YouTube
OPINIONS

Όταν μια υπόθεση παιδοφιλίας μετατρέπεται σε show από τον Αλέξανδρο Κοψιάλη

Μουσική, ένταση, αγωνία και στο βάθος, οι αστυνομικοί (ο ένας γνωστός TikToker) σε ρόλο κομπάρσου πριν κάνουν τη δουλειά τους.

Ο Αλέξανδρος Κοψιάλης τα έκανε όλα σωστά, μέχρι που έκανε upload το βίντεο με τη σύλληψη του 43χρονου άντρα. Αυτή είναι η απαραίτητη διευκρίνιση πριν περάσουμε στο τι ακριβώς έγινε και πώς, τελικά, μία πολύ σοβαρή επιχείρηση, μετατράπηκε σε content που δεν προσφέρει τίποτα άλλο εκτός από ψυχαγωγία (για το YouTube μιλάμε άλλωστε) και ελάχιστες κοινές, αλλά σωστές προτροπές.

Στις μέρες μας, βέβαια, όλα είναι content. Το θέμα είναι πώς εσύ, ως δημιουργός περιεχομένου, επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις τις καθημερινές σου «περιπέτειες» ή παρατηρήσεις. Ο Αλέξανδρος Κοψιάλης και όσοι βλέπουμε στο βίντεο, έκριναν σωστό να δημοσιοποιήσουν μία αστυνομική επιχείρηση με τη ΓΑΔΑ, φυσικά, να ζητά εξηγήσεις καθώς αναρωτιέται πώς ένας πολίτης, άσχετα με το ποιος είναι, την καταγράφει. Θα φτάσουμε και εκεί, για όλα υπάρχει μια εξήγηση.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, ο άντρας που βλέπουμε στο viral βίντεο του YouTuber είναι από την Πάτρα και προσέγγισε μία 13χρονη κοπέλα, κόρη ενός φίλου του, μέσω Instagram. Η κοπέλα ενημέρωσε τον πατέρα της ο οποίος παριστάνοντας την ίδια, κανόνισε συνάντηση με τον 43χρονο σε σπίτι, στην περιοχή του Πειραιά.

Εκεί, μετά από συνεννόηση, τον περίμεναν αστυνομικοί και οι «πρωταγωνιστές» του βίντεο, οι οποίοι τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Κερατσινίου – Δραπετσώνας και τον συνέλαβαν. Μάλιστα, για κάποιο λόγο, βλέπουμε τον Αλέξανδρο Κοψιάλη να ακολουθεί τους αστυνομικούς όσο αυτοί οδηγούν τον 43χρονο στο περιπολικό.

Επίσης, οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο αυτοκίνητό του αλλά και στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων ηλεκτρονικές συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, ένα σακίδιο πλάτης που στο εσωτερικό του, υπήρχαν ερωτικά βοηθήματα, ένα usb stick με στιγμιότυπα από τις συνομιλίες με την ανήλικη, φωτογραφίες και βίντεο άσεμνου περιεχομένου.

Πώς φτάσαμε στην καταγραφή και τη δημοσιοποίηση της σύλληψης

«Ο λόγος που ανεβάζουμε αυτό το βίντεο, είναι για να αποτρέψουμε τυχόν ανώμαλους μελλοντικά», λέει ο Αλέξανδρος Κοψιάλης και, πραγματικά, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τον πιστέψουμε. Αν καταφέρει κάτι τέτοιο μέσα από αυτό, όμως, είναι μια άλλη ιστορία καθώς οι συμβουλές/προτροπές στα νεαρά άτομα όπως είναι το «να μιλάτε στους μεγαλύτερους» σε παρόμοιες καταστάσεις, θα μπορούσαν κάλλιστα να ειπωθούν χωρίς να έχει προηγηθεί κανένα show, με μία ανακοίνωση, ας πούμε, ή τουλάχιστον ένα επεξηγηματικό κλιπ.

Αντί για μία ανακοίνωση ή ένα μίνι κλιπ, έχουμε: Μουσική που προκαλεί ένταση, κινήσεις που υποδηλώνουν αγωνία, ένα βίντεο βασισμένο στα αμερικανικά πρότυπα και στο βάθος, αστυνομικούς σε ρόλο κομπάρσου πριν τελικά κάνουν τη δουλειά τους.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση -ή όχι, όπως το πάρει κανείς-, είναι πως ο ένας αστυνομικός είναι ο Βαγγέλης Μπαταρλής, γνωστός TikToker και φίλος του Αλέξανδρου Κοψιάλη. Τελικά, όλα βγάζουν νόημα. Η προώθηση του «καλού περιεχομένου» σε άλλο επίπεδο.

Το αποτέλεσμα

Ο Αλέξανδρος Κοψιάλης μετράει τα views (έχουν ξεπεράσει τις 650,000) και τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις από τότε που δημοσιοποιήθηκε το βίντεο. Τα περισσότερα comments εστιάζουν στο καλό που έκανε (κανείς δεν διαφωνεί με αυτό) και όχι στο πώς μία τέτοια σοβαρή υπόθεση χρησιμοποιήθηκε όπως κάθε άλλο υλικό που ανεβαίνει στις πλατφόρμες που τον βρίσκουμε.

Οι αντιδράσεις εντός της ΓΑΔΑ είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Μία επιχείρηση μόλις ήρθε στα μέτρα των social media με μοναδικό σκοπό να ψυχαγωγήσει, γεννώντας, έστω και για λίγο (μέχρι να περάσει το hype), τους νέους pedophile hunters στην ελληνική τους εκδοχή, με μπροστάρη τον Αλέξανδρο Κοψιάλη. Όλα είναι content, μέχρι τη στιγμή που παύουν να είναι.