AP Photo Britta Pedersen
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Στη Γερμανία μπορείς να κάνεις το rapid test σε κλαμπ και εστιατόρια

Μέσα στο lockdown, oι Γερμανοί βρίσκουν νέους τρόπους για να κρατήσουν ανοιχτά τα κλαμπ και τα εστιατόριά τους, μετατρέποντάς τα σε διαγνωστικά κέντρα για τον COVID-19.

To ΚitKatClub είναι ένα από τα ιστορικότερα κλαμπ της πόλης του Βερολίνου, γνωστό για την σεξουαλική ποικιλομορφία και τις κατά τόπους βραδιές fetish με αυστηρά dresscode. Μόλις βγει κανείς έξω από τον υπόγειο σταθμό της Heinrich-Heine-Straße, θα αντικρίσει ουρές κόσμου έξω από το διάσημο κλαμπ. Δεν θα είναι για το ντονεράδικο της γωνίας, ούτε για το μπεργκεράδικο λίγο πιο πέρα, αλλά για το κλάμπ που είναι κλειστό λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί στην γερμανική επικράτεια.

Ναι, σωστά κατάλαβες. Σχηματίζονται ουρές για ένα κλαμπ, ενώ το Βερολίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με το δεύτερο κύμα του COVID-19. Όχι όμως τις βραδινές ώρες. Καθημερινά, από τις δέκα το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα, το KitKatClub ανοίγει τις πόρτες του για τους Βερολινέζους που θέλουν να υποβληθούν σε rapid test. Μέσα στο κλαμπ υπάρχουν γιατροί που μέσα σε εικοσιπέντε λεπτά ανακοινώνουν τα αποτελέσματα στους ενδιαφερόμενους.

«Επειδή το να κάνεις rapid test στο Βερολίνο είναι σχεδόν αδύνατο, προσφέρουμε αυτήν τη δυνατότητα στο κλαμπ μας» εξηγούν οι ιδιοκτήτες στην Tagesschau.

Τα επίπεδα ασφαλείας στο KitKat είναι όμοια με αυτά των διαγνωστικών κέντρων και οι τιμές των τεστ στο Βερολίνο κυμαίνονται μεταξύ 25 και 50 ευρώ. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιατρών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, «βλέπουμε πως τέτοια κέντρα δημιουργούνται σε πολλά μέρη, είτε σε κλαμπ, είτε σε κιόσκια και περίπτερα στην Φρανκφούρτη. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να σιγουρευτούμε πως δεν υπάρχει μαζική αύξηση τέτοιων κέντρων και πως οι επιχειρηματίες δεν πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία των ανθρώπων».

Το παράδειγμα του KitKatClub φαίνεται να ακολουθούν και άλλοι επιχειρηματίες κλαμπ και κέντρων διασκέδασης, οι οποίοι αποσαφηνίζουν πως δεν το κάνουν μόνο επειδή βρήκαν τρόπο να αυξήσουν το εισόδημά τους στο lockdown, αλλά και για να κινητοποιήσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα των μπαρ και των εστιατορίων το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, στην Παλιά Πόλη του Μονάχου, εστιατόρια και χάνια γύρω από την Marienplatz, τα οποία είναι εδώ και εβδομάδες κλειστά, νοικιάζονται από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και μετατρέπονται σε διαγνωστικά κέντρα. Ο γιατρός χρειάζεται μόνο τη μεγάλη σάλα του εστιατορίου. Όποιος επιθυμεί να εξεταστεί, μπαίνει μέσα, κάνει το τεστ και ύστερα περιμένει έξω. Ο κόσμος αφήνει θετικά σχόλια για αυτό το μοντέλο και όλο και πιο πολλοί κλείνουν ραντεβού για να εξεταστούν. Βέβαια, οι τιμές στο Μόναχο αγγίζουν τα 45 ευρώ, καθώς τα κόστη και η ποιότητα ζωής είναι υψηλότερα σε σχέση με το Βερολίνο.

Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες των ιδιοκτητών που παραχωρούν τις επιχειρήσεις τους στην υπηρεσία του κράτους, εκτός από τα οικονομικά οφέλη που έχουν για τους ίδιους, φαίνεται να διευκολύνουν και το γερμανικό σύστημα υγείας ως προς την αποσυμφόρησή του, αλλά και τους πολίτες που επιθυμούν να εξεταστούν και δυσκολεύονται να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο.