© Tony Avelar / AP
SOCIAL MEDIA

Πόσο θα κοστίζει το πιστοποιημένο προφίλ σε Facebook και Instagram

Μια νέα συνδρομητική υπηρεσία έρχεται στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του Mark Zuckerberg: το Meta Verified υπόσχεται να ανακόψει τη φόρα στα εικονικά προφίλ.

Με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να οχυρωθούν τα social media, για να μη χάσουν κάθε βαθμό αξιοπιστίας σε μια εποχή που τα τεχνολογικά εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα μαζικής διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω εικονικών λογαριασμών, όπως αποκαλύφθηκε από την υπόθεση Team Jorge;

Τη στιγμή, μάλιστα, που τα avatar πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη, αποκτώντας αληθοφανή χαρακτηριστικά; Μπροστά στον κίνδυνο του να εκπέσουν οι πλατφόρμες τους σε πεδία παραπληροφόρησης, οι τεχνολογικοί κολοσσοί προωθούν το μοντέλο του verification.

Πριν λίγο καιρό εμφανίστηκε το μπλε εικονίδιο στο Twitter με νέο σύστημα αξιολόγησης, τώρα ανακοινώθηκε πως θα εφαρμοστεί κάτι ανάλογο από την εταιρεία Meta σε Facebook και Instagram. Πρόκειται για το Meta Verified, «μια συνδρομητική λειτουργία που πρόκειται να αυξήσει την εγκυρότητα και την ασφάλεια στις υπηρεσίες μας», όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο CEO Mark Zuckerberg, λίγες ημέρες αφότου αναγκάστηκε να προβεί σε μαζικές διαγραφές λογαριασμών στον απόηχο της αποκάλυψης για τα ψεύτικα προφίλ.

Σε πρώτη φάση, το νέο feature πρόκειται να εφαρμοστεί στο δίκτυο της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, ενώ έπειτα θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες, με τη χρέωση να αναμένεται περίπου στα 12 δολ. τον μήνα για την έκδοση σε web, ενώ για την αντίστοιχη πιστοποίηση σε iOS και Android το κόστος θα είναι στα 15 δολ. – μια ανατίμηση που «ίσως αποτελεί αντιστάθμισμα στις προμήθειες που λαμβάνουν η Apple και η Google για τις αγορές εντός των εφαρμογών», όπως εκτιμά το The Verge.

Τι θα προσφέρει το Meta Verified

Πέρα από το μπλε «παράσημο» του πιστοποιημένου προφίλ (το οποίο ίσως είναι κι από μόνο του δέλεαρ για μερικά άτομα), το Meta Verified υπόσχεται μια σειρά από προνόμια στους χρήστες που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη: περισσότερο reach στην πλατφόρμα, προτεραιότητα στην υποστήριξη πελατών και τη σιγουριά ότι σε περίπτωση που υπάρξει λογαριασμός πλαστοπροσωπίας, το πρόβλημα θα διευθετηθεί άμεσα.

Στα bonus του συνδρομητικού πακέτου, θα περιλαμβάνονται δώρα όπως αποκλειστικά stickers για stories και reels, όπως και 100 αστέρια τον μήνα (το ψηφιακό νόμισμα της πλατφόρμας).

Τι χρειάζεται κάποιος για να λάβει την πιστοποίηση σε Facebook και Instagram; Οι προϋποθέσεις είναι λίγο αυστηρότερες από εκείνες που έθεσε το Twitter (προσπαθώντας ενδεχομένως να προλάβει τις αντιδράσεις και τα ευτράπελα): τα κύρια είναι ότι απαιτείται από τον χρήστη να καταθέσει κρατικό πειστήριο, όπως ταυτότητα ή διαβατήριο, για να γίνει η ταυτοποίηση φωτογραφίας και ονόματος, όπως και ένα μίνιμουμ ιστορικό μερικών μηνών που να είναι ενεργός ο λογαριασμός. Και να απευθύνεται σε άτομο άνω των 18 ετών.

Με το που γίνει η επιβεβαίωση του Meta Verified, ο χρήστης παύει να έχει τη δυνατότητα αλλαγών στο όνομα, το username, την ημερομηνία γέννησης αλλά και τη φωτογραφία προφίλ, χωρίς πρώτα να ενημερώσει το σύστημα για να εγκρίνει την αλλαγή αυτή. «Μακροπρόθεσμα, θέλουμε να χτίσουμε ένα μοντέλο συνδρομής που θα είναι κατάλληλο για όλους, περιλαμβάνοντας τους δημιουργούς περιεχομένου, τις εταιρείες και την κοινότητά μας συνολικά», ανέφερε το σχόλιο του Zuckerberg.