Getty Images for dcp Rich Fury
SOCIAL MEDIA

Raya, το μυστικό Tinder των διασήμων

Ο πρώτος κανόνας του Raya είναι πως κανένα από τα μέλη του, δεν πρέπει να μιλάει για το Raya.

Καλώς ή κακώς οι dating εφαρμογές έχουν κυριεύσει τον πλανήτη τον τελευταίο χρόνο. Η καραντίνα, στην οποία μπήκαμε εξαιτίας του κορονοϊού, έκανε όλο και περισσότερους από εμάς να δοκιμάσουμε την τύχη μας σε κάποια εφαρμογή γνωριμιών, μιας και το φλερτ face to face, διακόπηκε αναγκαστικά.

To Facebook Dating, το Tinder, το OkCupid κι άλλα παρόμοια dating apps απέκτησαν χιλιάδες νέα μέλη, τα οποία ξεκίνησαν την αναζήτηση ενός νέου πιθανού συντρόφου. Στο παιχνίδι του διαδικτυακού φλερτ, όμως, πέρα από τους κοινούς θνητούς, μπήκαν και οι αρκετοί celebrities παγκοσμίως. Άνθρωποι είναι κι αυτοί. Μόνο που δεν χρησιμοποίησαν κάποιο από τα παραπάνω apps, αλλά δοκίμασαν την τύχη τους στο Raya.

Τι ακριβώς είναι το Raya

Πιθανότατα να το ακούς για πρώτη φορά και υπάρχει λόγος. Ένας από τους βασικούς κανόνες, στους οποίους συμφωνεί κάθε νέο μέλος του Raya, είναι πως δεν πρέπει να μιλάει γι’ αυτό ή να το διαφημίζει. Κάτι σαν το Fight Club, ένα πράγμα.

Το Raya είναι ένα exclusive dating app, που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, με σκοπό να φέρει κοντά τους celebrities (ηθοποιούς, καλλιτέχνες, μουσικούς, Influencers κ.α.) αυτού του κόσμου. Για να διατηρήσει αυτό το VIP status του, το Raya δεν δέχεται όποιον να ‘ναι. Σύμφωνα με τους New York Times έχει ένα ποσοστό αποδοχής που φτάνει μόλις το 8%, κάτι που σημαίνει πως όποιος καταφέρει να μπει, γίνεται μέλος σε ένα πολύ κλειστό club διασημοτήτων.

Αυτή τη στιγμή τα μέλη του Raya ξεπερνούν τις 10.000, ενώ ανάμεσα σε αυτούς που το χρησιμοποιούν είναι και πρωτοκλασάτα ονόματα του Hollywood, όπως η Demi Lovato, ο John Mayer, ο Channing Tatum, η Drew Barrymore, ο Patrick Schwarzenegger, ο Joe Jonas, o Matthew Perry, o Elijah Wood, αλλά και ο Ben Affleck (πριν τα ξαναβρεί με την Jennifer Lopez).

Πώς γίνεται κάποιος μέλος

Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Clubhouse, έτσι και στο Raya πρέπει πρώτα κάποιος να σε καλέσει για να μπορέσεις να γίνεις μέλος.

Ωστόσο, εδώ οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος είναι πολλές. Αρχικά, πρέπει να συμπληρώσει μια φόρμα με διάφορα στοιχεία της ζωής και της καριέρας tου, τα οποία στη συνέχεια εγκρίνει ή απορρίπτει μια ανώνυμη επιτροπή από μέλη του Raya. Μπαίνει σε μια λίστα αναμονής στην οποία βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες ακόμη άτομα και απλά περιμένει μέχρι να πάρει το «πράσινο φως» και να μπει στην εφαρμογή.

Προφανώς όσο πιο διάσημος είναι κάποιος ή όσο πιο πολλά invites από άλλους δέχεται, τόσο πιο εύκολη γίνεται η διαδικασία εισόδου του στο dating app. Παράλληλα, όποιος τελικά καταφέρει να γίνει μέλος θα πρέπει να πληρώνει και μια μηνιαία συνδρομή στην εφαρμογή της τάξεως των 9.99 δολαρίων. Ένα ποσό φυσικά που είναι αρκετά μικρώ, όταν έχουμε να κάνουμε με celebrities.

Πώς λειτουργεί το Raya

Unsplash

Στο υποθετικό σενάριο τώρα που κάποιoς πέρασε όλα τα παραπάνω βήματα και έγινε μέλος, ξεκινάει το παιχνίδι του φλερτ. Το περιβάλλον του Raya μοιάζει αρκετά με αυτό του Tinder. Ο χρήστης βλέπει φωτογραφίες από άτομα του φύλου που θα επιλέξει και αν του αρέσει κάποιο, σέρνει δεξιά το δάχτυλό του (ή αριστερά αν δεν του αρέσει).

Βέβαια, η διαφορά εδώ είναι πως ο χρήστης μπορεί να δει μόλις δέκα προφίλ ατόμων κάθε φορά και θα πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες, μέχρι να μπορέσει να συνεχίσει την αναζήτηση. Όταν ένα χρήστης ματσάρει με ένα άλλο άτομο, τότε ξεκλειδώνει το chat και μπορεί να συνομιλήσει κανονικά μαζί του.

Όσον αφορά τους κανόνες του συγκεκριμένου dating app, όπως γράψαμε και παραπάνω, ο βασικός είναι πως τα μέλη του δεν πρέπει να μιλούν γι’ αυτό. Οι δημιουργοί του Raya θέλουν με αυτό τον τρόπο να κρατήσουν τη μυστικότητά του, ωστόσο τον τελευταίο καιρό δεν τα έχουν καταφέρει πολύ καλά, μιας και αρκετά μέλη «έσπασαν» τον συγκεκριμένο κανόνα.

Πριν από λίγους μήνες μία Influencer, η Νivine Jay, η οποία έκανε match με τον Ben Affleck, επειδή νόμιζε πως ήταν ψεύτικο προφίλ, τον μπλόκαρε. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο Αμερικανός ηθοποιός της έστειλε ένα video στο Instagram, ρωτώντας τη το γιατί. Πως κατέληξε όλο αυτό; To μοντέλο γύρισε ένα video στο Tik Tok, που αποκάλυπτε ότι της έστειλε μήνυμα ο Affleck στο Raya και κάπως έτσι η εφαρμογή έγινε αντικείμενο συζήτησης παγκοσμίως.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με ένα 19χρονο μοντέλο, που πέτυχε τον Matthew Perry και στη συνέχεια γύρισε video, δείχνοντας στους followers της ότι συνομιλεί μαζί του.

Η καταπάτηση αυτού του κανόνα βέβαια, σύμφωνα με το Raya, σημαίνει και τον αυτόματο αποκλεισμό του μέλους του.