YouTube
EXPLAINED

Τι συνέβη με τον Hayate, που συνελήφθη για κακοποίηση ΑμεΑ στo YouTube

Oι δηλώσεις των «πρωταγωνιστών», η ανακοίνωση της αστυνομίας και το τελευταίο βίντεο του Hayate στο TikTok την Τρίτη (06/2).

Ήταν θέμα χρόνου. Μετά τη σύλληψη του 42χρονου YouTuber από το Κερατσίνι πριν από μερικούς μήνες, όλοι μιλούσαν για τον Αρχηγό, το άτομο με τους χιλιάδες followers που στην ουσία ξεκίνησε τα γνωστά σε όλους βίντεο με τις κακοποιήσεις ΑμεΑ. Μία σύντομη βόλτα από το TikTok είναι αρκετή για να καταλάβει καλύτερα κάποιος περί τίνος πρόκειται. Την ίδια στιγμή, πολλοί θεατές πλήρωναν (donate) το ανάλογο αντίτιμο και έκαναν «παραγγελιές».

Ο 35χρονος, γνωστός και ως Hayate, βρίσκεται πλέον στα χέρια της Κρατικής Ασφάλειας και αυτό γιατί, από τις 3 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, καθώς και σε άλλα χρονικά διαστήματα, προέβη κατ’ εξακολούθηση σε κακοποιητικές συμπεριφορές όπως: εξυβρίσεις, σωματικές βλάβες, σεξουαλικές πράξεις σε βάρος ατόμων με αναπηρία λόγω νοητικής υστέρησης και, όλα αυτά, σε ζωντανή μετάδοση.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, λοιπόν, ο 35χρονος προέβη σε ζωντανή μετάδοση στο TikTok, σε πράξεις όμοιες με αυτές που περιγράφονται παραπάνω και, λίγες ώρες αργότερα, οι αστυνομικές μετέβησαν στην οικία του, στην οποία πραγματοποιήθηκε έρευνα κατά την οποία κατασχέθηκαν επτά σκληροί δίσκοι και τέσσερις συσκευές κινητών τηλεφώνων. Ο ίδιος συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου.

Οι δηλώσεις των «πρωταγωνιστών»

Οι Red Dragon και Βάρδος, γνωστοί από το πέρασμά τους στα live stream του Hayate, μίλησαν το πρωί της Τετάρτης (07/2) στον ΑΝΤ1 και υποστήριξαν πως τους χτυπούσε και τους έφτυνε. «Με χτυπούσε άσχημα, με έφτυνε, μου έδινε μπουκέτα παντού στο σώμα» είπε ο πρώτος ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Hayate «έχει εκμεταλλευτεί πολλά άτομα. Το πιο άσχημο πράγμα είναι ότι έπαιρνε κορίτσια 15 έως 17 ετών, τις πότιζε αλκοόλ και με το ζόρι τις σήκωνε και τις έπαιρνε στο άλλο δωμάτιο».

«Έπαιρνε αυτός τα πολλά και εμείς τα ψίχουλα. Μας χρωστάει πολλά λεφτά, μισούσε άτομα που είναι ψηλά», συμπλήρωσε με τη σειρά του ο Βάρδος ο οποίος μίλησε για την αλλαγή στη συμπεριφορά του Hayate μόλις συνελήφθη ο YouTuber από το Κερατσίνι. «Το έπαιζε πιο μαλακός».

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 2024, σε περιοχή της Αττικής, 35χρονος για εμπορία ανθρώπων και σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων, με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου περί εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά λόγω αναπηρίας.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, διατηρούσε προφίλ σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, στο οποίο μετέδιδε σε ζωντανή σύνδεση κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ατόμων με νοητική υστέρηση, με σκοπό το παράνομο οικονομικό του όφελος.

Συγκεκριμένα, οι πράξεις αυτές συνιστούσαν συνεχείς εξυβρίσεις, σωματικές βλάβες και σεξουαλικές πράξεις, τις οποίες ζητούσαν θεατές που παρακολουθούσαν σε ζωντανή ροή, πληρώνοντας το ανάλογο χρηματικό ποσό.

Ο ανωτέρω συνελήφθη στην οικία του από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προέβη σε νέα ζωντανή μετάδοση τέτοιων πράξεων, εις βάρος δύο αδύναμων ατόμων, τα οποία και μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας.

Στις νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -7- σκληροί δίσκοι και -4- κινητά τηλέφωνα, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».