© AP Photo/Matthias Schrader
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η συμφωνία ανάμεσα σε Apple και ChatGPT

Όλα δείχνουν ότι η Apple βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την OpenAI για εισαγωγή του ChatGPT στο iPhone και εμείς αναλογιζόμαστε το πόσο ασφαλές θα είναι αυτό.

Η Apple πλησιάζει σε συμφωνία με την OpenAI λίγες εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία της αναβάθμισης του iOS 18 για το iPhone. Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στην Apple να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία AI της εταιρείας στο iPhone, σύμφωνα με νέα έκθεση του Bloomberg και αυτό από μόνο του μοιάζει τεράστιο, καθώς λίγοι περίμεναν ότι αυτού του είδους η τεχνητή νοημοσύνη θα έρθει τόσο σύντομα στις συσκευές μας.

Η είδηση ότι η Apple βρίσκεται σε συνομιλίες με την OpenAI δεν είναι νέα. Ήταν ήδη γνωστό εδώ και μήνες ότι η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone μιλούσε τόσο με την Google όσο και με τον ιδιοκτήτη του ChatGPT για λειτουργίες chatbot στο iOS 18.

Ωστόσο, μετά από τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται πλέον όλο και πιο πιθανό η Apple να εισάγει κάποια από τα χαρακτηριστικά AI του iOS 18 iPhone. Τι σημαίνει συγκεκριμένα αυτό για την ασφάλεια, το απόρρητο και τη λειτουργικότητα των iPhone μας;

Η στρατηγική AI της Apple

Το M4 τσιπ της Apple © Business Wire / AP

Το απόρρητο και η ασφάλεια βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής AI της Apple. Εξάλλου, μία από τις διαφημίσεις της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone αναφέρει: «Ιδιωτικότητα. Αυτό είναι το iPhone».

Αυτό είναι επίσης το ήθος που διέπει όλες τις λειτουργίες AI που έρχονται στο iOS 18. Η on-device επεξεργασία είναι πιο ασφαλής και ιδιωτική από το cloud, επειδή σημαίνει ότι τα δεδομένα μας θα παραμένουν στο iPhone μας, αντί να αποστέλλονται σε διακομιστές τρίτων.

Η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να μάθει τον κάθε χρήστη και αυτή είναι σήμερα η πιο βασική ανησυχία της Apple. Για τον λόγο αυτό, κατασκευάζει ήδη τσιπ ικανά για ισχυρή επεξεργασία (απαραίτητο για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης), όπως το πολυδιαφημισμένο M4 που είδαμε στο τελευταίο iPad. Όταν το iPhone 16 κυκλοφορήσει αυτό το φθινόπωρο, μοιάζει δεδομένο ότι θα διαθέτει επίσης αυτές τις δυνατότητες.

Ταυτόχρονα, η Apple τοποθετεί τα δικά της τσιπ Mac-grade στους διακομιστές της, τα οποία θα της δώσουν μεγαλύτερο έλεγχο στις δυνατότητες που βασίζονται στο cloud για AI. Αυτό θα της επιτρέψει να διεκδικήσει το απόρρητο των δεδομένων για ορισμένες από τις λειτουργίες AI της.

Τέλος, η συνεργασία με το OpenAI θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα iPhone chatbot. Ή μάλλον αυτό είναι το πρώτο που όλοι φανταζόμαστε ως αυτονόητο. Κάτι τέτοιο θα προσφέρει στην Apple ένα νέο φρέσκο εργαλείο που επιθυμούν οι χρήστες, αλλά θα μεταφέρει την ευθύνη για τα δεδομένα στην OpenAI.

Πώς η Apple θα συνεχίσει να εγγυάται για την προστασία της ιδιωτικότητας

Apple © AP Photo/Mary Altaffer

Η κίνηση να κάνει μια συμφωνία με το OpenAI είναι παρόμοια με τη συνεργασία της Apple με την Google για την Αναζήτηση, η οποία ισχύει εδώ και χρόνια και η αξία της φέρεται να ανέρχεται σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Με την ολοένα και πιο δυναμική τάση για τεχνητή νοημοσύνη, το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεραστεί. Ο Mark Gurman του Bloomberg σχολίασε σχετικά με την επιλογή της Apple: «Η Apple δεν φτιάχνει το δικό της chatbot, αλλά ξέρει ότι η αγορά το θέλει, οπότε πηγαίνει αλλού γι’ αυτό. Είναι το ίδιο εγχειρίδιο παιχνιδιού με την αναζήτηση».

Αυτή η στρατηγική θα επιτρέψει στην Apple την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, αλλά η επεξεργασία στη συσκευή θα έχει μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, η λειτουργικότητα αποτελεί ζήτημα για τα παλαιότερα iPhone. Όπως γράφει ο Zak Doffman του Forbes: «Ενώ το AI θα προσφέρει ισχυρά χαρακτηριστικά που επεξεργάζονται στη συσκευή, αυτό θα είναι εφικτό μόνο αν το iPhone σας είναι ικανό γι’ αυτό».

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να υπάρξει μια προειδοποίηση του iOS στο iPhone 16. Τι θα λέει αυτή σύμφωνα με τον Doffman; Πάνω κάτω ότι «το νεότερο υλικό μπορεί να βελτιστοποιηθεί για την τεχνητή νοημοσύνη, απλά δεν είναι δυνατόν να γίνει το ίδιο με παλαιότερη επεξεργασία γενικού σκοπού και να επιτευχθούν παρόμοια αποτελέσματα».

Η on-device επεξεργασία και ο έλεγχος των δεδομένων του iPhone θα αποτελέσουν βασικό πεδίο μάχης όταν η Apple παρουσιάσει το iOS 18 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών τον επόμενο μήνα. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας έναντι της λειτουργικότητας είναι ένα κλασικό πλέον ζήτημα, το οποίο θα συνεχιστεί καθώς τα χαρακτηριστικά της τεχνητής νοημοσύνης γίνονται κοινός τόπος στα smartphones.

Προς το παρόν, η αναφερόμενη συμφωνία OpenAI παρέχει στην Apple λειτουργικότητα για το iPhone όταν το iOS 18 φτάσει αυτό το φθινόπωρο. Αν συμβεί, επιτρέπει επίσης στην Apple να μεταφέρει την ευθύνη για τα δεδομένα στην OpenAI, διατηρώντας τη δική της φήμη για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια ανέπαφη.