ΥΓΕΙΑ
SPONSORED

Τηλεϊατρική: Η απλή λύση για να μη χάνω επαφή με το γιατρό μου

Ζώντας καθημερινά με τον διαβήτη, ξέρεις ότι κάθε χρόνο η ατζέντα σου περιλαμβάνει σταθερά τα ραντεβού με το γιατρό που σε παρακολουθεί.

Το 2021 ξεκίνησε με λοκντάουν αλλά αυτό δεν είναι λόγος να αναβάλλω τα πράγματα που με ευχαριστούν, όπως το καθημερινό τρέξιμο στη γειτονιά μου. Όταν τρέχω θα έλεγα ότι αισθάνομαι πιο ελεύθερος από τις έγνοιες – ακόμα και από τη διαχείριση του διαβήτη μου.

Αλλά πώς μπορεί να μην έχει καθόλου άγχος ένα άτομο με διαβήτη που αναγκάζεται λόγω της πανδημίας να περιορίσει τις τακτικές επισκέψεις στο γιατρό του;

Τη δεδομένη χρονική στιγμή γνωρίζεις επίσης από τα ερευνητικά δεδομένα ότι ο διαβήτης σε τοποθετεί στις ομάδες που πρέπει να προσέχουν περισσότερο για να μη νοσήσουν από COVID-19. Άρα καλείσαι να συνδυάσεις τα φαινομενικά ασυνδύαστα, δηλαδή την αποφυγή της φυσικής επαφής αλλά τη διατήρηση της τακτικής επικοινωνίας με το γιατρό σου.

Ως άτομο που ζει με διαβήτη και αγαπάει το τρέξιμο και το ποδήλατο χρησιμοποιώ εδώ και μερικά χρόνια το σύστημα FreeStyle Libre της Abbott, με το οποίο ελέγχω τη γλυκόζη μου χωρίς να τρυπάω τα δάκτυλα. Το Libre μου χαρίζει την ελευθερία να μπορώ να απολαύσω τις δραστηριότητές μου απερίσπαστος, χωρίς να πρέπει να σταματάω κάθε λίγο για να κάνω την «παραδοσιακή» μέτρηση με τρύπημα στα δάκτυλα.

Το σύστημα καταγράφει τη γλυκόζη μέρα-νύχτα μέσω ενός αισθητήρα 14 ημερών που τοποθετείται στο πίσω μέρος του άνω βραχίονα. Εγώ το μόνο που έχω να κάνω είναι να σαρώνω τον αισθητήρα με τη δωρεάν εφαρμογή FreeStyle LibreLink στο κινητό μου τηλέφωνο. Έτσι έχω πλήρη εικόνα για τη γλυκόζη μου μέσα στην ημέρα και μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα τον διαβήτη. Με κάθε σάρωση βλέπω στην οθόνη του κινητού μου την τρέχουσα τιμή της γλυκόζης, ένα βέλος τάσης που δείχνει το ρυθμό και την κατεύθυνση της μεταβολής γλυκόζης, καθώς και ένα ιστορικό των τελευταίων 8 ωρών. Τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται στην εφαρμογή και μπορώ να τα μοιραστώ με το γιατρό μου.

Το να μπορώ να διαχειριστώ τον διαβήτη από απόσταση είναι πολύ σημαντικό για μένα εν μέσω πανδημίας! Κάθε φορά που σαρώνω τον αισθητήρα με την εφαρμογή FreeStyle LibreLink, τα δεδομένα μεταφέρονται αυτόματα στο Libre View – ένα ασφαλές σύστημα διαχείρισης δεδομένων στο cloud, που επιτρέπει στο γιατρό μου να έχει πρόσβαση σε αυτά οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο ιατρείο. Έτσι, μπορώ να μιλήσω με το γιατρό μου, απαλλαγμένος από το άγχος ότι θα εκτεθώ σε κίνδυνο βγαίνοντας από το σπίτι μου για την προγραμματισμένη επίσκεψη. Έτσι, ο γιατρός μου έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τη γλυκόζη μου με το πάτημα ενός κουμπιού και μπορεί να μου παρέχει συμβουλές εξ αποστάσεως, κάνοντας μάλιστα και αλλαγές στη θεραπεία μου.

Για το νέο έτος λοιπόν μπορώ να βάλω στόχο περισσότερα χιλιόμετρα, αξιοποιώντας όλες τις στιγμές ελευθερίας που προσφέρει η τεχνολογία στα άτομα με διαβήτη!