outnow.ch
ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς να παραιτηθείς χωρίς να χαλάσεις τις σχέσεις σου

4 tips για τη μεγάλη έξοδο που ετοιμάζεις, ώστε να μην κόψεις τις γέφυρες με το πρώην, προσεχώς, εργασιακό σου περιβάλλον. 

Με την παραίτηση ισχύει πάνω-κάτω ό,τι και με την πρώτη συνέντευξη που περνάς για μία δουλειά: το να αφήσεις θετική εντύπωση είναι το κλειδί για να κερδίσεις τη θέση στη δεύτερη περίπτωση, αλλά και για να μπορείς να χτυπήσεις ξανά την πόρτα στην πρώτη – ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή.

Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να παραιτηθείς όμορφα και ωραία. Να αποχωρήσεις με καλούς όρους και να αφήσεις πίσω σου ένα «καλό όνομα». Είτε γιατί μπορεί να επιστρέψεις κάποια στιγμή στα παλιά σου επαγγελματικά λημέρια, όπως προαναφέραμε, ή γιατί μπορεί να χρειαστείς τη βοήθεια του πρώην εργοδότη σου ή πολύ απλά, γιατί η καλή φήμη ανοίγει πάντα πόρτες.

Χρήσιμα tips για να παραιτηθείς χωρίς να κόψεις γέφυρες

Ανεξάρτητα από τον λόγο της παραίτησής σου (περισσότερα χρήματα, αλλαγή θέσης ή επαγγελματικού προσανατολισμού), οφείλεις να λάβεις υπόψιν τις παρακάτω συμβουλές για να μη χαλάσεις τις σχέσεις σου. 

Να είσαι διακριτικός

Όσο καιρό προετοιμάζεις το έδαφος για τη μεγάλη έξοδο, φρόντισε να είσαι διακριτικός. Μην αφήνεις το περιθώριο να υποψιαστεί κάποιος ότι κάτι συμβαίνει, ούτε να το εκμυστηρευτείς σε κάποιον από τους συναδέλφους σου, ακόμα και αν τον εμπιστεύεσαι με κλειστά μάτια. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να μαθευτεί ότι ψάχνεσαι να φύγεις πριν προλάβεις να δώσεις τα χέρια με τον νέο σου εργοδότη. 

Ανακοίνωσέ το πρώτα στον προϊστάμενό σου

Ο πρώτος άνθρωπος που θα ενημερώσεις ότι αποχωρείς είναι ο προϊστάμενός σου. Η ανακοίνωση πρέπει να γίνει διά ζώσης, όχι φυσικά από το τηλέφωνο, ούτε από email. Αφιέρωσε χρόνο στη συζήτηση, εξήγησε ευγενικά τους λόγους που σε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, έκφρασε την ευγνωμοσύνη σου για όλα όσα σου προσέφερε η εταιρεία το χρονικό διάστημα που εργάστηκες εκεί -ακόμα και αν δεν ισχύει τηρώντας τα προσχήματα-, ενώ μη φοβηθείς να αναφερθείς σε κακώς κείμενα, πάντα με όμορφο τρόπο, χωρίς να φανείς προσβλητικός.

Δώσε τόσο-όσο χρόνο 

Δεν υποβάλλεις παραίτηση σήμερα και αύριο δεν ξαναπατάς το πόδι σου στο πρώην πλέον εργασιακό σου περιβάλλον. Πρέπει να δώσεις επαρκή χρόνο ώστε να προετοιμαστούν και εκείνοι για την αποχώρηση και αντικατάστασή σου. Η προειδοποίηση δύο εβδομάδων περίπου είναι ο γενικός κανόνας στις περισσότερες εταιρείες.

Δούλεψε μέχρι την τελευταία ημέρα

Μπορεί πλέον να μην έχεις κίνητρο για να είσαι παραγωγικός και να περιμένεις πώς και πώς για να φύγεις, ωστόσο πρέπει να παραμείνεις επαγγελματίας μέχρι τέλους. Να εργαστείς μέχρι και την τελευταία ημέρα σου, να μην αφήσεις πίσω υποχρεώσεις και εκκρεμότητες, ώστε να είναι πιο ήπια η μετάβαση και για τους συναδέλφους σου. Οι τελευταίες ημέρες στη δουλειά είναι καθοριστικές για την εντύπωση που θα αφήσεις.