© AP / Matthew Mead
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να τρως στις μεγάλες ζέστες

Δεν είναι τόσο οι τροφές που επιλέγεις, όσο οι διατροφικές συνήθειες. Ο καύσωνας αυξάνει τις ανάγκες ενυδάτωσης στο σώμα αλλά δεν αφήνει περιθώρια για υπερβολές – οπότε, πρέπει να κινηθείς έξυπνα.

Ας ξεκινήσουμε με ένα γρήγορο και επίκαιρο κουίζ: τι είναι αυτό που ποθείς περισσότερο να καταναλώσεις, όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει σε υψηλά επίπεδα;

Ένα χωνάκι παγωτό, ένα αναψυκτικό είτε μια μπίρα που βγήκε από την κατάψυξη, ποντάρω, θα είναι τα προϊόντα που θα συμφωνούσαν οι περισσότεροι ότι σβήνουν τη ζέστη απ’ τον οργανισμό. Ειδικά για τα παιδιά-εφήβους, έχει φανεί και σε αμερικανική έρευνα ότι το καλοκαίρι καταναλώνουν κατά βάση πενταπλάσιες ποσότητες ζάχαρης.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η παροδική δροσιά στο στόμα και τον οισοφάγο δεν σημαίνει απαραίτητα και χαμηλότερη θερμοκρασία στο σώμα – το πιθανότερο είναι να ισχύει το αντίθετο, μάλιστα. Για παράδειγμα, το αλκοόλ δίνει την εντύπωση ότι ενυδατώνει αλλά ουσιαστικά αφυδατώνει το σώμα.

Αλλά, όπως συμβαίνει για κάθε μήνα και εποχή του χρόνου, δεν έχει τόσο σημασία να βγάλουμε ένα αναλυτικό διαιτολόγιο με τις «χρυσές τροφές» που υποτίθεται ότι λύνουν τον καύσωνα, όσο να δούμε λίγο καλύτερα τι συμβαίνει στο σώμα μας το καλοκαίρι και να ρυθμίσουμε αντίστοιχα τις διατροφικές μας συνήθειες, ώστε να βοηθάμε αντί να επιβαρύνουμε τους μηχανισμούς της ομοιόστασης.

Ακολουθούν μερικές βασικές αρχές, για να έχουμε κατά νου, τώρα που ο καύσωνας είναι εδώ.

Πολύ, πολύ νερό

Σε κανονικές συνθήκες, υπολογίζεται ότι ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί σωστότερα με ενάμισι λίτρο νερού την ημέρα – φαντάσου τώρα το καλοκαίρι. Όσο ο ιδρώτας ρέει, τόσο ψηλώνουν και αυξάνονται οι ανάγκες αναπλήρωσης στο σώμα, οπότε καλό είναι να ανακαλύψεις τεχνικές ώστε να ενυδατώνεσαι, ανεξάρτητα με το πότε διψάς: υπάρχουν εφαρμογές υπενθύμισης για το κινητό, είτε το πού απλό κόλπο να έχει πάντα μαζί σου έναν γεμάτο θερμός.

Ενδιάμεσα boost από λαχανικά και φρούτα

Πρόκειται για τα τρόφιμα με την υψηλότερη συγκέντρωση υγρού, οπότε το καλοκαίρι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Αλλά πέραν αυτού, χρειαζόμαστε και τις βιταμίνες τους: τα καρότα, οι ντομάτες και οι κόκκινες πιπεριές, συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, η οποία ενισχύει (μακροπρόθεσμα) την αντοχή του δέρματος στα εγκαύματα. Αλλά το σημαντικό είναι: ελαφριά και πολλά γεύματα, ώστε να γίνεται ευκολότερη η διαδικασία της πέψης. Ο οργανισμός σπαταλάει ήδη αρκετή ενέργεια για τη ζέστη.

Αποφεύγουμε (λίγο παραπάνω) το junk food

Περισσότερα και ακόρεστα λιπαρά, πολύ αλάτι και ζάχαρη. Όσο νόστιμο κι αν είναι το γρήγορο φαγητό, περιέχει αυτή την τριπλέτα που είναι τελείως αντίθετη με όσα ζητάει το κορμί μας σε περιόδους καύσωνα: αυξάνουν σε αισθητό βαθμό τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ η ενέργεια που δίνουν, γρήγορα ξεφουσκώνει. Αυτό που μένει στο στομάχι είναι τροφές δύσκολες στη χώνεψη. Το ίδιο ισχύει με τα αναψυκτικά και το αλκοόλ.

Αλλάζουμε συνήθειες στην κουζίνα

Ακόμη λιγότερο τηγάνι, ακόμη λιγότερους φούρνος. Ωμό φαγητό είναι η απάντηση στις υψηλές θερμοκρασίες και ευτυχώς το μεσογειακό κλίμα προσφέρει πληθώρα επιλογών στο τραπέζι, όπως σαλάτες και παρθένο ελαιόλαδο. Σε γενικές γραμμές, αποφεύγουμε τα γεύματα όταν νιώθουμε ενοχλητικά υψηλή τη θερμοκρασία, οπότε το απόγευμα, όταν πέσει ο ήλιος, είναι η καλύτερη στιγμή για ένα πιο γεμάτο τραπέζι.

Ναι στις εύπεπτες πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη στα αυγά είναι κατά 97% εύπεπτη, αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό αυτό και στα ψάρια (ειδικά στα πελαγίσια, που δεν έχουν τόσο συγκεντρωμένο λίπος στο σώμα τους), ενώ από την κατηγορία των φυτικών προϊόντων οι καλύτερες –και πιο βολικές για τη ζέστη– πηγές πρωτεΐνης είναι τα φρέσκα όσπρια και το τόφου.