AP Photo/Fatima Shbair
EXPLAINED

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τους τουλάχιστον 112 νεκρούς Παλαιστίνιους στη Γάζα

Οι παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι 30.035 Παλαιστίνιοι έχουν πλέον επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους και 70.000 έχουν τραυματιστεί.

Μαζί με τα τρόφιμα, έρχονται και οι σφαίρες τη στιγμή που, για ακόμη μια φορά, το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες. Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν την Πέμπτη (29/02) περισσότερους από 112 Παλαιστίνιους, τραυματίζοντας άλλους 280. Όλα αυτά, καθώς ο άμαχος πληθυσμός περίμενε την παράδοση τροφίμων και φαρμάκων. Από την πλευρά του, το Ισραήλ έριξε την ευθύνη στο πλήθος που περικύκλωσε τα φορτηγά, λέγοντας ότι τα θύματα ποδοπατήθηκαν.

Η Χαμάς δήλωσε ότι το περιστατικό είναι πολύ πιθανό να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες στο Κατάρ με στόχο την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που. Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι θα περιπλέξει τις συνομιλίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, δήλωσε: «Ξέρω ότι θα συμβεί».

Οι γιατροί στη Γάζα δήλωσαν ότι δεν κατάφεραν να βοηθήσουν τον τεράστιο αριθμό των τραυματιών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Μετά από αυτή τη χυδαία επίθεση, ο αριθμός των νεκρών σε σχεδόν πέντε μήνες πολέμου ξεπέρασε τους 30.000, σύμφωνα πάντα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Η ενημέρωση του Ισραήλ και η ανακοίνωση της Χαμάς

Παλαιστίνιοι ASSOCIATED PRESS

Το Ισραήλ αμφισβήτησε τον απολογισμό που δόθηκε από αξιωματούχους στη Γάζα και υποστήριξε ότι τα φορτηγά χειρίζονταν από ιδιώτες εργολάβους στο πλαίσιο μιας επιχείρησης παροχής βοήθειας την οποία επέβλεπε ο ισραηλινός στρατός τις τελευταίες τέσσερις νύχτες.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπήρξαν δύο περιστατικά. Στο πρώτο, δεκάδες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν (ισχυρίζεται ότι ποδοπατήθηκαν) καθώς προσπάθησαν να πάρουν βοήθεια από τα φορτηγά. Στο δεύτερο, μεταγενέστερο περιστατικό, καθώς τα φορτηγά απομακρύνονταν κάποιοι άνθρωποι πλησίασαν τα στρατεύματα, με τους στρατιώτες να αισθάνονται απειλή και να ανοίγουν πυρ.

Αργότερα, σε μια άλλη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Daniel Hagari, δήλωσε ακριβώς το ίδιο: ότι δεκάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου ή τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να πάρουν προμήθειες από τα φορτηγά. Είπε επίσης ότι τα άρματα μάχης που συνόδευαν τα φορτηγά έριξαν στη συνέχεια προειδοποιητικούς πυροβολισμούς για να διαλύσουν το πλήθος και υποχώρησαν όταν τα γεγονότα άρχισαν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο. «Κανένα χτύπημα των IDF δεν πραγματοποιήθηκε προς την αυτοκινητοπομπή με τις βοήθειες».

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει όσα έκανε γνωστά το Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε αδιαμφισβήτητα στοιχεία για άμεσες βολές κατά πολιτών, συμπεριλαμβανομένων βολών στο κεφάλι με στόχο την άμεση θανάτωση, σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες όσων βρέθηκαν στο σημείο.

30.000+ νεκροί Παλαιστίνιοι

Παλεστίνιους

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 30.035 Παλαιστίνιοι έχουν πλέον επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 70.000 έχουν τραυματιστεί.
Μεγάλο μέρος της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερείπια και οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

Οι παραδόσεις βοήθειας στη βόρεια Γάζα ήταν αραιές και χαοτικές, περνώντας μέσα από πιο ενεργές στρατιωτικές ζώνες σε μια περιοχή όπου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πολλοί λιμοκτονούν, με βίντεο που δείχνουν απελπισμένα πλήθη να στριμώχνονται γύρω από τα φορτηγά εφοδιασμού. Ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις καταγγέλλουν το Ισραήλ ότι μπλόκαρε ή περιόρισε τις προσπάθειές τους να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια με το Ισραήλ, φυσικά, να αρνείται ότι θέτει περιορισμούς.

Ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της παλαιστινιακής υπηρεσίας βοήθειας του ΟΗΕ UNRWA, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ ότι η παροχή βοήθειας στη Γάζα στο σύνολό της έχει μειωθεί στο μισό από τον Ιανουάριο.