ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
DESIGN

Η Χριστίνα Κουτσολιούτσου έκανε μπλούζα τον Σκύλο της Κυψέλης

Γνωρίζοντας τη δημιουργό του Funny Radical Acne Scars, που αφιέρωσε ένα από τα σχέδιά της σε ένα άγαλμα - σύμβολο της Κυψέλης.

Ο Σκύλος της Φωκίωνος Νέγρη αποτελεί και το πιο χαρακτηριστικό σημείο για τους Κυψελιώτες. Πρόκειται για έργο του Ευρυπίδη Βαβούρη, το οποίο φτιάχτηκε το 1940 και κοσμεί ένα από τα παρτέρια του πεζόδρομου. Ένα άγαλμα πολυφωτογραφημένο, που αποτελεί για πολλούς κατοίκους ένα σύμβολο της γειτονιάς.

Ο Σκύλος της Κυψέλης στέκει αγέρωχος, θυμίζοντας ίσως ότι αυτή η περιοχή δεν έχει χώρο για όσους δεν αγαπούν τα ζώα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που σημεία και σύμβολα της Αθήνας έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες, γραφίστες και σχεδιαστές για τις δημιουργίες τους. Και στην περίπτωση της Χριστίνας Κουτσολιούτσου, η οποία διατηρούσε μέχρι πρότινος τη μικρή της επιχείρηση εντός της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, ο Σκύλος έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα της σχέδια σε μπλούζες και κούπες.

σκύλος

Η Χριστίνα σπούδασε Καλών Τεχνών στην Αγγλία, όπου κι έζησε στο νότιο Λονδίνο για πέντε χρόνια. Κάτι, που όπως λέει η ίδια την καθόρισε, με αποτέλεσμα γυρνώντας από τις σπουδές της να ξαναφύγει. Επέστρεψε στο Λονδίνο και στη συνέχεια βρέθηκε στην Πορτογαλία, ψάχνοντας με κάποιο τρόπο να εφαρμόσει την τέχνη της.

Μετά τον κορονοϊό, αποφάσισε να δει πιο σοβαρά το ύφασμα και το αντικείμενο, μιας και λόγω της οικογενειακής τουριστικής επιχείρησης είχε ήδη κυκλοφορήσει σε μαγαζιά μια πρώτη σειρά σχεδίων της εκτυπωμένα σε μαντήλια και παρεό – κάτι που είχε απήχηση. Έτσι, αποφάσισε να ξεκινήσει κάτι δικό της.

Funny Radical Acne Scars

σκύλος Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Το brand της Funny Radical Acne Scars είναι το δικό της μαγικό σύμπαν, μια προσπάθεια, να επικοινωνήσει με τον κόσμο τη δική της πραγματικότητα, ακόμα κι όταν αυτή της φαίνεται εντελώς αλλοπρόσαλλή. Στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, το brand της στήθηκε ως pop-up store στη το καλοκαίρι της δεύτερης καραντίνας.

Εκείνη την περίοδο, θυμάται ότι πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα ούτε η Αγορά είχε λάβει ακόμα τη δημοτικότητα που ακολούθησε. Παρόλα αυτά, η Χριστίνα άρχισε να γνωρίζει το κοινό της, να δημιουργεί νέες ιδέες, να γίνεται κι εκείνη ένα πολύχρωμο κομμάτι της Αγοράς αλλά και να βρίσκει μια καθημερινότητα που της ταίριαζε στην Ελλάδα. Έτσι από pop-up ενός μήνα αποφάσισε να δοκιμάσει για ένα εξάμηνο το οποίο και μετά ανανεώθηκε.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

«To όνομα του brand προέκυψε από ένα portfolio μεταπτυχιακού που ετοίμαζα για ένα πανεπιστήμιο στην Ολλανδία. Εκεί ουσιαστικά ζητούσε να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας σε μερικές λέξεις και οι πρώτοι χαρακτηρισμοί που μου ήρθαν στο μυαλό ήταν αυτοί. Τα σχέδια μου έχουν αρκετές επιρροές από τα ταξίδια που έχω κάνει και προσπαθώ να ξεφεύγω συχνά από την καθημερινότητά μου, να βρίσκομαι σε μία κίνηση.

Ακόμη και στην πόλη μου, επιλέγω όσο μπορώ να την παρατηρώ σε καθημερινή βάση και να ανακαλύπτω περιοχές ή δρόμους που δεν έχω ξαναδεί, για να διατηρώ την αίσθηση της ανακάλυψης. Το ίδιο ισχύει και με τη μουσική που παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωγραφική μου».

Ο Σκύλος της Κυψέλης

σκύλος Madame Ginger (Μαριλού Παντάκη) σε ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη. Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022. Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Madame Ginger (Μαριλού Παντάκη) σε ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη. Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022.
Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Ο Σκύλος της Κυψέλης ήταν ένα σχέδιο που είχε ετοιμάσει από καιρό, αφού για την ίδια είναι ένα από τα πιο όμορφα και διαχρονικά σύμβολα της περιοχής. «Αγκαλιάζει πολλές γενιές και γενικά εμένα μου φαίνεται σαν ένα καλωσόρισμα στην Κυψέλη ή έναν
χαιρετισμό σε περαστικό».

Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι designers, καλλιτέχνες και γραφίστες, επιλέγουν να αποτυπώσουν σημεία της πόλης στα έργα τους. Για τη Χριστίνα είναι κάπως δύσκολο να ορίσεις τα κακώς κείμενα στην πόλη και κάπως παρεμβατικό να τα διαγράψεις. Για την ίδια αποτελούν άλλωστε κομμάτι της καθημερινής της παρουσίας.

σκύλος Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

«Ίσως η επανάληψη ή η συχνή οπτική επαφή να δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας με την πόλη μου, και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει να επισημαίνω μέσω της τέχνης. Όπως επίσης τα πράσινα κάγκελα που βρίσκονται στα παρτέρια της Κυψέλης είναι ένα ακόμη σύμβολο-σημαινόμενο».

Αυτή την περίοδο τη βρίσκουμε να επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τη ζωγραφική, οπότε θα βρει κανείς και περισσότερα δυσδιάστατα κομμάτια σε χαρτί. Παράλληλα, ετοιμάζεται και για την καλοκαιρινή κολεξιόν με νέα καπέλα, παρεό και tote bags.

Στο μέλλον, ίσως αποτυπώσει με κάποιον τρόπο τα φυτά που παρατηρεί στα μπαλκόνια, τα παρτέρια, τις γλάστρες και ιδιαίτερα τα τροπικά, με τα οποία πολλές αισθάνεται μία ταύτιση. «Υπάρχει ένα κομμάτι μέσα μου που καταλαβαίνω ότι είναι από άλλο τόπο, πιο μακρινό».

Το Funny Radical Acne Scars το βρίσκεις – για την ώρα – online στο Instagram και το Facebook.