ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
SPONSORED

Teams, Zoom, Skype, Hangouts, ποια πλατφόρμα είναι καλύτερη για την παρέα;

Ένας χρηστικός οδηγός ενόψει των Πασχαλινών e-συναντήσεων της παρεάς. Γιατί ακόμα κι αυτό το Πάσχα θα το περάσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους και #mazistospiti.

Η πρώτη πλατφόρμα που χρησιμοποίησα ποτέ στη ζωή μου για να επικοινωνώ μέσω βίντεο κλήσης ήταν νομίζω το Netmeeting πίσω στη μακρινή δεκαετία των 90s, τότε που οι φωτογραφίες φόρτωναν μαρτυρικά αργά και το μόντεμ της σύνδεσης έκανε πιο πολύ θόρυβο κι από τρύπια εξάτμιση. Όσο περνούσαν τα χρόνια εμφανίζονταν νέες πλατφόρμες επικοινωνίας με αποτέλεσμα οι βίντεο κλήσεις να είναι πλέον όχι απλά διαδεδομένες αλλά και πάρα πολύ απλές για να συμβούν.

Τι γίνεται όμως όταν θες να είστε πραγματικά πολλοί σε αυτή τη βίντεο κλήση; Όταν θες να μαζευτεί όλη η παρέα ή η οικογένεια μπροστά στην οθόνη; Το Πάσχα είναι προ των πυλών και αυτό το ερώτημα γίνεται ακόμα πιο σημαντικό. Γιατί ακόμα κι αν είμαστε όλοι στο σπίτι, το θέμα είναι να είμαστε #mazistospiti.

Πώς θα τα καταφέρουμε αυτό το Πάσχα; Θα τα καταφέρουμε. Ο καθένας στο δικό του στρωμένο τραπέζι, με τα φαγητά που συνηθίζουμε να έχουμε πάνω σε αυτό (ακόμα κι αν είναι φουρνιστά και όχι σουβλιστά) και παγωμένες FIX που ταιριάζουν ιδανικά σε κάθε τραπέζι. Η FIX Hellas είναι άλλωστε χρόνια τώρα η καλύτερη συντροφιά της παρέας, εκείνη που φέρνει κοντά παλιούς φίλους, εκείνη που φέρνει κοντά τους κολλητούς, εκείνη που και σήμερα βρίσκει τρόπους για να φέρει κοντά τις οικογένειες και τις παρέες πάνω από μια παγωμένη μπύρα FIX.

Ακριβώς λοιπόν επειδή θα είμαστε και το Πάσχα όλοι μαζί αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο, αποφασίσαμε να κάνουμε έναν μικρό χρηστικό οδηγό για τις πλέον δημοφιλείς πλατφόρμες επικοινωνίας με βίντεο. Για να μπορείτε να συνδεθείτε με τους φίλους σας εύκολα και γρήγορα από το κινητό ή τον υπολογιστή.

Τα Messenger, Viber, Facetime και What’s App δεν μπαίνουν στην σύγκριση γιατί προορίζονται κυρίως για one on one συνομιλίες και δεν βοηθούν μια παρέα να ενωθεί.

Zoom

Είναι το πλέον δημοφιλές εργαλείο στην Αμερική γιατί είναι πάρα πολύ εύχρηστο και απλό στην λειτουργία του. Το Zoom χρησιμοποιείται από μεγάλες πολυεθνικές μέχρι μικρές παρέες και έχει και αρκετά fun features (όπως το να επιλέγεις ένα διαφορετικό background για να προβάλλεται πάνω η φάτσα σου) που θα αρέσουν στην παρέα. Ειδικά την περίοδο του COVID-19 είναι από τις πλατφόρμες που γνώρισαν μεγάλη δημοτικότητα μιας και χρησιμοποείται κατά κόρον από υπηρεσίες, πανεπιστήμια και εταιρείες παγκοσμίως για να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.
Αριθμός συμμετεχόντων: Στο δωρεάν πακέτο είναι μέχρι 100 συμμετέχοντες, στα επόμενα πακέτα μπορείς να έχεις μέχρι και 1000 σε μία κλήση.
Στα συν: Το ότι μπορείς στο ίδιο παράθυρο να βλέπεις όλους όσοι συμμετέχουν στο call.
Στα πλην: Το ότι σε προδίδει αν χαζεύεις σε κάποιο άλλο παράθυρο. Υπάρχει ένα feature στο Zoom, στις πληρωμένες εκδόσεις, το οποίο κάνει “attention tracking” και ενημερώνει τον host όταν κάποιος από τους συνομιλητές δεν φαίνεται να προσέχει στο call και είναι σε άλλο παράθυρο.
Λίγο Zoom ακόμα: To Zoom είναι διαθέσιμο για κινητά και tablets, τόσο για Android όσο και για iOS, ενώ μπαίνοντας στο global site, στο download μέσω υπολογιστή, αναγνωρίζει και κατεβάζει το app που ταιριάζει στην περίπτωσή σου.

