DESIGN

Σκανδιναβικό design και Art Deco στοιχεία σε ένα διαμέρισμα της δεκαετίας του 1980

Η αλληλεπίδραση των φυσικών υλικών, τα γήινα χρώματα και η έξυπνη χρήση των στοιχείων του σκανδιναβικού μινιμαλισμού, κάνουν αυτό το αθηναϊκό διαμέρισμα να ξεχωρίζουν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: YANNIS KELEMENIS, IRAISYNN ATTINOM STUDIO

Η αλληλεπίδραση των φυσικών υλικών, τα γήινα χρώματα και η έξυπνη χρήση των στοιχείων του σκανδιναβικού μινιμαλισμού, κάνουν αυτό το αθηναϊκό διαμέρισμα να ξεχωρίζουν.

Το σκανδιναβικό design φημίζεται για τις καθαρές γραμμές του και τη μίνιμαλ αισθητική που υπηρετεί. Δεν αγαπά τα περιττά αντικείμενα, ενώ τα περισσότερα έπιπλα έχουν καθαρά χρηστική αξία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως όσα σπίτια ακολουθούν αυτή την αισθητική δεν έχουν χαρακτήρα.

Όπως σε κάθε διακοσμητικό ρεύμα, έτσι κι εδώ υπάρχουν εκείνα τα μοναδικά κομμάτια που προσδίδουν ζεστασιά και αποτυπώνουν την προσωπικότητα των ιδιοκτητών τους.

Αυτό προσπάθησε να κάνει και το αρχιτεκτονικό γραφείο Iraisynn attinom σε ένα αθηναϊκό διαμέρισμα της δεκαετίας του 1980, το οποίο και ανέλαβε να ανακαινίσει.

Αυτό που ξεχωρίζει στο συγκεκριμένο διαμέρισμα είναι το διαχωριστικό πάνελ, κατασκευασμένο από γυψοσανίδες και κάθετες μεταλλικές πλάκες, το οποίο και συναντάς με το που περάσεις την είσοδό του.

Η κατασκευή αυτή εκτός από εντυπωσιακή στην όψη, έχει και χρηστική αξία, καθώς λειτουργεί και ως έπιπλο, αλλά και ως διαχωριστικό ανάμεσα στο καθιστικό, την τραπεζαρία και το χολ της εισόδου.

Αντλώντας έμπνευση από το εμβληματικό κίνημα Art Deco, το πάνελ διαθέτει ένα ημικυκλικό άνοιγμα, το οποίο προσθέτει μια πινελιά κομψότητας στο χώρο.

«Το μπάνιο είναι ένας χώρος κομψότητας και μυστηρίου, όπου κυριαρχούν οι σκούροι χρωματικοί τόνοι του ξύλου και των πλακιδίων από φυσική πέτρα», σχολιάζουν οι άνθρωποι του Iraisynn Attinom studio και συνεχίζουν λέγοντας πως, «Πρόσθετες μπρονζέ μεταλλικές λεπτομέρειες, όπως βρύσες και κρεμάστρες, αποπνέουν μια ατμόσφαιρα πολυτέλειας και νοσταλγίας της δεκαετίας του ’80».

Ένα άνοιγμα σε σχήμα τόξου διαχωρίζει περίτεχνα τον χώρο του πλυντηρίου από το υπόλοιπο μπάνιο, προσθέτοντας μια νότα καλλιτεχνικής και λειτουργικότητας.

Προχωρώντας κατά μήκος του κύριου διαδρόμου, καταλαβαίνεις πως αυτός ο άλλοτε θαμπός χώρος μετατράπηκε επιδέξια σε κεντρικό στοιχείο του διαμερίσματος. Ορατός από την είσοδο, ξεχωρίζει πλέον, στολισμένος με ατμοσφαιρικό φως και μια απαλή πράσινη απόχρωση στους τοίχους.

«Για να αναδειχθεί περαιτέρω η γοητεία του, τον περιβάλλει μια μεταλλική πόρτα με ημιδιαφανές γυαλί , εμπνέοντας μια αύρα μυστηρίου και καθιστώντας τον ένα ξεχωριστό στοιχείο σχεδίασης», επισημαίνουν οι αρχιτέκτονες Μαργαρίτα Γκίζα και Κλαύδιος Σκλαβινίτης.

Σε όλο το διαμέρισμα, η αλληλεπίδραση φυσικών υλικών, όπως το ξύλο, το μέταλλο και το γυαλί, ενισχύει τον σκανδιναβικό μινιμαλισμό, φέρνοντας παράλληλα ζεστασιά και αυθεντικότητα στο χώρο.

Η χρήση των γήινων απαλών χρωμάτων όπως είναι το γκρι και το πράσινο της ελιάς προσδίδει μια χαλάρωση στην ατμόσφαιρα, που συμπληρώνεται από τις Art Deco λεπτομέρειες που δίνουν ζωή και προσωπικότητα σε κάθε γωνιά.

Ως αποτέλεσμα να έχουμε ένα σπίτι που αντικατοπτρίζει πραγματικά το απαιτητικό γούστο και τις επιθυμίες του ζευγαριού που κατοικεί σε αυτό.

IRAISYNN ATTINOM