Ethan Miller/Getty Images/Ideal Image
ΚΟΣΜΟΣ

Τι κανόνες επιβάλλει στο Pornhub η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το Pornhub φαίνεται ότι για μήνες δήλωνε ψευδή στοιχεία προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις, όμως από τον Φεβρουάριο του 2024 θα πρέπει να συμμορφωθεί με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι ιστοσελίδες παραγωγής και δημοσίευσης πορνογραφικού περιεχομένου πάντα είχαν μια απαραίτητη ερώτηση για την πρόσβαση των χρηστών σε αυτές, όμως ας είμαστε ειλικρινείς, αυτή δεν είναι η δικλείδα ασφαλείας που επιβάλλεται. Αυτό από το 2024 φαίνεται ότι αλλάζει για τρεις πορνογραφικούς «κολοσσούς», καθώς χαρακτηρίστηκαν επίσημα «very large online platforms = πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες» (VLOP) σύμφωνα με την Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σημερινό δελτίο Τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι τρεις ιστότοποι (Pornhub, XVideos και Stripchat) «πληρούν το όριο των 45 εκατομμυρίων μέσων μηνιαίων χρηστών στην ΕΕ». Οι ιστότοποι θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις της DSA έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Τι σημαίνει αυτό;

© Shane Uchi / Unsplash

Ο χαρακτηρισμός τους ως VLOP σημαίνει ότι οι ιστότοποι θα πρέπει επίσης να διεξάγουν αξιολογήσεις κινδύνου και να απαγορεύσουν πλήρως τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, όπως υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και πορνογραφίας. Υπάρχουν επίσης απαιτήσεις διαφάνειας, όπως το να υπόκεινται σε εξωτερικούς ελέγχους, να δημοσιεύουν εκθέσεις διαφάνειας σχετικά με τις αποφάσεις για τη συγκράτηση του περιεχομένου και να παρέχουν δημόσια διαθέσιμα δεδομένα σε ερευνητές.

«Χαιρετίζω τον χαρακτηρισμό των Pornhub, XVideos και Stripchat ως VLOP. Αυτό θα επιτρέψει υψηλότερο έλεγχο και λογοδοσία των αλγορίθμων και των διαδικασιών τους», ανέφερε σε δήλωσή της η Margrethe Vestager της ΕΕ. Η Επιτροπή ανακοίνωσε αρχικά 17 VLOP στις οποίες συγκαταλέγονται εταιρείες όπως η Amazon, το App Store της Apple, το Facebook, το Instagram, το X, το YouTube και το Google Search. Όμως ο συγκεκριμένος κατάλογος δεν περιλάμβανε καμία υπηρεσία που να αφορά ειδικά την πορνογραφία.

Το Pornhub έδωσε ακραία ψευδή νούμερα

© Franco Alva / Unsplash

Όπως καταλαβαίνεις, οι ιστοσελίδες που θεωρούνται «πολύ μεγάλες» πλατφόρμες είναι εκείνες που μετρούν τουλάχιστον 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Η XVideos δήλωσε ότι είχε 160 εκατομμύρια μέσους μηνιαίους χρήστες της υπηρεσίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Pornhub από την πλευρά του, δήλωσε ότι είχε μόλις 33 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, αλλά η συμπερίληψή του στον κατάλογο των νέων VLOP σημαίνει ότι η ΕΕ δεν πίστεψε αυτό το νούμερο. Στο μεταξύ, το XHamster ανέφερε 32 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες και το YouPorn 7,2 εκατομμύρια, αλλά επίσης οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έμειναν σε αυτά τα νούμερα.

Τον Οκτώβριο, μια ομάδα 30 ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της European Digital Rights, του Κέντρου Δημοκρατίας και Τεχνολογίας και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στο Σεξ, χαρακτήρισε τους αριθμούς που δήλωσαν ορισμένες μεγάλες πλατφόρμες πορνό «εκπληκτικά μικρούς», ανέφερε τότε το Euractiv, και οι ΜΚΟ πίεσαν να χαρακτηριστούν οι μεγάλες πορνογραφικές ιστοσελίδες ως VLOP.