Microsoft Teams

Είναι μέρος του συνολικότερο φοβερού εργαλείου συνεργασίας της Microsoft που λέγεται Teams. Ήδη πολύς κόσμος είναι εξοικειωμένος με αυτό γιατί το χρησιμοποιεί για τη δουλειά και σε αυτή τη φάση χρησιμοποιείται και από πανεπιστήμια της χώρας για μαθήματα. Είναι εύχρηστο και αρκετά απλό στη χρήση αλλά κάποιος από όλους πρέπει να έχει Microsoft account για να φτιάξει ένα call και να καλέσει τους άλλους. Η Microsoft ήταν από τις πρώτες εταιρείες που κινητοποιήθηκαν άμεσα σχετικά με τον COVID-19 μιας και είναι πραγματικά πολλές οι εταιρείες και οι ομάδες επαγγελματιών που χρησιμοποιούν τα εργαλεία της εταιρείας για να δουλεύουν remotely και πλέον η ανάγκη αυτή έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη με την τηλε-εργασία.
Αριθμός συμμετεχόντων: Ανεξαρτήτως έκδοσης, σε μία κλήση οι συμμετέχοντες μπορούν να φτάσουν τους 250.
Στα συν: Το ότι έχει την εγγύηση της Microsoft.
Στα πλην: Οι σχετικά λίγες επιλογές στο πόσοι και πώς εμφανίζονται στην οθόνη σου σε ένα μεγάλο σε συμμετοχή call
Λίγο Teams ακόμα: Στην ελληνική σελίδα του Microsoft Teams, θα βρείτε εύκολα links για download σε iOS, Android και Windows συσκευές, ενώ θα μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε παρέα με το Office 365 ειδικά για τη δουλειά και την ομάδα σας.

Skype

Το ξέρουμε και το εμπιστευόμαστε γιατί στην δεκαετία των 00s κυρίως με Skype κάναμε τις βίντεο κλήσεις μας είτε για δουλειά είτε όπως στην περίπτωσή μας ως φοιτητής στην Ανγκλετέρα που ήθελε να κρατά επαφή με Ελλάδα. Έχει φυσικά εξελιχθεί πολύ από τότε και στην Business μορφή του είναι ένα τρομερό εργαλείο video – conference. To Skype στην εποχή του Μένουμε Σπίτι έχει γίνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα ακόμα και στη χώρα μας για να κάνουν οι φοιτητές κανονικότατα τα μαθήματά τους.
Αριθμός συμμετεχόντων: Η απλή έκδοση επιτρέπει μέχρι 50 άτομα ενώ στο Skype for Business ένα call μπορεί να σηκώσει μέχρι 250 άτομα.
Στα συν: Ότι ακόμα και στην απλή εκδοχή χωράει σίγουρα όλη την παρέα μιας και το όριο είναι νομίζω στα 50 άτομα.
Στα πλην: Ότι θεωρείται λίγο old school πλατφόρμα και δεν φαίνεται να την προτιμά το νεανικό κοινό, παρά την χρηστικότητά της.
Λίγο Skype ακόμα: Η download σελίδα της υπηρεσίας διευκολύνει τον χρήστη να επιλέξει αν χρησιμοποιεί PC, MAC OS ή Linux, δίνει εκδοχές για όλα τα κινητά devices, μέχρι και για την Alexa και το XBOX έχει προνοήσει.

Google Hangouts Meet

Η εκδοχή της Google για τα video calls έχει όλα τα καλά της εταιρείας συνολικότερα. Είναι απλή, είναι εύχρηστη και λειτουργεί απρόσκοπτα για όλους. To Google Hangouts Meet (μπορεί να το ξέρεις και ως απλό Hangouts) σου επιτρέπει σε δευτερόλεπτα να στήσεις ένα νέο call για όλη την παρέα. Το χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά τώρα που το γραφείο μας είναι το σπίτι μας εδώ στην 24MEDIA, για να συναντιόμαστε μέσω βίντεο με τους συνεργάτες και τους συναδέλφους μας. Ειδικά αυτή την περίοδο η υπηρεσία κάνει σιγά σιγά release και νέα features τα οποία υπάρχουν σε premium εκδοχές άλλων providers.
Αριθμός συμμετεχόντων: Μέχρι 25 άτομα μπορούν να είναι με βίντεο στο call. 150 φτάνουν μόνο στα text hangouts.
Στα συν: Ότι είναι απλό και εύχρηστο, ειδικά αν έχεις gmail account.
Στα πλην: Ότι και σε αυτή την πλατφόρμα δεν υπάρχει τρόπος να τους δεις όλους στην οθόνη.
Λίγο Meet ακόμα: Στις κινητές συσκευές χρειάζεται να κατεβάσεις το app για να συνδεθείς αποτελεσματικά αλλά η web εκδοχή του υπολογιστή είναι ό,τι πιο απλό υπάρχει σε εργαλείο για video meetings.

Η επιλογή για το ποια πλατφόρμα θα χρησιμοποιήσετε είναι δική σου. Οργάνωσε την παρέα, βγάλτε τις FIX από το ψυγείο και μοιραστείτε ευχές, ιστορίες και εικόνες από το πασχαλιάτικο τραπέζι σας με τον πιο ιδανικό τρόπο σε αυτές τις συνθήκες. Μην ξεχνάτε, δεν είμαστε μόνοι στο σπίτι μας, είμαστε #mazistospiti.