Stringer / SOOC
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

4 συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στο χιόνι

Το χιόνι και ο πάγος είναι δύο από τις δυσκολότερες συνθήκες που μπορείς να συναντήσεις στον δρόμο. Τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις οποιοδήποτε ατύχημα και τι πρέπει να έχεις στο νου σου πριν βάλεις μπροστά τη μηχανή του αυτοκινήτου;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου έχει καλοκαιρία και λιακάδα. Αυτό δε σημαίνει, όμως, πως δεν υπάρχουν μέρες με μεγάλη κακοκαιρία και ισχυρές χιονοπτώσεις που κάνουν πολύ δύσκολη την καθημερινότητά σου. Το πιο δύσκολο κομμάτι αφορά τους ελληνικούς δρόμους.

Όπως βλέπουμε κάθε χρόνο με τα πρώτα χιόνια το εθνικό οδικό δίκτυο παραλύει και εκατοντάδες οδηγοί που βρίσκονται σ’ αυτό μένουν ώρες κολλημένοι στην κίνηση, μέχρι να αποκατασταθεί και πάλι η κυκλοφορία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, υπάρχουν μερικά πολύ χρήσιμα tips τα οποία πρέπει να ακολουθήσεις προκειμένου να μην εγκλωβιστείς με το αυτοκίνητό σου στο χιόνι. Ποια είναι όμως αυτά και τι πρέπει να σκέφτεσαι πριν βάλεις μπροστά τη μηχανή του αυτοκινήτου και βγεις να οδηγήσεις σ’ έναν παγωμένο δρόμο;

Φρόντισε το αυτοκίνητο να έχει μπαταρία και βενζίνη

Το πιο σημαντικό απ’ όλα όταν ετοιμάζεσαι να κάνεις μια διαδρομή σε συνθήκες ακραίας κακοκαιρίας είναι να μεριμνήσεις ώστε όλα να βρίσκονται σε άψογη κατάσταση. Ο κινητήρας, τα φρένα, τα ελαστικά. Αυτό, όμως, που δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ είναι να τσεκάρεις εάν η μπαταρία του αυτοκινήτου είναι φορτισμένη και το ντεπόζιτο γεμάτο με βενζίνη.

Ο κίνδυνος να κολλήσει το αυτοκίνητο στα χιόνια ή στην κίνηση είναι μεγάλος, γι’ αυτό και ο κινητήρας πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργεί ακίνητος ακόμη και μετά από ώρες. Γιατί δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να σταματήσει το καλοριφέρ του αυτοκινήτου σε συνθήκες απόλυτου ψύχους.

Προμηθεύσου με αντιολισθητικές αλυσίδες για το χιόνι

Στο πορτμπαγκάζ πρέπει πάντοτε να έχεις αντιολισθητικές αλυσίδες. Βρες μια συγκεκριμένη θέση αποθήκευσης και άφησε τες εκεί όλον τον χρόνο. Έτσι θα μειωθεί ο κίνδυνος να τις ξεχάσεις σε μια μέρα με ισχυρή κακοκαιρία που μπορεί να μετατραπεί σε πυκνή χιονόπτωση κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Εάν πάλι θες να είσαι ακόμη πιο προετοιμασμένος, σκέψου την επιλογή των χειμερινών ελαστικών που διαθέτουν πιο μαλακή γόμα και είναι ό,τι πρέπει για οδήγηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχε πάντα μέσα στο αυτοκίνητό σου ξηρά τροφή και ζεστά ρούχα προκειμένου να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε αναποδιά προκύψει στον δρόμο.

Οδήγησε με χαμηλή ταχύτητα και απόφυγε τις απότομες κινήσεις

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να σου εξηγήσει πως όταν το οδόστρωμα είναι καλυμμένο με χιόνι ή πάγο, πρέπει να οδηγείς με πολύ χαμηλή ταχύτητα. Δε φτάνει, όμως, μόνο αυτό. Όλες σου οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ απαλές, τόσο κατά την επιτάχυνση όσο και κατά το φρενάρισμα. Αυτό ισχύει και για τα οχήματα με τετρακίνηση. Σε διαφορετική περίπτωση, το όχημα μπορεί να εκτραπεί από την πορεία του και να χάσεις πλήρως τον έλεγχο του.

Μείωσε τις μετακινήσεις σου στο χιόνι

Όλες οι παραπάνω συμβουλές αφορούν τους οδηγούς που πρέπει να βγουν στο δρόμο με το αυτοκίνητό τους πάση θυσία. Στην περίπτωση, όμως, που η μετακίνηση δε θεωρείται απαραίτητη, καλό θα ήταν να παραμείνεις σπίτι σου και να θαυμάσεις τη χιονισμένη θέα από το μπαλκόνι σου.

Έτσι συμβάλεις στην αποσυμφόρηση της κίνησης στους δρόμους και ελαχιστοποιείς τον κίνδυνο να σου συμβεί οποιοδήποτε απρόοπτο κατά τη διάρκεια της διαδρομής σου.