iStock
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το τρόφιμο που πρέπει να πάρεις από το μανάβικο αν θες να σώσεις τα μάτια σου

Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τη γνώση πως τα καρότα βοηθούν την όραση, όμως φαίνεται πως φρούτο είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών σου.

Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με το mantra «τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια» και τον Bugs Bunny εικόνα της φράσης. Πολλάκις έχει επιβεβαιωθεί μέσω μελετών πως όντως τα καρότα βοηθούν τα μάτια μας να διατηρηθούν υγιή, χάριν της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Α. Βλέπεις, είναι σημαντική για τη σωστή ενυδάτωση.

Προφανώς και τα καρότα δεν είναι η μόνη τροφή που μπορούμε να καταναλώσουμε, για να σώσουμε τα μάτια μας από τις φθορές που προκαλεί η ακτινοβολία όλων των οθονών που έχουμε καθημερινά μπροστά μας και φυσικά, το γήρας. Οι επιστήμονες δεν έχουν σταματήσει να προσπαθούν να βρουν περισσότερα εργαλεία που επιτρέπουν τη νίκη επί μιας αιτίας θανάτου που μπορεί να τακτοποιηθεί.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας κάθε χρόνο εκτιμάται πως τυφλώνονται 250.000 με 500.000 παιδιά, λόγω έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης. Τα μισά πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο από την απώλεια της όρασής τους.

Στα των ενηλίκων, όσο αυξάνεται το προσδόκιμο, αντιμετωπίζουμε ολοένα και αυξανόμενες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της καλής όρασης, με τους «εχθρούς» να είναι παντού.

Η τελευταία σημείωση στα τρόφιμα που βοηθούν τα μάτια

Στη λίστα όσων είχαν ανακαλύψει οι έρευνες πως μπορούν να προφυλάξουν τα μάτια μας από ό,τι τα απειλούν είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το καλαμπόκι, τα πράσινα φασόλια, τα μπιζέλια, τα αυγά, τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα πορτοκάλια, το συκώτι και τα στρείδια -μεταξύ άλλων.

Τώρα προστίθενται τα σταφύλια. Μια νέα μικρή μελέτη που έκανε ερευνητική ομάδα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, έδειξε  πως μόνο μερικές χούφτες σταφύλια την ημέρα για τέσσερις μήνες είναι αρκετές για να βελτιώσουν βασικούς δείκτες της υγείας των ματιών στους ηλικιωμένους.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι ο μεγάλος εκφυλισμός των ματιών οφείλεται στο οξειδωτικό στρες. Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η κατανάλωση σταφυλιών είναι ευεργετική για την υγεία των ματιών στους ανθρώπους, κάτι που είναι πολύ συναρπαστικό, ειδικά με έναν αυξανόμενο γηράσκον πληθυσμό», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Jung Eun Kim.

«Τα σταφύλια είναι ένα εύκολο, προσβάσιμο φρούτο που μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε κανονικές ποσότητες μόλις 1 ½ φλιτζάνι την ημέρα. Η τακτική πρόσληψη σταφυλιών μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών σε ηλικιωμένους ενήλικες».

Στο πλαίσιο της μελέτης, για 16 εβδομάδες, οι ερευνητές έδιναν σε μια ομάδα συμμετεχόντων μισό φλιτζάνι σταφύλια την ημέρα και σε άλλη ένα εικονικό φάρμακο.

Πέραν της ευεργετικής δράσης της χρήσης σταφυλιών, κατεγράφη και ότι όσοι δεν έτρωγαν το συγκεκριμένο φρούτο, είδαν σημαντική αύξηση και στα επιβλαβή οφθαλμικά τελικά προϊόντα προχωρημένης μη ενζυματικής γλυκοζυλίωσης (advanced glycation end products -AGE). Τα υψηλά επίπεδα των AGEs αποτελούν βασικό παράγοντα κινδύνου για οφθαλμικές παθήσεις, μαζί με οξειδωτικό στρες.

Ως φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων πολυφαινολών, τα σταφύλια μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να αναστείλουν τον σχηματισμό AGEs, με πιθανές ευεργετικές επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή. Συμπέρασμα; Αν θέλετε να γλιτώσετε από περιπέτειες, φροντίστε τα μάτια σας μέσω της διατροφής σας.