ΠΑΓΚΡΑΤΙ

Στο Παγκράτι μια παλιά αποθήκη μετατράπηκε σε φωτεινό αρχιτεκτονικό στούντιο

Οι καθαρές γραμμές και οι απαλές υφές, κάνουν αυτό το αρχιτεκτονικό στούντιο στο Παγκράτι έναν ιδανικό χώρο εργασίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: LORENZO ZANDRI

Οι καθαρές γραμμές και οι απαλές υφές, κάνουν αυτό το αρχιτεκτονικό στούντιο στο Παγκράτι έναν ιδανικό χώρο εργασίας.

Το 2022 το Παγκράτι είχε κατακτήσει την 39η θέση στη λίστα του περιοδικού Time Out με τις πιο κουλ γειτονιές στον κόσμο και όχι άδικα. Στα στενά του υπάρχουν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μαγαζιά της πόλης, ενώ καταφέρνει μέχρι και σήμερα να διατηρεί την αίσθηση, ενώ φιλοξενεί πια ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο.

Μπορεί να βρίσκεται δίπλα στο κέντρο, αλλά καταφέρνει να μένει μακριά από τη βαβούρα του, κι ας είναι τα καφέ και τα εστιατόριά του συνεχώς γεμάτα κόσμο. Με το Καλλιμάρμαρο και το Ζάππειο να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, το Παγκράτι γίνεται ιδανικός προορισμός για τον Κυριακάτικο καφέ με φίλους, αλλά και τα ποτά μετά το γραφείο.

Το Παγκράτι διάλεξε και ο αρχιτέκτονας Γιώργος Αποστολόπουλος για το γραφείο του.

«Η αρχιτεκτονική ιδέα του έργου βασίζεται στη δημιουργία ενός ενιαίου και ανοιχτού χώρου. Η διάταξη επιδιώκει τη συνέχεια και την αλληλεπίδραση των λειτουργικών τμημάτων του στούντιο, με σκοπό την πολύ-λειτουργικότητα και την ευελιξία του χώρου», σχολιάζει ο Γιώργος Αποστολόπουλος.

«Στοιχεία όπως η διατήρηση των μεγάλων ανοιγμάτων  της υφιστάμενης κατασκευής και η τοποθέτηση των ειδικά κατασκευασμένων σιδερένιων κουφωμάτων και πόρτας, ενισχύουν την αλληλεπίδραση του στούντιο με τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και τη μεγιστοποίηση του φυσικού φωτισμού».

Στον χώρο επικρατεί μια ηρεμία που έχει επιτευχθεί με καίριες design παρεμβάσεις, όπως οι κουρτίνες που πλαισιώνουν τη θέα από το γραφείο προς το δρόμο, ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα ήσυχο περιβάλλον στο εσωτερικό τους.

Το εσωτερικό του στούντιο περιλαμβάνει έναν χώρο εργασίας με γραφεία και έναν χώρο συναντήσεων που συνδέεται με την κουζίνα. Πίσω από κρυφές πόρτες βρίσκονται οι βοηθητικοί χώροι του λουτρού και της αποθήκης.

«Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην απλότητα και την ενοποίηση των υλικών του χώρου. Τα περισσότερα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί έχουν μια απαλή υφή με σκοπό να δημιουργηθεί μια ζεστή ατμόσφαιρα στον χώρο», εξηγεί ο Γιώργος Αποστολόπουλος.

Τα κουφώματα και τα έπιπλα της κουζίνας έχουν κατασκευαστεί από σίδερο, τα γραφεία και οι πάγκοι από κόντρα πλακέ θαλάσσης και οι μαρμαροποδιές από χτυπητό μάρμαρο.  Οι τοίχοι στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του χώρου διαθέτουν μια απαλή υφή, που σε συνδυασμό με την τσιμεντοκονία στο πάτωμα, δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας στον χώρο.

«Ο στόχος του έργου δεν ήταν απλώς η δημιουργία ενός γραφειακού χώρου, αλλά η δημιουργία ενός χώρου που αντανακλά την ταυτότητα του γραφείου και ενσωματώνεται στην τοπική κοινότητα», καταλήγει ο αρχιτέκτονας.