iStock
ΤΑΞΙΔΙ

Πού να πας διακοπές αν δεν σε ενδιαφέρει η θάλασσα

Φτιάχνουμε βαλίτσες για τέσσερις ορεινούς προορισμούς, όαση δροσιάς στον καύσωνα των ημερών και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού γενικότερα.

Οι καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι καλοκαιρινές διακοπές αν δεν μπεις στο πλοίο, αν δεν πας στο νησί. Με το χέρι στην καρδιά, όλοι κάπως έτσι έχουμε μάθει να αντιλαμβανόμαστε τις ημέρες που θα περάσουμε την καλοκαιρινή άδεια. Είναι ακριβώς όπως αντιλαμβανόμαστε το πού θα μας βρει ο Δεκαπενταύγουστος (Μα στην Αθήνα; Τρελάθηκες;). 

Από την άλλη, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να μην επιθυμείς να ακολουθείς την πεπατημένη, αυτό που τέλος πάντων έχει γίνει κάτι σαν κανόνας – καλοκαίρι, νησί, θάλασσα. Ίσα-ίσα, που πιο καλά θα περάσεις απολαμβάνοντας εκείνο που πραγματικά θέλεις. 

Μπορεί για σένα καλοκαιρινές διακοπές να σημαίνουν δροσιά και χαλάρωση, μακριά από τις ορδές των τουριστών με θέα ένα ορεινό, καταπράσινο τοπίο. 

Αν σε πετυχαίνουμε σε αυτό το mood, έχουμε τέσσερις προορισμούς-όαση για φέτος το καλοκαίρι.

Μηλιές 

Το Πήλιο είναι ιδανικό για διακοπές κάθε εποχή του χρόνου. Ειδικά, το καλοκαίρι όμως είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς εναλλακτικούς προορισμούς για όσους αναζητούν να συνδυάσουν βουνό και θάλασσα ή να μείνουν μόνο στο βουνό. 

Τα γραφικά χωριά του είναι αμέτρητα με ένα από τα πιο όμορφα και όχι τόσο τουριστικά, όπως είναι για παράδειγμα η Τσαγκαράδα και η Μακρινίτσα, είναι οι Μηλιές. Το κεφαλοχώρι του Κεντρικού Πηλίου, που  εδώ και δεκαετίες αποτελεί πόλο έλξης για τους ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και της διανόησης.

Σημείο αναφοράς του είναι ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, τα πέτρινα γεφύρια και ο θρυλικός Μουτζούρης, το τρενάκι που έχει κλείσει έναν αιώνα ζωής και συνεχίζει να λειτουργεί χαρίζοντας στους επισκέπτες μοναδικής ομορφιάς εικόνες από το Βουνό των Κενταύρων.

Μυστράς 

Όπως και στο Πήλιο, έτσι και στην καστροπολιτεία του Μυστρά, στις πλαγιές του Ταΰγετου, κοντά στη Σπάρτη στη νότια πλευρά της Πελοποννήσου, τα καλοκαίρια είναι γλυκά. 

Θα κάνεις τις βόλτες σου στο εντυπωσιακό Κάστρο και το μουσείο, θα θαυμάσεις τις επιβλητικές εκκλησίες σπάνιας αρχιτεκτονικής, θα περπατήσεις σε βουνά, φαράγγια και βυζαντινά καλντερίμια, μπορείς ακόμα και να οργανώσεις μία μονοήμερη εξόρμηση στο Σπήλαιο του Διρού, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση για βαρκάδα ανάμεσα σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Δρακολίμνες της Φλέγγας

Και από τον Μυστρά, ταξιδεύουμε στον Βορρά και σε ένα από τα πιο παρθένα βουνά της Ηπείρου. Το Μαυροβούνι ή Φλέγγα είναι χωρίζει με την κορυφογραμμή του τον νομό Ιωαννίνων από τον νομό Γρεβενών. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Φλέγγα στα 2.159 μέτρα ενώ αποτελεί μέρος του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα. 

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι δίδυμες Δρακολίμνες. Δύο φυσικές ορεινές λίμνες της Πίνδου, που το χειμώνα παγώνουν ενώ το καλοκαίρι αποκαλύπτεται η ομορφιά τους στην ολότητά της. Το να τις προσεγγίσεις πεζοπορώντας μέσα από δασωμένα μονοπάτια είναι αναμφίβολα μια από τις πιο δυνατές, ταξιδιωτικές εμπειρίες εντός συνόρων.

Μαίναλο

Επιστρέφουμε στην Πελοπόννησο και κάνουμε στάση στον νομό Αρκαδίας και στο όρος του Μαινάλου. Εκεί, όπου βρίσκονται ορισμένα από τα ιστορικότερα χωριά της Ελλάδας, που πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821: Βλαχέρνα, Λαγκάδια, Λιμποβίσι και οι δημοφιλείς Δημητσάνα, Βυτίνα και Στεμνίτσα, μεταξύ άλλων. 

Επίσης, από το Μαίναλο πηγάζουν δύο παραπόταμοι του Αλφειού, ο Λούσιος και ο Ελισσώνας με τις πανέμορφες διαδρομές για πεζοπορία.