«Όταν τους ζητήθηκε να αποκαλύψουν το σύνολο των μηνιαίων χρηστών τους, ορισμένες μεγάλες πλατφόρμες πορνό παρουσίασαν εκπληκτικά μικρούς αριθμούς που τους επέτρεψαν να διαφύγουν προσωρινά τον χαρακτηρισμό τους ως VLOP», έγραψε η ομάδα των ΜΚΟ στην ανοιχτή επιστολή της.

«Αυτοί οι αριθμοί φαίνεται να αποτελούν παραποίηση του μέσου όρου των μηνιαίων χρηστών τους στην ΕΕ, υποδεικνύοντας επομένως ότι οι εν λόγω πλατφόρμες προσπαθούν ενεργά να αποφύγουν τις ευθύνες τους και να μη λογοδοτήσουν για τους συστημικούς κινδύνους που υπάρχουν στις πλατφόρμες τους».

Η ομάδα ψηφιακών πολιτικών δικαιωμάτων Access Now επίσης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τους αριθμούς που έδωσε το Pornhub, χαρακτηρίζοντας τον αριθμό των 33 εκατομμυρίων Ευρωπαίων χρηστών «απίθανο» αναφέροντας μάλιστα ότι ανάλυση από το SimilarWeb έδειξε ότι ο μέσος όρος των επισκέψεων ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια το μήνα.

Εξασφάλιση της επαλήθευση της ηλικίας

Οι προσπάθειες για την επιβολή αυστηρότερης επαλήθευσης της ηλικίας για τους ιστότοπους πορνογραφίας γίνονται όλο και πιο ισχυρές σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν επιχειρήσει να εφαρμόσουν ηλικιακή πύλη για τους ιστότοπους, ενώ εντός της Ε.Ε., η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επίσης πιέσει για ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, σημειώνουν οι Financial Times. Το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά επίσης με τα δικά του μέτρα επαλήθευσης της ηλικίας μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου περί διαδικτυακής ασφάλειας.

Αν και οι VLOP πρέπει να συμμορφώνονται με τους αυστηρότερους κανονισμούς της DSA, το σημερινό δελτίο τύπου της ΕΕ σημειώνει ότι «όλες οι διαδικτυακές πλατφόρμες και οι μηχανές αναζήτησης» πρέπει να τηρούν ένα γενικό σύνολο κανόνων της DSA, όπως η προσφορά ενός μηχανισμού για την κοινοποίηση παράνομου περιεχομένου στην υπηρεσία τους και η αποφυγή στόχευσης χρηστών με διαφημίσεις που βασίζονται σε προφίλ ευαίσθητων δεδομένων, όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Και όπως καταλαβαίνεις οι σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου θα έχουν σημαντικό πρόβλημα με αυτόν τον περιορισμό, αφού τελευταία παρέχουν στον χρήστη μια πλήρως εξατομικευμένη εμπειρία.

Πολλές εταιρείες που περιλαμβάνονται στον αρχικό κατάλογο των VLOP έχουν ασκήσει νομικές προσφυγές για να προσπαθήσουν να βγουν από αυτόν. Η Amazon για παράδειγμα έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει ότι ταιριάζει στην περιγραφή μιας πολύ μεγάλης διαδικτυακής πλατφόρμας και ως εκ τούτου δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως τέτοια. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες για την πρώτη παρτίδα VLOP τον Αύγουστο, οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. ήταν πρόθυμες να επιβάλουν τους νέους κανόνες. Έχουν αποσταλεί επίσημα αιτήματα παροχής πληροφοριών στις Meta και TikTok σχετικά με τον χειρισμό παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ενώ προχώρησε ακόμη περισσότερο και άνοιξε επίσημη διαδικασία για το X (Twitter), για να εκτιμήσει αν μπορεί να έχει παραβιάσει τον DSA.