο σου στο έπακρο.

Τα ταξίδια είναι, φυσικά, ένα οικονομικό προνόμιο από μόνα τους, ιδιαίτερα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Παρά το αυξημένο κόστος ζωής όμως, είναι εύκολο να παρασυρθείς όταν υπάρχουν τόσα πολλά να δεις, να κάνεις και να αγοράσεις, ειδικά όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό. Η αρχική έξαψη όμως των αγορών ακολουθείται στη συνέχεια από άγχος και θλίψη. Για να μη φτάσεις σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να διαχειριστείς το άγχος γύρω από τα έξοδα των διακοπών, προκειμένου να περάσεις καλά και να διατηρήσεις ακμαίο ηθικό.

Ο Luke Eales, προσωπικός οικονομικός σύμβουλος στο Wealth.co.uk τονίζει στο Stylist ότι δεν πρέπει να αφήσεις τις μεταμεσονύκτιες σκέψεις να καταστρέψει τις όμορφες αναμνήσεις από το ταξίδι σου. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να στρουθοκαμηλίσεις. «Θέλεις να κάνεις έναν απολογισμό της κατάστασης και στη συνέχεια να καταστρώσεις ένα σχέδιο» προτείνει ο ειδικός.

«Ενημερώσου για το υπόλοιπο του λογαριασμού σου μέχρι την επόμενη ημέρα πληρωμής και για τις βασικές υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν, όπως οι λογαριασμοί και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Μόλις ασχοληθείς με τα σημαντικά, μπορείς να συγκρατήσεις τις περιττές δαπάνες για το υπόλοιπο του μήνα. Τα καινούργια ρούχα και οι βραδινές εξόδους μπορούν να περιμένουν μέχρι να ελέγξεις ξανά τα οικονομικά σου».

Πώς να διαχειριστείς τις ενοχές στις διακοπές

διακοπές άγχος unsplash

Η διαχείριση του άγχους για τα έξοδα των διακοπών μπορεί να ξεκινήσει πριν από το ταξίδι σου. Είναι σημαντικό να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες από τις διακοπές σου και να θυμάσαι ότι αυτή η περίοδος δεν αφορά μόνο τις υλικές απολαύσεις. Επικεντρώσου στο να περάσεις χρόνο με τους αγαπημένους σου, να δημιουργήσεις αναμνήσεις και να συμμετέχεις σε δραστηριότητες με νόημα.

Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία με τους συνταξιδιώτες σας, ώστε να συζητήσετε εκ των προτέρων τους οικονομικούς περιορισμούς. «Δεν χρειάζεται να το αναγάγεις σε μεγάλο θέμα, αλλά μπορείς να αναφέρεις περιστασιακά στη συζήτηση, όπου ταιριάζει, ότι δενθέλεις να ξοδέψεις πολλά αυτή τη στιγμή ή ότι έχεις περιορισμένο προϋπολογισμό. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι, αλλά η ανοιχτή επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό των προσδοκιών και να μετριάσει την πίεση για υπερκατανάλωση» εξηγεί η Ayesha Ofori, ειδική στις επενδύσεις, επιχειρηματίας και ιδρύτρια της Propelle.

Το πιο σημαντικό, αν και μπορεί να μην ακούγεται και τόσο διασκεδαστικό, είναι να φτιάξεις ένα πλάνο εξόδων. «Κατάγραψε έναν λεπτομερή προϋπολογισμό για τα έξοδα των διακοπών, συμπεριλαμβανομένων των δώρων, του φαγητού και άλλων εξόδων» συμβουλεύει η Ofori. Αυτό θα σου δώσει την αίσθηση του ελέγχου, θα αποτρέψει τις παρορμητικές αγορές και θα διασφαλίσει ότι θα περάσεις καλά χωρίς να το πληρώσεις ακριβά.