AP Photo / Stefano Paltera
ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Πόσο κοστίζει ο διαστημικός τουρισμός του Richard Branson

H Virgin Galactic σχεδόν διπλασίασε το κόστος των εισιτηρίων για τα επόμενα ταξίδια στο διάστημα αλλά κληρώνει δύο δωρεάν θέσεις.

Μάλλον θα χρειαστεί να περάσει πολύς καιρός μέχρι το ταξίδι στο διάστημα να γίνει προσιτό προς όλους. Η Virgin Galactic, μάλιστα, του Richard Branson, ανακοίνωσε μία ακόμα πιο αυξημένη τιμή, σχεδόν διπλασιάζοντας το κόστος των εισιτηρίων που χρέωνε τους επιβάτες του διαστημικού του αεροσκάφος, VSS Unity.

Τα νέα εισιτήρια αξίας 450.000 δολαρίων για τον διαστημικό τουρισμό του Richard Branson είναι διπλάσια από αυτά των 200.000- 250.000 δολαρίων που είχαν πληρώσει τα 600 άτομα τα οποία θέλησαν να εξασφαλίσουν μια θέση στο διαστημόπλοιο της Virgin για εννέα χρόνια, από το 2005 έως το 2014.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε την επαναλειτουργία των πωλήσεων σήμερα» είπε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Michael Colglazier, με τις πρώτες προσφορές να πηγαίνουν σε όσους βρίσκονται σε λίστα αναμονής. «Καθώς προσπαθούμε να φέρουμε το θαύμα του διαστήματος σε ένα ευρύ, παγκόσμιο κοινό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανοίξουμε την πόρτα σε μια εντελώς νέα βιομηχανία και καταναλωτική εμπειρία».

Διαστημικός τουρισμός, η επόμενη μέρα

Στις 11 Ιουλίου, ο Branson νίκησε τον Jeff Bezos, ιδιοκτήτη της Blue Origin, σε στη διαστημική αυτή μάχη μεταξύ δισεκατομμυριούχων. Ο Bezos κατάφερε να βρεθεί εννέα ημέρες αργότερα. Η επόμενη δοκιμαστική πτήση θα έρθει τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει μέλη της ιταλικής αεροπορίας. Θα ακολουθήσει τουλάχιστον μία ακόμη πτήση πριν από την έκδοση εισιτηρίων, με τα διαστημικά ταξίδια να ξεκινούν στο τέλος 2022.

Οι προσφορές για τους πελάτες θα περιλαμβάνουν μονές θέσεις, αλλά και περισσότερες για ζευγάρια, φίλους ή οικογένεια, καθώς επίσης και αγορά μιας ολόκληρης πτήσης. Για όσους αισθάνονται τυχεροί, η εταιρεία κληρώνει δύο δωρεάν θέσεις, με τις εγγραφές να παραμένουν ανοιχτές μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Το διαστημικό αεροπλάνο σχεδιάστηκε αρχικά για να μεταφέρει έξι μέλη του πληρώματος, αλλά η πτήση του περασμένου μήνα, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «πλήρης», είχε μόλις τέσσερα, υποδηλώνοντας ότι αυτός είναι ο τρέχων αριθμός.

Η διαστημική εμπειρία της Virgin περιλαμβάνει ένα διαστημικό αεροπλάνο, το VSS Unity, που απογειώνεται προσαρτημένο στην κοιλιά ενός τεράστιου αεροπλανοφόρου από έναν διάδρομο στο Spaceport America στο Νέο Μεξικό. Μετά την απόκτηση υψομέτρου, το διαστημικό αεροπλάνο αποσπάται από το μητρικό κι εκτοξεύεται 80 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκεί αρχίζει να υποχωρεί η ατμοσφαιρική τριβή και η βαρύτητα πέφτει, επιτρέποντας στους επιβάτες να αιωρούνται για λίγο πριν επιστρέψουν στη Γη.

Η εταιρεία, που δέχθηκε κριτική για το αποτύπωμα άνθρακα, το οποίο είναι περίπου ισοδύναμο με μια υπερατλαντική πτήση αλλά για πολύ λιγότερους ανθρώπους, έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αντιστάθμισης των εκπομπών. «Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να προσφέρουμε διαστημικές πτήσεις σχεδόν καθημερινά, και όχι μόνο από το Νέο Μεξικό, αλλά από πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο CFO Doug Ahrens.