Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / SOOC
EXPLAINED

Τι είναι ο μπλε διάδρομος που θα ενώσει την Ελλάδα με την Αλβανία

Πόσα χιλιόμετρα μήκος θα έχει ο αυτοκινητόδρομος και πώς το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο θα βελτιώσει τη σύνδεση μεταξύ των δύο κρατών.

Είσαι στα Ιωάννινα και θες να πεταχτείς για μια μικρή βόλτα στη γειτονική Αλβανία; Με τον νέο αυτοκινητόδρομο που πρόκειται να δημιουργηθεί στην περιοχή και θα συνδέει την πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ηπείρου με την Κακαβιά, όλα θα γίνονται πανεύκολα. Ο συνολικός οδικός άξονας θα φτάνει τα 70 χιλιόμετρα, ενώ ο προϋπολογισμός για τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας αγγίζει τα 310 εκατομμύρια ευρώ.

Ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος θα αποτελεί κομμάτι του «Μπλε Διαδρόμου», ενός ακόμη μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου που θα ενώνει την Βόρεια Ιταλία με την Καλαμάτα. Τι γνωρίζουμε για αυτόν και πώς ο δρόμος που ενώνει την Ελλάδα με την Αλβανία θα βελτιώσει ριζικά την κυκλοφορία στην περιοχή;

Ο αυτοκινητόδρομος που θα ενώνει Ελλάδα με Αλβανία

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο οδικός άξονας «Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά» θα έχει μιάμιση λωρίδα ανά κατεύθυνση (χωρίς διαχωριστική νησίδα), ενώ θα πλαισιώνεται από 14 κόμβους, ένας εξ αυτών με την Εγνατία Οδό.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, με αφορμή την προκήρυξη του διαγωνισμού για τον αυτοκινητόδρομο, ένα από τα σημαντικότερα οφέλη θα είναι τόσο η εξυπηρέτηση τόσο του αεροδρομίου Ιωαννίνων όσο και του μεγάλου όγκου κυκλοφορίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Άλλωστε, η συνέχεια του δρόμου μετά την Κακαβιά εξυπηρετεί τις παραλιακές περιοχές αλλά και την πρωτεύουσα της Αλβανίας.

Ένας δρόμος που θα ξεκινά από Ιταλία και θα φτάνει Καλαμάτα

O τεράστιος αυτοκινητόδρομος 1.500 χιλιομέτρων, «ονόματι Μπλε Διάδρομος», θα περνά από οκτώ χώρες συνολικά: από Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία. Τα έργα κατασκευής στην Κροατία έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, καθώς αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023.

Στην Αλβανία, η κατασκευή του είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2020, ωστόσο η πανδημία έβαλε φρένο στο έργο. Ο αυτοκινητόδρομος μεταξύ των Ιωαννίνων και της Κακαβιάς, ο διαγωνισμός για την ανάθεση του οποίου αναμένεται να γίνει σύντομα, θα αποτελεί κομμάτι αυτού.