Shutterstock
ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς να γίνεις πιο έξυπνος, πιο χαρούμενος, πιο χαλαρός

Υπάρχουν 10 πολύ σημαντικοί παράγοντες για να σε οδηγήσουν εκεί ακριβώς που θες να πας.

Σε όλη μας τη ζωή συνήθως κυνηγάμε ένα πράγμα: την ευτυχία. Μία τόσο απλή λέξη να πεις, ένας τόσο δύσκολος στόχος να πετύχεις. Ποια όμως είναι εκείνα τα στοιχεία που θα σου την εξασφαλίσουν; Δεν υπάρχει μία και μόνο συνταγή ενώ κανείς δε διαθέτει το μαγικό ραβδάκι για να κάνει όλα του τα όνειρα πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν δύο ιδιότητες που διευκολύνουν τα πράγματα: η ευφυΐα και η επιτυχία.

Πώς λοιπόν μπορείς να γίνει πιο έξυπνος, πιο χαρούμενος και πολύ πιθανόν πιο επιτυχημένος; Ποιος άλλωστε δε θα ήθελε κάτι τέτοιο;

Ο καθένας καλείται να βρει τον δικό του δρόμο – ή τουλάχιστον, όπως έλεγε στην Αρχαιότητα ο Αννίβας, να τον δημιουργήσει. Υπάρχουν όμως δέκα πολύ σημαντικοί παράγοντες που αν τους δώσεις την απαραίτητη σημασία είναι πολύ πιθανόν να σε οδηγήσουν εκεί ακριβώς που θες.

Η άσκηση

Όχι, απλά γυμναστική αλλά ιδανικά ατομικά ή ακόμα καλύτερα ομαδικά αθλήματα. Σε κάθε περίπτωση η άσκηση βοηθά το σώμα, κάνει καλό στην καρδιά και ενδυναμώνει το μυαλό. Ναι, πιο συγκεκριμένα η αεροβική μπορεί να καθυστερήσει την άνοια ή να βοηθήσει σε προβλήματα μνήμης. Μην ξεχνάς να αθλείσαι.

Η διατροφή

Δεν είναι κάποια καινούργια συμβουλή αλλά την ίδια στιγμή είναι κάτι που παραμελείς συχνά. Εκτός από το σωσίβιο στη μέση, υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή σου που πηγαίνουν πίσω εξαιτίας της κακής διατροφής: όπως για παράδειγμα η διάθεσή σου αλλά και η παραγωγικότητα που έχεις στη δουλειά. Ρύθμισε τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες που τρως και βάλε στη ζωή σου τις βιταμίνες B και D.

Ο ύπνος

Μήπως, τελικά, αυτή η ανθρώπινη φάση είναι η πιο υπερτιμημένη στη ζωή μας; Δηλαδή, και αν κοιμηθούμε λιγότερο τι έγινε; Σε αντίθεση με πολύ κόσμο ο οποίος πιστεύει ότι το να κοιμάσαι σημαίνει πως χάνεις στιγμές από τη ζωή σου, η επιστήμη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: οι χρόνιες αϋπνίες μπορούν να αποβούν καταστροφικές. Η έλλειψη ξεκούρασης μειώνει την ενέργεια, την αυτοσυγκέντρωση, τη μνήμη, τη διάθεση, τη λίμπιντο. Σχεδόν τα πάντα.

Η χαλάρωση

Φυσικά, δε σημαίνει ότι όποτε βρίσκεις ευκαιρία πρέπει να κοιμάσαι σαν να μην έχεις να κάνεις τίποτα καλύτερο στη ζωή σου. Τα διαλείμματα ακόμα και κατά τη διάρκεια του οκταώρου είναι πολύ σημαντικά. Καλό είναι ανά 1,5 με 2 ώρες να σταματάς για πέντε λεπτά. Κοίτα έξω από το παράθυρο, κάνε μία μίνι βόλτα. Έτσι θα είσαι πιο παραγωγικός. Και πιο παραγωγικός συχνά σημαίνει πιο επιτυχημένος.

Τα νέα ερεθίσματα

Οι νευρολόγοι επιμένουν ότι είναι καλό να κρατάς τον εαυτό σου σε εγρήγορση. Ο εγκέφαλος δε σταματά ποτέ να μαθαίνει και έχει την τάση να λατρεύει τα νέα πράγματα. Γιατί, λοιπόν, να μην εκμεταλλευτείς αυτήν την ευκαιρία με κάτι ξεκάθαρα δημιουργικό; Μήπως ήρθε η ώρα να μάθεις εκείνο το μουσικό όργανο που μία ζωή ονειρευόσουν ή να ασκηθείς σε μία ακόμη ξένη γλώσσα;

Κάνε focus, γίνε επιτυχημένος

Δυστυχώς, το multi-tasking είναι το απόλυτο εργασιακό trend της εποχής. Εκτός από ελάχιστους ανθρώπους που έχουν σχεδόν υπεράνθρωπες δυνάμεις, οι περισσότεροι χανόμαστε μέσα στην πολυπλοκότητα. Έτσι, καλό είναι να ιεραρχείς τους στόχους της ημέρας, να κάνεις focus στα πιο σημαντικά. Η αποτυχία απέχει μία λεπτή κόκκινη γραμμή από την επιτυχία – και εσύ θες σίγουρα να ανήκεις στο δεύτερο γκρουπ.

Η κοινωνική ζωή

Οι μοναχικοί λύκοι δεν επιβιώνουν τους χειμώνες. Για αυτό, όσο καν νομίζεις ότι δόγμα «εγώ και ο εαυτός μου» είναι αρκετό, καλό θα ήταν να το σκεφτείς ξανά. Οι έρευνες δείχνουν πως η κοινωνική ζωή  και η διάδραση με άλλους ανθρώπους, εκτός από πυλώνας της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι και ένας εξαιρετικός τρόπος να διατηρούμε την προσωπική μας διαύγεια.

Η σχέση με τη φύση

Το τσιμέντο δεν είναι το φυσικό περιβάλλον ενός ανθρώπου. Σίγουρα, δεν έχουν όλη τη δυνατότητα να ζουν μες στο δάσος ή δίπλα στη θάλασσα αλλά καλό είναι να περνάς κάποιες ώρες την εβδομάδα δίπλα στη φύση. Πόσο χρόνο χρειάζεσαι; Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες δύο ώρες κάθε Σαββατοκύριακο είναι αρκετές.

Η ενσυναίσθηση

Τι ακριβώς είναι πάλι αυτό; Η ικανότητα να μπαίνεις -έστω για λίγο- στη θέση του άλλου και να αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματά του. Όχι, απλά, γιατί είναι κάτι ανθρώπινο αλλά διότι κατά αυτόν τον τρόπο οι ομάδες δουλεύουν καλύτερα. Πόσο χαρούμενος και επιτυχημένος μπορείς να είσαι τελικά χωρίς τους άλλους;

Η αισιοδοξία

Δεν υπάρχει λόγος να είσαι προφανώς συνέχεια χαρούμενος. Παρ’ όλα αυτά η αισιοδοξία είναι μία τρομερά καλή πυξίδα για τη ζωή σου. Είναι επιστημονικά δεδομένο ότι οι πεσιμιστικές τάσεις σε πηγαίνουν πίσω ενώ ταυτόχρονα κάνουν κακό τόσο στη διαύγεια όσο και στην ψυχική σου υγεία. Μήπως, λοιπόν, να κοιτούσες την ευχάριστη πλευρά της ζωής;