2021, Joel C Ryan/Invision/AP, File
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η παράλυση του Μπελ που έπαθε η Angelina Jolie

«Το σώμα μου αντιδρά πολύ έντονα στο στρες. Το σάκχαρό μου ανεβαίνει και κατεβαίνει. Έπαθα ξαφνικά παράλυση του Μπελ, έξι μήνες πριν το διαζύγιo».

Η Angelina Jolie ξαναφτιάχνει τη ζωή της. Μετά από χρόνια θεραπείας, η ηθοποιός ξεκινά ένα νέο εγχείρημα στη βιομηχανία της μόδας και αποκαθιστά την παρουσία της στο Χόλιγουντ, τονίζοντας: «Δεν θα ήμουν ηθοποιός σήμερα».

Με τον παραπάνω τίτλο και υπότιτλο ξεκινά το άρθρο της Wall Street Journal, βασικά η συνέντευξη που παραχώρησε η Angelina Jolie στη δημοσιογράφο Elisa Lipsky-Karasz για το τεύχος Δεκέμβριος 2023-Ιανουαρίος 2024. 

Μία μακροσκελής, εξομολογητική συζήτηση στην οποία η 48χρονη μίλησε σχεδόν για τα πάντα: για τον γάμο της με τον Brad Pitt και το επώδυνο διαζύγιο, για τη ζωή στο «ανθυγιεινό» Λος Άντζελες από το οποίο κάποια στιγμή, σύντομα, θα αποδράσει, για την υποκριτική την οποία επίσης θέλει να εγκαταλείψει, για το γεγονός ότι αν ξεκινούσε από την αρχή πιθανότατα δεν θα γινόταν ηθοποιός, για τη δύναμη που αντλεί από τα παιδιά της, τη μητρότητα, την ανθρωπιστική της δράση, τη νέα της σκηνοθεσία που δεν θα είναι μία διεθνής παραγωγή, όχι ένα blockbuster μεγάλου προϋπολογισμού, την αγάπη για τη μόδα και το νέο της εγχείρημα. Η συνέντευξη άλλωστε έγινε κυρίως με αφορμή με αυτό, φυσικά και την πολυαναμενόμενη ερμηνεία της ως Μαρία Κάλλας στο Maria του Pablo Larrain. 

Το Atelier Jolie, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, είναι μια εταιρεία βιώσιμης μόδας όπου τα ονόματα των σχεδιαστών που έχουν φτιάξει τα ρούχα και  των πελατών που τα έχουν αγοράσει θα εμφανίζονται στις ετικέτες μαζί με εκείνη της επωνυμίας. Εστιάζει, όπως εξηγεί «στο πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε και στο πώς μπορούμε να μοιραστούμε όλα όσα κάνουμε με άλλους ανθρώπους. Πώς μπορούμε να δουλέψουμε όλοι ως συλλογικότητα και να κάνουμε ευχάριστο στους πελάτες το να μπουν σε αυτό».

Ανάμεσα στα πολλά και διάφορα για τα οποία μίλησε η Jolie στη WSJ ήταν και η διάγνωσή της με μία σπάνια πάθηση: την παράλυση του Μπελ (Bell).

Τι είναι η παράλυση του Μπελ που έπαθε η Angelina Jolie 2014, Matt Sayles/Invision/AP, File

Το 2018, δύο χρόνια μετά την αίτηση διαζυγίου που είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο του 2016 από τον Brad Pitt, διεκδικώντας την επιμέλεια των έξι παιδιών τους (υιοθετημένων και βιολογικών) κι ενώ βρισκόταν στα γυρίσματα του Maleficent: Mistress of Evil, παρατήρησε ότι η φωνή της είχε αλλάξει. «Το σώμα μου αντιδρά πολύ έντονα στο στρες. Το σάκχαρό μου ανεβαίνει και κατεβαίνει. Έπαθα ξαφνικά την παράλυση του Μπελ έξι μήνες πριν από το διαζύγιό μου», ανέφερε.

Τι είναι η παράλυση του Μπελ

Η παράλυση του Μπελ (Bell′s palsy) περιγράφηκε για πρώτη φορά ως πάθηση τον 19ο αιώνα από το Σκωτσέζο χειρουργό Charles Bell από τον οποίο πήρε όνομά της. Πρόκειται για μία πάθηση που προκαλεί αδυναμία ή παράλυση των μυών που ελέγχουν την έκφραση στη μία πλευρά του προσώπου. Οφείλεται σε βλάβη του προσωπικού νεύρου, το έβδομο κρανιακό νεύρο, που εκφύεται από το στέλεχος του εγκεφάλου μεταξύ της γέφυρας και του προμήκους μυελού, διέρχεται από τον ακουστικό πόρο, ελέγχει τους μύες των προσωπικών εκφράσεων και λειτουργεί ως μέσο μεταβίβασης των αισθήσεων της γεύσης, μόνο στη μία πλευρά, δεξιά ή αριστερά.

Αν και η αιτία της παράλυσης είναι άγνωστη πιστεύεται ότι συμβαίνει όταν το προσωπικό νεύρο εμφανίζει οίδημα, ίσως από κάποια ιογενή λοίμωξη (ίωση ή έρπητας ζωστήρας, κ.λπ.).

Τα συμπτώματα είναι τα ακολούθα: 

  • Σπασμωδικές κινήσεις, αδυναμία ή παράλυση της μίας ή και των δύο μεριών του προσώπου
  • Μούδιασμα στη μεριά της παράλυσης
  • Πτώση του βλεφάρου και της γωνίας του στόματος. Το μάτι που επηρεάζεται δεν κλείνει πλήρως
  • Υπερβολικό δάκρυσμα από το ένα μάτι
  • Διαφυγή σάλιου από το στόμα
  • Ξηρότητα του ματιού ή του στόματος
  • Διαταραχές της γεύσης
  • Πονοκεφάλους και ζαλάδες
  • Βουητό στο ένα από τα δύο αυτιά

Συνήθως, η παράλυση του Μπελ δεν χρειάζεται θεραπεία επειδή η κατάσταση είναι προσωρινή. Ωστόσο, πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη η θεραπεία με τη χορήγηση κορτικοστεροειδών που περιορίζουν τη φλεγμονή σε συνδυασμό με τη λήψη βιταμινών του συμπλέγματος B που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων.