AP Photo/Alastair Grant
ΑΙ

Sam Altman: Το τεχνολογικό δράμα του δημιουργού του ChatGPT

Ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά δράματα στη Silicon Valley έφτασε στο τέλος του. Ο Sam Altman ανακοινώθηκε, τελικά, από τη Microsoft.

Όταν φτάνουν σακούλες με burger στις πολύωρες συναντήσεις, τότε ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Το γρήγορο φαγητό που λειτούργησε ως καύσιμο στο περιβάλλον όπου ο χρόνος είναι στην κυριολεξία χρήμα, το μόνο που κατάφερε ήταν να γεμίσει με περιττές θερμίδες τα άτομα που κλήθηκαν να συζητήσουν την ξαφνική απόλυση και την άμεση επιστροφή του Sam Altman στην OpenAI. Ποιος ακούει τα παράπονά τους σε λίγο καιρό από τώρα για την αύξηση του σπλαχνικού τους λίπους; Σίγουρα όχι ο Altman.

Από τις σκληρές διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου, έμειναν πίσω τα περιτυλίγματα σε σχήμα μπάλας που προσγειώθηκαν στον κάλαθο (γνωστός ως «αχρήστων) και μερικά άδεια χάρτινα κουτάκια με στάμπες λαδιού. Ούτε τα μπέργκερ και οι λεπτοκομμένες πατάτες δεν στάθηκαν ικανά να γεφυρώσουν τις διαφορές που προέκυψαν μεταξύ του συμβουλίου και του «πατέρα» του ChatGPT.

Κάπως έτσι έληξε λοιπόν το μεγαλύτερο δράμα της Silicon Valley τα τελευταία χρόνια: Με αλάτι στα δάχτυλα, κέτσαπ στο σημείο που ενώνει το άνω με το κάτω χείλος και μία τεράστια αποχώρηση που αλλάζει τα δεδομένα στον τεχνολογικό κόσμο. O Sam Altman, παρά τις δεύτερες σκέψεις, απολύθηκε (αρχικά) πριν αποχωρήσει (τελικά) από την OpenAI. Πλέον, το ταμπελάκι του θα γράφει «Microsoft».

Γιατί απολύθηκε ο Altman

Μπορεί στην Ελλάδα να ασχοληθήκαμε έντονα με την αλλαγή του καιρού το ΣΚ και τα group chats να γέμισαν με μηνύματα όπως «κατεβάζω τα χειμερινά» και «κουράστηκα πολύ», στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όμως, είχαν να ασχοληθούν με κάτι άλλο, ίσως πιο σημαντικό: την απόλυση του CEO της OpenAI, Sam Altman.

Το τοπίο γύρω από την απόλυσή του παραμένει θολό, με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να αναφέρει πως δεν ήταν «σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του» μετά από μια σειρά συγκρούσεων με ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με την κατεύθυνση της εταιρείας.

Σε δήλωσή της, μάλιστα, ανέφερε: «Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Altman να συνεχίσει να ηγείται της OpenAI». Ο Altman, πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής επιστήμονα και συνιδρυτή της OpenAI, Ilya Sutskever, για «παιχνίδια εξουσίας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Street Journal, ο «πατέρας» του ChatGPT, έλαβε ένα μήνυμα από τον Sutskever το βράδυ της Πέμπτης ζητώντας του να μιλήσουν. Όταν εκείνος μπήκε στο video chat, είδε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του OpenAI εκτός από τον πρόεδρο της εταιρείας Greg Brockman, ο οποίος παραιτήθηκε. Τότε, ο Sutskever είπε στον Altman ότι απολύεται.

Η ανοιχτή αγκαλιά της Microsoft

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satia Nadella, ανακοίνωσε την πρόσληψη του Sam Altman και άλλων μελών της ομάδας του, λίγες μέρες μετά την απόλυσή του από την OpenAI. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι ήταν συνιδρυτής της εταιρείας, διευθύνων σύμβουλος και βασικός εκπρόσωπος στην επικοινωνία με το κοινό, τους προμηθευτές και τους επενδυτές. Με λίγα λόγια, είναι σαν να φτιάχνεις μία ομάδα από την αρχή στο Football Manager, να σημειώνεις επιτυχίες και να έρχονται τα άτομα που σε ώθησαν προς αυτή την κατεύθυνση και να σε απολύουν.

Η πρόσληψη του Altman από τη Microsoft πάντως, δεν προκάλεσε καμία εντύπωση στους τεχνολογικούς κύκλους. Άλλωστε, έχει επενδύσει 13 δισ. δολάρια στην OpenAI και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της. Η Microsoft, μάλιστα, ήταν αντίθετη στην απόλυσή του.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στις συναντήσεις του Σαββατοκύριακου. Η Microsoft όσο και άλλοι επενδυτές, πίεζαν για την επιστροφή του Altman και την αντικατάσταση των τεσσάρων μελών του ΔΣ που τον είχαν απολύσει. Οι συζητήσεις, ωστόσο, βρήκαν σε τοίχο και ο Altman βρέθηκε στον «αέρα». Για πολύ λίγο.

«Θα ενταχθεί στη Microsoft για να ηγηθεί μιας νέας ερευνητικής ομάδας τεχνητής νοημοσύνης» είπε ο Nadella. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεργασία μας με την OpenAI και έχουμε εμπιστοσύνη στον οδικό χάρτη προϊόντων μας, στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να καινοτομούμε με όλα όσα ανακοινώσαμε στο Microsoft Ignite και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες και τους συνεργάτες μας», συμπλήρωσε.

«Η αποστολή συνεχίζεται», έγραψε με τη σειρά του ο Altman. Και ποιος ξέρει, μπορεί να ήπιε από το αναψυκτικό του χαρούμενος από το πώς εξελίχθηκε η ιστορία που απασχόλησε όσο τίποτα άλλο τους τεχνολογικούς κύκλους το τελευταίο διάστημα, εκτός φυσικά από τον γείτονά σου που τώρα αποφάσισε να ψάξει για το μπουφάν του και να αφήσει στο σκαμπό, μαζί με μερικές βερμούδες, τη ζακέτα που τον έβγαλε ασπροπρόσωπο τον μισό Νοέμβριο.