© Francisco Guasco / AP
FITNESS

Πώς ο Charles Leclerc κρατά το σώμα του σε άψογη κατάσταση

Μποξ, ποδόσφαιρο και ακροβατικά είναι μερικές μόνο από τις παράξενες fitness συνήθειες που ακολουθεί ο 24χρονος οδηγός της Ferrari.

Ο Charles Leclerc γεννήθηκε στο Μόντε Κάρλο, με άλλα λόγια η Formula 1 κυλάει στο αίμα του. Το να οδηγείς όμως ένα μονοθέσιο της Ferrari με περισσότερα από 300 χλμ./την ώρα και μάλιστα να κερδίζεις στο πρώτο Grand Prix του φετινού πρωταθλήματος απαιτεί πολύ περισσότερα από DNA εμποτισμένο στη μυρωδιά των αγώνων. 

Ναι, οι ικανότητες του Μονεγάσκου οδηγού εντυπωσιάζουν, δε θα μπορούσε ποτέ όμως να φτάσει εκεί που έχει φτάσει αν δε διατηρούσε και το σώμα του σε άψογη κατάσταση. Άλλωστε, όσοι πιστεύουν ότι οι οδηγοί αγώνων πατούν απλά το γκάζι βρίσκονται σε πραγματική πλάνη. Εδώ μιλάμε για υπεραθλητές που προσέχουν και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Έτσι, το πόσο συνεπής είναι ο Charles Leclerc με τη γυμναστική και τη διατροφή φαίνεται ξεκάθαρα από το παρακάτω παράδειγμα: Την πρώτη του χρονιά με τη Scuderia χρειάστηκε να χάσει πέντε κιλά και στη συνέχεια να βάλει άλλα δύο, αλλά μόνο σε μυς αυτήν τη φορά.

Ο 24χρονος Μονεγάσκος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Πώς όμως το καταφέρνει αυτό και -κυρίως- για ποιος λόγους;

Η προπόνηση του Charles Leclerc

Ποδόσφαιρο, μποξ, αεροβική. Στο πρόγραμμα του Leclerc βρίσκει κανείς πράγματα που δε θα φανταζόταν ποτέ. Εν αρχή, λοιπόν, είναι η προθέρμανση: εκεί ο πιλότος της Formula 1 ξεκινά πάντα με ιμάντες, πριν συνεχίσει την προπόνηση με ποδοσφαιρικές ασκήσεις για να γυμνάσει κατάλληλα τους αστραγάλους του.

Τι δουλειά όμως έχει η πυγμαχία στις προπονήσεις του; Φαίνεται ότι βοηθά στον συγχρονισμό, στη γρήγορη λήψη αποφάσεων, στα αντανακλαστικά του αλλά και στο ότι ο Μονεγάσκος δεν έχει καμία διάθεση να κάνει συνεχώς τα ίδια και τα ίδια. Η ποικιλία είναι ένα must για εκείνον. 

Άλλωστε, στα 300 χλμ./την ώρα το παραμικρό λάθος μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά. Έτσι, εκτός από το μποξ ακολουθεί και μία ειδική προπόνηση με μπαλάκι, η οποία αυξάνει την ικανότητά του στο να συγχρονίζει τις κινήσεις τους στις πιο κατάλληλες (και δύσκολες) στιγμές. Παράλληλα, και επειδή το να μένει συγκεντρωμένος ακόμα και σε καταστάσεις ακραίου στρες είναι σημαντικό, οι ασκήσεις ηρεμίας και οι τεχνικές χαλάρωσης δε λείπουν από το δικό του fitness εγχειρίδιο.

Ποια όμως είναι η πιο παράξενη άσκηση που ακολουθεί; Περπατά ανάποδα με τα χέρια και τα πόδια στον αέρα για περίπου 10 μέτρα. Ναι, μπορεί να ακούγεται σαν κόλπο βγαλμένο από τσίρκο, η συγκεκριμένη όμως άσκηση δυναμώνει τους μυς των πάνω άκρων, οι οποίοι καταπονούνται σε τρομακτικό βαθμό στους αγώνες της Formula 1. 

Βέβαια, τα ακροβατικά φαίνεται να μην τελειώνουν εδώ για τον Chales Leclerc, ο οποίος έχει μάθει να πηδά και μέσα από στεφάνες σαν κανονικός ακροβάτης.

Σταματά άραγε ποτέ ο Μονεγάσκος να προσέχει το σώμα του; Αν κρίνουμε από τα όσα παρακολουθούμε στο δικό του Instagram μάλλον όχι, αφού ακόμα και στις διακοπές του παραμένει υπερδραστήριος. Σκι, scuba-diving ακόμα και αναρρίχηση σε παγετώνες (!) είναι μερικές μόνος από τις δραστηριότητες που επιλέγει όταν δε βρίσκεται στις πίστες.

Όσο για τη διατροφή του; Πριν κάποια χρόνια είχε δοκιμάσει να γίνει vegan σαν τον Lewis Hamilton, αλλά όπως ο ίδιος δήλωσε λίγο αργότερα, ήταν μία επιλογή που δεν τον βοήθησε. Δυσκολευόταν πολύ να πάρει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη στη ζωή του ένας οδηγός Formula 1 – ίσως, βέβαια, να μην ακολούθησε και τις πιο σωστές οδηγίες.

Κλείνοντας, καλό είναι να σημειώσουμε τους τρόπους που επιλέγει να αποσυμπιέζει το σώμα και το μυαλό του: ο Charles Leclerc διαβάζει βιβλία ή πηγαίνει για γκολφ. Δύο πράγματα τελείως αντίθετα, δηλαδή, με τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες που αναπτύσσονται στα πιο μεγάλα Grand Prix του πλανήτη.