© Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Το ελληνικό χωριό όπου κανένας δεν πήγε να ψηφίσει

Δεν ήταν πολλοί οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στον εκλογικό κατάλογο αυτού του μικρού χωριού στη βόρεια Εύβοια, αλλά το απόλυτο της αποχής ήταν ενδεικτικό για το αρνητικό ρεκόρ που καταγράφηκε συνολικά στις κάλπες.

Την ώρα που όλα τα εκλεγμένα κόμματα στη νέα σύσταση της Βουλής και δη εκείνο της Νέας Δημοκρατίας, που πέτυχε ποσοστό αυτοδυναμίας (40,55%), δεσμεύονται με εμφανή ικανοποίηση για το αποτέλεσμα να «σηκώσουν μανίκια» και να «δουλέψουν σκληρά», στα ψιλά αφήνουν να περάσει το βαθιά απογοητευτικό και ανησυχητικό ρεκόρ που καταγράφηκε στις κάλπες: το ποσοστό αποχής ξεπέρασε το 47% (περίπου 800.000 λιγότεροι ψηφοφόροι από τον πρώτο γύρο των εκλογών), το υψηλότερο ποσοστό μετά την μεταπολίτευση.

Η παντοδυναμία της ΝΔ που αποτυπώθηκε από τον πρώτο γύρο, δείχνοντας ότι είναι αδύνατη την ανατροπή; Ο κλονισμός της αριστεράς και η αδυναμία κάποιου κόμματος να αναδυθεί ως εναλλακτική; Μήπως, η συνολική απαξίωση της εκλογικής διαδικασίας είτε τα εμπόδια που αντικειμενικά αντιμετώπισαν μερίδες ψηφοφόρων, όπως όσοι εργάζονταν σεζόν;

Μια σειρά από παράγοντες συνέβαλαν στο ηχηρό ποσοστό αποχής του δεύτερο γύρου, το οποίο σε συγκεκριμένα εκλογικά κέντρα ακούμπησε το απόλυτο. Μάλιστα, υπήρξε ένα κέντρο όπου η παρουσία της εφορευτικής επιτροπής αποδείχθηκε περιττή, καθώς ούτε ένας ψηφοφόρος από τη λίστα δεν εμφανίστηκε μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.

Πρόκειται για το χωριό Άγιος Δημήτριος στον δήμο Κύμης Αλιβερίου της Εύβοιας, το οποίο με αυτό το παράδοξο γεγονός έγινε κάπως διάσημο τις τελευταίες ώρες. Στον εκλογικό κατάλογο της ημιορεινής περιοχής (νότια του νησιού) υπάρχουν 19 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, αλλά κανείς δεν προσέφυγε αυτή τη φορά στις κάλπες, σημειώνοντας 100% αποχή.

Δε μιλάμε βέβαια για περιοχή που είναι υπεράνω προβλημάτων: ειδικά από το 2020 και μετά, έχουν υπάρξει έντονες εκκλήσεις για ζητήματα οδικών έργων, μιας και συχνά καταγράφονται ζημιές σε σημείο που μέρη της περιοχής να μένουν αποκλεισμένα για επικίνδυνα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να μην αναφερθούμε στις φωτιές του 2021, που όπως όλοι θυμόμαστε μετέτρεψαν τη βόρεια Εύβοια σε εφιαλτικό τοπίο, αφήνοντας πίσω καμμένα χωριά και μια αδιανόητα μεγάλη οικολογική καταστροφή, με τις συνέπειες να γίνονται αισθητές μέχρι και στο μικροκλίμα της Αττικής.