© AP Photo/Ted Shaffrey
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι σημαίνει για το TikTok το νομοσχέδιο που ψήφισε η Γερουσία των ΗΠΑ

Το νομοσχέδιο υποχρεώνει την ByteDance, την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, είτε να αποεπενδύσει από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, είτε να αντιμετωπίσει απαγόρευση στις ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Biden έχει ήδη δεσμευτεί να το υπογράψει.

Το βράδυ της Τρίτης 23 Απριλίου το TikTok δέχθηκε ένα πρώτο ισχυρό πολιτικό πλήγμα στις ΗΠΑ, καθώς η Γερουσία ενέκρινε -όπως είχε προαναγγελθεί- ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά οδηγεί στην απαγόρευση της πλατφόρμας στις ΗΠΑ. Ο Joe Biden έχει δεσμευτεί να υπογράψει το νέο νόμο, ο οποίος πιθανότατα θα φέρει την ByteDance, μητρική εταιρεία του TikTok μπροστά από την απόφαση να πουλήσει.

Τι θα γίνει στο εξής

© AP Photo/Mariam Zuhaib

Το νομοσχέδιο πέρασε με 79 ψήφους υπέρ και 18 κατά, παρά τις χλιαρές αντιδράσεις έξω από το Κογκρέσο, και ο Biden είχε αναφέρει ότι θα το υπέγραφε εφόσον περνούσε και από τα δύο σώματα και η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το πακέτο εξωτερικής βοήθειας που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το TikTok ήδη από το Σάββατο.

Μόλις υπογραφεί από τον Πρόεδρο Biden, η ByteDance θα έχει περιθώριο ενός έτους για να ολοκληρώσει την πώληση του TikTok ή να αντιμετωπίσει την ουσιαστική απαγόρευση της πλατφόρμας στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο δίνει στην ByteDance μια αρχική προθεσμία εννέα μηνών και προσφέρει στον Πρόεδρο τη διακριτική ευχέρεια να την παρατείνει για άλλους τρεις μήνες εάν υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας. Παρόλα αυτά, οι νομικές προκλήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να καθυστερήσουν την επιβολή.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση

© AP Photo/Mariam Zuhaib

Η ψηφοφορία στη Γερουσία προέκυψε χάρη σε έξυπνους πολιτικούς ελιγμούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία έχει πλέον ψηφίσει δύο φορές υπέρ της ψήφισης της νομοθεσίας για το TikTok. Την πρώτη φορά, οι νομοθέτες της Βουλής ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του νομοσχεδίου, αλλά η Γερουσία απέρριπτε ουσιαστικά την ψηφοφορία στη δική της αίθουσα.

Με τη συμπερίληψή του στο πακέτο εξωτερικής βοήθειας υψηλής προτεραιότητας, η Βουλή των Αντιπροσώπων ανάγκασε ουσιαστικά τη Γερουσία να ασχοληθεί με το θέμα του TikTok νωρίτερα, ενώ ο χρόνος που δόθηκε στην ByteDance να συμμορφωθεί ήταν αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες απόπειρες. Έτσι η Γερουσία ψήφισε με άνετη πλειοψηφία.

Οι νομοθέτες και οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ανησυχούν ότι η ιδιοκτησία του TikTok από μια εταιρεία με έδρα την Κίνα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα των χρηστών του στις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται κυρίως σε έναν κινεζικό νόμο περί εθνικής ασφάλειας που μπορεί να υποχρεώσει τις εταιρείες που εδρεύουν εκεί να παραδώσουν εσωτερικές πληροφορίες.

Το ίδιο το TikTok εδρεύει βεβαίως στη Σιγκαπούρη και η εταιρεία λέει ότι δεν αποθηκεύει πληροφορίες των ΗΠΑ στην Κίνα. Ορισμένοι γερουσιαστές ανησυχούσαν επίσης ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να επηρεάσει τους τύπους των μηνυμάτων που βλέπουν οι χρήστες των ΗΠΑ. Η εκστρατεία δε του TikTok για κινητοποίηση των χρηστών έξω από το Κογκρέσο για να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο επικύρωσε αυτούς τους φόβους.

Όσα δήλωσαν οι πρωταγωνιστές του νομοσχεδίου

«Το Κογκρέσο δεν ενεργεί για να τιμωρήσει την ByteDance, την TikTok ή οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη εταιρεία», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας Maria Cantwell (D-WA) στο βήμα της Γερουσίας πριν από την ψηφοφορία. «Το Κογκρέσο ενεργεί για να εμποδίσει τους ξένους αντιπάλους να διεξάγουν κατασκοπεία, παρακολούθηση, κακόβουλες επιχειρήσεις, βλάπτοντας ευάλωτους Αμερικανούς, τους στρατιώτες και τις γυναίκες μας και το προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης».

«Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι κινεζικές εταιρείες, στο τέλος της ημέρας, δεν οφείλουν την υποχρέωσή τους στους πελάτες τους ή στους μετόχους τους, αλλά στην κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Mark Warner.

«Στο πλαίσιο των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται από σχεδόν τους μισούς Αμερικανούς, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μια πλατφόρμα που διευκολύνει τόσο πολύ το εμπόριο, τον πολιτικό διάλογο και την κοινωνική συζήτηση θα μπορούσε να χειραγωγηθεί κρυφά για να εξυπηρετήσει τους στόχους ενός αυταρχικού καθεστώτος, ενός καθεστώτος με μακρύ ιστορικό λογοκρισίας, διακρατικής καταστολής και προώθησης της παραπληροφόρησης».

Ο Warner πάντως θέλησε να απαντήσει και σε όσους μίλησαν τις προηγούμενες ημέρες για φίμωση των νέων. «Θέλω να ξεκαθαρίσω σε όλους τους Αμερικανούς, ότι δεν πρόκειται για μια προσπάθεια να σας αφαιρέσουμε τη φωνή. Πολλοί Αμερικανοί, ιδιαίτερα οι νέοι Αμερικανοί, είναι δικαιολογημένα επιφυλακτικοί. Στο τέλος της ημέρας, δεν έχουν δει αυτό που είδε το Κογκρέσο. Δεν έχουν συμμετάσχει στις απόρρητες ενημερώσεις που έχει πραγματοποιήσει το Κογκρέσο, οι οποίες έχουν εμβαθύνει περισσότερο σε ορισμένες από τις απειλές που θέτει ο ξένος έλεγχος του TikTok».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Biden έθεσε τις προτεραιότητές του, καθώς το ουκρανικό και η νέα μεγάλη χρηματοδότηση των ΗΠΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της πολιτικής του. «Θα υπογράψω αυτό το νομοσχέδιο και θα απευθυνθώ στον αμερικανικό λαό αμέσως μόλις φτάσει αύριο στο γραφείο μου, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να στέλνουμε όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα», δήλωσε σε επίσημη δήλωση που κυκλοφόρησε λίγο μετά την ψήφισή του από τη Γερουσία. Σύμφωνα με το Bloomberg, η TikTok δήλωσε προηγουμένως στους υπαλλήλους της ότι αν ο νόμος περάσει, η εταιρεία θα τον αμφισβητήσει δικαστικά.