© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι αλλαγές φέρνει ο ανανεωμένος Κ.Ο.Κ.

Οι κλήσεις θα έρχονται με SMS, τα όρια ταχύτητας μειώνονται και το Point System παίρνει άλλη μορφή.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι όπως όλα δείχνουν έτοιμο να προχωρήσει για πρώτη φορά εδώ και 16 σχεδόν χρόνια σε σημαντικές αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αυστηροποιώντας ορισμένες διατάξεις του και εκσυγχρονίζοντας κάποιες άλλες. Η πολιτεία ετοιμάζεται να λάβει μια σειρά από νέα μέτρα προκειμένου να μειωθούν τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα, έπειτα από συζητήσεις χρόνων.

Οι αλλαγές που έρχονται στον νέο Κ.Ο.Κ.

© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που έρχονται στον νέο Κ.Ο.Κ. και θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή μας και την οδηγική μας συμπεριφορά είναι η μείωση του ορίου ταχύτητας στις πόλεις. Όπως όλα δείχνουν, τα όρια ταχύτητας θα πέσουν από τα 50 χιλιόμετρα την ώρα στα 30, για διαδρομές εντός πόλης, την ίδια ώρα που στον αττικό ουρανό θα πετούν drones τα οποία θα έχουν ζωντανή εικόνα στον θάλαμο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ, ώστε να γίνεται έλεγχος της κυκλοφορίας και όπου χρειάζεται να επεμβαίνει η τροχαία.

Πέρα όμως από τα νέα όρια, στον νέο Κ.Ο.Κ. έρχεται και νέος τρόπος απονομής της δικαιοσύνης. Το Point System το οποίο υπάρχει στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια πρόκειται να αλλάξει μορφή από τον ερχόμενο Απρίλιο, καθώς οι παραβάτες θα ενημερώνονται για τις ποινές τους μέσω SMS. Το ηλεκτρονικό ποινολόγιο θα λειτουργεί ως εξής: Αν κάποιος οδηγός κάνει μια παράβαση και φορτώνεται με κάποιους πόντους, θα λαμβάνει μια ειδοποίηση από το Gov.gr. Στους 15 πόντους θα έρχεται υπενθύμιση και στους 25 θα αφαιρείται το δίπλωμα.

Επιπλέον, πρόκειται να τοποθετηθούν κάμερες σε καίρια σημεία των πόλεων, δηλαδή εκεί που έχουν γίνει σοβαρά τροχαία ατυχήματα η δυστυχήματα. Οι κάμερες αυτές θα βγάζουν φωτογραφία, θα στέλνουν τα αρχεία στις Αστυνομικές Αρχές και αυτές θα βεβαιώνουν το πρόστιμο. Έπειτα αυτό θα ανεβαίνει πρώτα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και έπειτα θα φτάνει σε εμάς με ένα απλό SMS.

Από την πινακίδα του αυτοκινήτου το οποίο καταγράφεται για την παραβατική του συμπεριφορά, κατόπιν διασταύρωσης που θα γίνεται ψηφιακά, θα υπάρχει άμεση ενημέρωση του ιδιοκτήτη για το είδος της παράβασης αλλά και το ύψος του προστίμου. Τα πρόστιμα θα πηγαίνουν online στους παραβάτες και η άμεση ενημέρωση θα γίνεται με SMS. Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται και ιδιαίτερα όσα από αυτά αφορούν παράβαση που καταγράφεται από κάμερα, προβλέπεται πως θα αναρτώνται και σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, μέσα στο gov.gr.

Ο νέος Κ.Ο.Κ. είναι ήδη έτοιμος και αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2024.