ΒΓΕΣ ΕΞΩ

5 πράγματα για να κάνεις στην Αθήνα το Σάββατο και την Κυριακή

Παραστάσεις χορού, θεατρικό αναλόγιο, ζωγραφική και απρόσμενα μουσειακά εκθέματα μπαίνουν στη λίστα της ατζέντας για το Σαββατοκύριακο.

Μπορεί μία έκθεση ζωγραφικής να λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά; Ένα μουσειακό έκθεμα να υμνήσει τη γυναικεία ομορφιά; Ο ερχομός του Σαββατοκύριακου αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να κάνεις κάτι διαφορετικό.

Μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, μία παράσταση χορού που εξερευνά την ανθρώπινη φύση, μία έκθεση ζωγραφικής που σε προκαλεί να στοχαστείς γύρω από την τέχνη και την ψυχοθεραπεία είναι μερικές από τις ιδέες που αξίζει να βάλεις στη λίστα σου για την ατζέντα του Σαββάτου και της Κυριακής.

IN BETWEEN, η ατομική έκθεση του Ιάσων Βενετσανόπουλου

Στην τέταρτη, κατά σειρά, ατομική του έκθεση ζωγραφικής, ο Ιάσων Βενετσανόπουλος παρουσιάζει ένα νέο σύνολο έργων, που αποτελούν ταυτόχρονα συνέχεια αλλά και ενισχυμένη δημιουργική εξέλιξη της μέχρι τώρα πορείας του.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια νέα συλλογή μεγάλων καμβάδων, επιλογές έντονων pop χρωμάτων αλλά και την κλασική «εμμονή» του καλλιτέχνη με το μαύρο φόντο, έργα από μελάνι σε χειροποίητο χαρτί με λεπτότητες και ποιητικές ευαισθησίες, καθώς και μια σειρά ζωγραφικών έργων πάνω σε μέταλλο, που αιωρούνται ανάμεσα στη ζωγραφική και τη γλυπτική.

Παράλληλα, ο καλλιτέχνης συστήνεται εκτός από ζωγράφος και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, εισάγοντας και αυτή του την ιδιότητα με ενδιαφέρον στο έργο του, και διαπραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι δύο πλευρές του συνυπάρχουν και αλληλοεπηρεάζονται.

Έτσι, η έκθεση πλαισιώνεται και από δρώμενα (workshops*) που σχετίζονται με την ψυχοθεραπεία και τη σχέση αυτής με την τέχνη, υπηρετώντας τον σκοπό του καλλιτέχνη να αποτελέσει η έκθεση έναν πόλο έλξης για εμπειρικό βίωμα και διανοητικό στοχασμό, γύρω από την τέχνη και την ψυχοθεραπεία.

IN BETWEEN.
 • Κτίριο Αμαλίας 36, Μέγαρο Λυκιαρδόπουλος
 • 9-19 Μαρτίου

Human Nature στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ανδρέας Σιμόπουλος

Δριμύτερο επιστρέφει το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με ένα νέο τρίπτυχο σύγχρονου χορού που φέρει τον τίτλο Human Nature. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο απάνθισμα νέων έργων σε χορογραφίες του «διεθνούς» Έλληνα Χάρη Γκέκα, του Αλβανού Γκεντιάν Ντόντα και του Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου, το οποίο θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ για οκτώ συνολικά παραστάσεις.

Το τρίπτυχο σύγχρονου χορού Human Nature ξεκινά ακριβώς από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη παραγωγή Human Behaviour και φέρνει τους χορευτές του συνόλου για μια ακόμη φορά αντιμέτωπους με τις ειδικές απαιτήσεις της μικρότερης κλίμακας και των σύγχρονων χορευτικών μορφών, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ρυθμικές και αισθαντικές ποιότητες της μουσικής δημιουργίας τού σήμερα.

HUMAN NATURE
 • Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
 • 11, 12, 17, 18, 19, 22, 23, 24 Μαρτίου 2023
 • Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00)

«Symposium», Hρώ Βασάλου – ΣΝΑΠ Dance Company

Αθήνα Archlabyrinth

Ο κύκλος Χορός @Μegaron Underground υποδέχεται την Ηρώ Βασάλου και την ΣΝΑΠ Dance Company στην παράσταση «Symposium» για τρεις βραδιές στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη. Στο «Symposium» τέσσερις χορευτές και μία μουσικός αλληλοεπιδρούν με διάφορα σκηνικά υλικά, συνθέτοντας ένα πολύχρωμο σωματικό κολάζ.

