iStock
ΧΡΗΜΑ

Το ελληνικό νησί που θέλει να αγοράσει ο Bill Gates

Αυτή είναι η ιστορία των Πεταλιών, του νησιωτικού συμπλέγματος του νοτίου Ευβοϊκού κόλπου, που φημολογείται πως θέλει να αποκτήσει ο Αμερικανός επιχειρηματίας.

Στην Αθήνα βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες ο Bill Gates. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο ιδρυτής της Microsoft έφτασε στη χώρα μας την περασμένη Παρασκευή, στα πλαίσια ιδιωτικής επίσκεψης.

Ένα από τα μέρη που θέλησε να επισκεφτεί αμέσως ήταν η Ακρόπολη. Οι τηλεοπτικές κάμερες τον ακολούθησαν, με εκείνον να είναι ιδιαίτερα χαλαρός με τους δημοσιογράφους, φορώντας ένα απλό μπλε μπλουζάκι.

Μετά το πέρας του σαββατοκύριακου, ο Bill Gates, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, αποφάσισαν να αφήσουν την Αθήνα για να συνεχίσουν τις διακοπές τους στη Μύκονο.

Η αγάπη του για τα νησιά του Αιγαίου είναι γνωστή εδώ και χρόνια, με τον ίδιο, μάλιστα, να φημολογείται πως ενδιαφέρεται να αγοράσει τους Πεταλιούς, οι οποίοι βρίσκονται στον Ευβοϊκό κόλπο.

Ποια είναι η ιστορία του νησιωτικού συμπλέγματος που από αρκετούς ονομάζεται αλλιώς και «ελληνικές Μαλδίβες» και από τα χέρια ποιων διάσημων έχει περάσει στο παρελθόν;

Τα νησιά που έχουν επισκεφτεί ο Winston Churchill και η Μαρία Κάλλας

Πρόκειται για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα το οποίο βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο και ανήκει διοικητικά στον δήμο Καρύστου και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Αποτελείται από δέκα νησιά, τα οποία είναι όλα τους πια ακατοίκητα. Το πιο μεγάλο εξ αυτών είναι η Μεγαλόνησος. Οι φωτογραφίες και τα videos από τα drones εντυπωσιάζουν. Τα κρυστάλλινα νερά και οι εξωτικές παραλίες είναι μοναδικές και δημιουργούν την εντύπωση στους επισκέπτες του πως βρίσκονται στις Μαλδίβες.

Το ίδιο ενδιαφέρουσα, ωστόσο, είναι και η ιστορία των ιδιοκτητών των συγκεκριμένων νήσων. Οι Πεταλιοί, κατά την τουρκοκρατία, άνηκαν στον Ομέρ πασά της Καρύστου και εκεί φιλοξενούταν το χαρέμι του.

Μετά την απελευθέρωση της χώρας από τον οθωμανικό ζυγό, και συγκεκριμένα το 1830, οι νήσοι πουλήθηκαν στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, γενικό πρόξενο της Ρωσίας στην Ελλάδα, ενώ την ακριβώς επόμενη χρονιά, πέρασε στα χέρια του βασιλιά Γεωργίου του Α’.

Οι επαύλεις που είχαν κατασκευαστεί για να φιλοξενούν το πασά και το χαρέμι του, μετατράπηκαν εν μία νυκτί σε θερινά ανάκτορα του βασιλιά, με εκατοντάδες μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης να φτάσουν ως εκεί κάθε καλοκαίρι για να κάνουν τις διακοπές τους.

Μετά την πτώση της βασιλείας στην Ελλάδα, οι νήσοι αποκτήθηκαν από τον Μαρή Εμπειρικό, ο οποίος ήταν κουμπάρος του Αριστοτέλη Ωνάση και επιστήθιος φίλος του Σταύρου Νιάρχου.

Εκείνη την περίοδο πέρασαν από τους Πεταλιούς αρκετά μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας καλλιτεχνικής και πολιτικής σκηνής, όπως ο Winston Churchill, η Μαρία Κάλλας, o Rudolf Nureyev και η κόρη του Pablo Picasso, Paloma. Εκείνη ερωτεύτηκε το μέρος και αποφάσισε να αγοράσει τους νήσους. Ούτε, όμως, κι αυτή κατάφερε να στεριώσει και έτσι οι νήσοι είναι εδώ και μερικά χρόνια ξανά προς πώληση.

Πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψει ο Bill Gates για να τους αγοράσει

Οι Πεταλιοί, τους οποίους φημολογείται πως θέλει να αγοράσει ο Bill Gates, αποτελούνται από δέκα μικρότερα νησιά: το Αυγό, τη Λαμπερούσα, το Λουλούδι, τη Μεγαλόνησο, το Τραγονήσι, τη Φούντα, το Μακρονήσι, το Ποντικονήσι και το Προσονήσι. Από αυτά μόνο τέσσερα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία μόνιμων οικοδομικών κατασκευών. Η αξία της Μεγαλονήσου, του πιο μεγάλου νησιού, αποτιμάται σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση στα 39 εκ. ευρώ.

Αν προσθέσει κανείς και τις αξίες των υπόλοιπων αξιοποιήσιμων νήσων, τότε υπολογίζεται πως ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να δαπανήσει συνολικά ένα ποσό της τάξης των 77 εκ. ευρώ για να αποκτήσει την ιδιοκτησία τους.

Το ποσό μπορεί να είναι φαινομενικά μεγάλο, ωστόσο, αυτό δεν προβληματίζει τον Bill Gates. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, ο Αμερικάνος επιχειρηματίας βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, ενώ η περιουσία του ανέρχεται συνολικά στα 125 δισ. δολάρια.