© AP / Maya Alleruzzo
BUZZ

Το «Τελειώστε τους» της Nikki Haley επάνω σε οβίδα προκαλεί παγκόσμια αποστροφή

Ενώ τα θύματα από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τους 37.000, η Ρεπουμπλικανή πολιτικός άφησε μήνυμα «αγάπης» για τους Παλαιστίνιους.

Μερικές μέρες αφότου δήλωσε δημόσια ότι τελικά θα στηρίξει με τον ψήφο της τον Donald Trump, εκείνον δηλαδή που είχε αποκαλέσει «επικίνδυνο» και «προσβλητικό» όσο βρίσκονταν απέναντι στην κούρσα των εσωκομματικών εκλογών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, και ενώ κυκλοφορούν φήμες που τη θέλουν να είναι υποψήφια αντιπρόεδρος του Trump στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η κυρία Nikki Haley αποφάσισε μάλλον ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να δυναμιτίσει την υφήλιο με την τακτική της πόλωσης που τόσο επιτυχημένα εφαρμόζει ο πρώην κυβερνήτης των ΗΠΑ, μοιράζοντας πλέον τον χρόνο του ανάμεσα στα δικαστήρια και τις προεκλογικές ομιλίες.

«Τελειώστε τους», έγραψε πάνω σε οβίδα του ισραηλινού στρατού. Αυθόρμητα αναρωτιέσαι: Πώς είναι δυνατόν να προβαίνει ένα πολιτικό πρόσωπο της Δύσης σε μια τόσο ερειστική κίνηση, εν μέσω της τεταμένης συγκυρίας που διανύει η Μέση Ανατολή με το σφυροκόπημα της Παλαιστίνης;

Η στάση της Nikki Haley ήταν βέβαια δεδομένη για το Μεσανατολικό και τη στήριξη που έδειχνε στο Ισραήλ, άλλοτε με περισσότερο εριστικό και άλλοτε με πιο διπλωματικό τρόπο, ανάλογα με το πώς άλλαζαν οι περίοδοι και οι επιδιώξεις της χώρας της.

Για παράδειγμα, την εποχή που η ίδια κατείχε τη θέση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στον ΟΗΕ (2017-2018) είχε στηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο και παράλληλα πρότεινε να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Αργότερα, απαξίωσε ψηφίσματα της UNESCO για προστασία των παλαιστινιακών περιοχών που βομβαρδίζονταν.

Ώσπου, έχει φτάσει πλέον να αρνείται ότι ποτέ πίστεψε στη λύση των δύο κρατών.

Η περίοδος που κατέβηκε για να διεκδικήσει το χρίσμα απέναντι στον Donald Trump συνέπεσε με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Στην προσπάθειά της να τραβήξει με το μέρος της τους ψηφοφόρους του αντιπάλου της, κατέφυγε σε δοκιμασμένες τεχνικές του alt right χώρου – διασπορά ψευδών ειδήσεων και καλλιέργεια θεωριών συνωμοσίας. Υποστήριξε ότι η ενέργεια της 7ης Οκτωβρίου είχε ενορχηστρωθεί κρυφά από το Ιράν, είχε τη βοήθεια των ρωσικών μυστικών δυνάμεων και την οικονομική στήριξη της Κίνας, χωρίς να παραθέτει τις ανάλογες αποδείξεις. «Στις 7 Οκτωβρίου είναι τα γενέθλια του Πούτιν», είχε αναφέρει μόνο. Από τη μία, η καλή Αμερική, από την άλλη, όσοι θέλουν το κακό της, δηλαδή.

Και μεταξύ αυτών των αιώνια απειλητικών εχθρών του αμερικανικού κράτους περιλαμβάνονται –ποιοι άλλοι;– τα μέλη της Χαμάς στη μακρινή Παλαιστίνη, για τον αφανισμό των οποίων μπορεί να δικαιολογηθεί μια ολόκληρη γενοκτονία, όπως καταλαβαίνουμε παρακολουθώντας το πάνοπλο Ισραήλ να αφανίζει έναν λαό που αργοσβήνει εγκαταλελειμμένος μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Βέβαια, δεν καταλαβαίνουμε όλοι τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. «Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Αμερική είναι, αν το Ισραήλ πολεμά τους εχθρούς μας, πώς μπορούμε να μην τους βοηθήσουμε; Η Αμερική πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται το Ισραήλ και να σταματήσει να τους λέει πώς θα πολεμήσουν αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε η Nikki Haley κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ. Τα προεκλογικά «πυρά» της πήγαιναν προς τον αντίπαλο Biden και την προσωρινή απόφασή του να αναστείλει την αποστολή όλων στο Τελ Αβίβ.

Για να κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρη τη θέση της η πολιτικός που αρκετοί έχουν παρομοιάσει με την Thatcher για σκληρότητα των φιλελεύθερων θέσεών της, αποφάσισε να αφήσει ένα μήνυμα «αγάπης»: έγραψε με έναν μαρκαδόρο πάνω σε οβίδες του ισραηλινού στρατού, «τελειώστε τους!», πάνω απ’ τα ονόματα της Αμερικής και του Ισραήλ να ενώνονται με μία καρδιά. Η συγκεκριμένη οβίδα θα είναι μία από τις αμέτρητες που έχουν ριχτεί σε άμαχο πληθυσμό από τον Οκτώβριο, έχοντας επιφέρει τον θάνατο σε 37.000 κόσμου, εκ των οποίων περισσότερα από 15.000 ήταν παιδιά.

Ήταν βέβαιο πως θα πυροδοτήσει οργή, αγανάκτηση και φυσικά περισσότερη πόλωση, από τη στιγμή που η είδηση βρέθηκε να ανταγωνίζεται σε αριθμούς αναδημοσιεύσεων το All eyes on Rafa που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες προς δήλωση συμπαράστασης της διεθνούς κοινότητας ενάντια στις επιθέσεις στη Ράφα, σε ένα σημείο όπου μέχρι πρότινος ήταν συγκεντρωμένες οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας και αποτελούσε τη μόνη ελπίδα επιβίωσης στην εμπόλεμη Λωρίδα.