Αυτοί οι χαρακτήρες, βγαλμένοι από το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, εμψυχώνουν αντικείμενα, μυρωδιές και υφές, «χορεύοντας» τον έρωτα πέρα από το ανθρώπινο. Τα ανθρώπινα και μη σώματα αναπτύσσουν έναν χορογραφικό διάλογο με ειρωνική διάθεση και προκλητική εγγύτητα, εξερευνώντας «τι είναι ο έρωτας», παίρνοντας υπόψη ποιότητες, όπως το μαλακό, το υγρό ή το ελαφρύ.

Το «Symposium» μεταφράζει σε  κινούμενες ζωντανές εικόνες το εγκώμιο που πλέκει ο Πλάτωνας για τον έρωτα ως θεό, ως σωματική κατάσταση, πνευματική αναζήτηση και κοινωνική συνθήκη. Ο χορός είναι η κύρια παραστασιακή γλώσσα, μεταμορφώνοντας τους μηχανισμούς του γραπτού λόγου σε (κιν)αισθητικά ερεθίσματα. Με την ύλη στο επίκεντρο, η δραματουργική μέθοδος της παράστασης παίρνει μια νεοϋλιστική τροπή που μας προτείνει να καταλάβουμε τον έρωτα μέσα από τα σκηνικά υλικά, τα οποία γίνονται κανάλια συνδημιουργίας και αισθητηριακής ενεργοποίησης.

«SYMPOSIUM»
 • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Α. Τριάντη
 • 10,11,12/3, Ωρα 21:00

Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων στο Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ

Αθήνα Ο σκηνοθέτης Μάνος Βαβαδάκης / Christos Symeonides
Ο σκηνοθέτης Μάνος Βαβαδάκης

Ο έρωτας, η πλάνη και η έμφυλη ταυτότητα, όπως τα πραγματεύτηκε ο William Shakespeare σε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές και διασκεδαστικές κωμωδίες του, αποτελούν τα θέματα της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναλογίων του ΚΠΙΣΝ.

Σειρά έχει Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων σε μετάφραση Διονύση Καψάλη, διασκευή Έκτορα Λυγίζου και σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη. Στην Κωμωδία των Παρεξηγήσεων, ένας έμπορος από τις Συρακούσες και ο υπηρέτης του φτάνουν στην Έφεσο, δίχως να γνωρίζουν πως στην πόλη αυτή ζουν οι δίδυμοι αδελφοί τους. Μέσα σε λίγες μόλις ώρες και ύστερα από αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις οι ζωές και των τεσσάρων πλανημένων ηρώων θα ανατραπούν εντελώς.

Ένα από τα πρώτα έργα, αλλά και το συντομότερο του Shakespeare, αυτή η καταιγιστικού ρυθμού φάρσα, που συνδυάζει απολαυστικά τη σωματική κωμωδία με τα πνευματώδη λογοπαίγνια, καταφέρνει να μιλήσει με τρόπο συγκινητικό για την κρίση του συζυγικού
ζευγαριού, αλλά -κυρίως- ενός άλλου ζεύγους: της σχέσης του κοινωνικού μας εαυτού με την άγνωστη, σκοτεινή και αθέατη πλευρά του.

Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ
 • Φάρος, ΚΠΙΣΝ
 • 11,12/3, Ώρα 17.00
 • Γενική είσοδος 12€, μειωμένο 8€

«Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι» στο Μουσείο Ακρόπολης

Αθήνα Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης
Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης

Μία νέα σειρά εκθέσεων εγκαινίασε το Μουσείο της Ακρόπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στην έκθεση ‘Περιοδικοί και απρόσμενοι επισκέπτες’, έργα από μουσεία του κόσμου θα το επισκέπτονται κατά διαστήματα, είτε συνδεόμενα με κάποια εορταστική εκδήλωση είτε απρόσμενα, εμπλουτίζοντας έτσι την αισθητική και τη γνώση των
επισκεπτών.

Φέτος, δίνεται έμφαση στη γυναικεία ομορφιά με ένα έργο γλυπτικής που ασκεί τη δική του γοητεία με το απαράμιλλο κάλλος της Αφροδίτης, θεάς της ομορφιάς, στην οποία ο Πάρις ως κριτής τριών θεαινών, χάρισε το μήλο της Έριδος τῇ Καλλίστη, στην πιο εύ-μορφη από όλες.

Ο απρόσμενος φετινός επισκέπτης του Μουσείου, η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι, προέρχεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. Το σπουδαίο αυτό έργο θα εκτίθεται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης από τις 8 Μαρτίου έως και τις 28 Μαΐου 2023.

Για την είσοδο στο ισόγειο του Μουσείου δεν απαιτείται η αγορά εισιτηρίου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται ένα σχετικό βίντεο και θα διανέμεται δωρεάν ένα δίγλωσσο επεξηγηματικό φυλλάδιο.

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΠΙΚΙΝΙ
 • Μουσείο Ακρόπολης
 • 8 Μαρτίου - 28 Μαΐου 2023
 • Είσοδος χωρίς εισιτήριο